Dobar rod maslina: U Boki berba 29. oktobra

Dobar rod maslina: U Boki berba 29. oktobra

0
Podijeli

Berba masline u Boki, deveta u organizaciji Maslinarskog društva Boka, najavljena je za 29. oktobar. Prema ustaljenoj praksi Društvo će organizovati početak berbe masline u Boki na nekom od najljepših maslinjaka. Ove godine, biće to na imanju predsjednika Društva, Obrada Mandića, u Kamenarima

Domaćin berbe, ugostiće na svom maslinjaku članove Društva i zainteresovane posjetioce, koji žele da učestvuju u berbi.

Picerija i restoran

Hirurg dr Ivan Ilić stručnjak i za maslie

Naš poznati hirurg, dr. Ivan Ilić, na svom imanju u Donjim Ilićima gaji stare sorte maslina i vinove loze, piše na svom sajtu Maslinarsko društvo Boka.

Izuzetan stručnjak u svojoj struci, nakon napornog rada, slobodno vrijeme posvećuje obnovi i uvećanju naslijeđenog maslinjaka. Zajedno sa sinovima i suprugom otpočeo je renoviranje konobe, sve onako, kako je “nekad bilo”.

Na poziv dr Ilića, iz ovog Društva su obišli maslinjak u Donjim Ilićima koji je u fazi obnove i uvećanja, ali i maslinjake u Gornjim Ilićima, koji su pravi raj na zemlji. Rezultat su velike ljubavi i bezgranične posvećenosti njihovih vlasnika.

Stara maslina, za koju je još davno čuo od oca da je sorta Tarantela, redovno rađa i predivno izgleda. Razmnožio je ovu sortu s namjerom da svoj zasad odomaćenih sorti: Žutice, Lumbardeške i Crnjake, uveća za još stabala masline, onih sorti koje su se ovdje već nalazile.

Staru konobu preurediće za kušaonicu ulja i vina, jer time želi da ispuni svoje slobodno vrijeme.

Masline je navodnjavao i đubrio. Plodovi su jedri, zdravi. Na žutim pločama nema maslinine muve, iako ima dosta ulovljenih jedinki narandžaste mušice, što nije čudno ako se uzme u obzir da na imanju ima i smokve i vinovu lozu i drugevoćne vrste.
Uskoro planira berbu i proizvodnju ulja, u malim količinama ali odličnog kvaliteta.

www.maslinaboka.org

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code