Početna Ekonomija Dobit Instituta minimalna, rashodi porasli na 10,77 miliona eura

Dobit Instituta minimalna, rashodi porasli na 10,77 miliona eura

34

Institut Dr Simo Milošević završio je prošlu godinu sa neto dobitkom od 54,51 hiljadu EUR, što je 1,6 puta više u odnosu na 2017.

Poslovni prihodi kompanije su, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, na kraju decembra bili 6,3 odsto viši i iznosili su 11,2 miliona EUR, prenosi  Mina-business.

Poslovni rashodi Instituta porasli su 8,4 odsto na 10,77 miliona eura, od čega se najviše odnosilo na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode, 5,92 miliona EUR.

Ukupna aktiva kompanije na kraju decembra je iznosila 65,28 miliona EUR i bila je 0,7 odsto manja u odnosu na uporedni period.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi 1,13 miliona EUR.

Dugoročna rezervisanja i obaveze kompanije iznosile su 1,15 miliona EUR, a kratkoročna 2,69 miliona EUR. Odložene poreske obaveze iznose 877,8 hiljada EUR.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva posjeduje 26,69 odsto akcija Instituta, a crnogorski Investiciono-razvojni fond 23,65 odsto.

Crnogorska Vlada posjeduje 19,19 odsto dionica Instituta, Fond zdravstva 10,23 odsto, a Zavod za zapošljavanje 3,41 odsto. Iza HB Zbirnog kastodi računa 1 skriveno 1,46 odsto akcija, dok Valeant Pharmaceuticals International California posjeduje 1,29 odsto.

Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte ovlastio je krajem marta Tendersku komisiju za privatizaciju da sa češko-crnogorskim konzorcijumom počne pregovore o zaključenju ugovora o prodaji Instituta „Simo Milošević“.

Savjet je na sjednici usvojio izvještaj Tenderske komisije o rezultatima javnog tendera za prodaju 56,48 odsto akcija Instituta i naložio da se započnu pregovori sa češkom kompanijom Philibert.a.s i crnogorskom Vile Oliva, vlasnika Žarka Rakčevića.

“Konzorcijum je za akcije ponudio deset miliona EUR, dok investicioni program iznosi 27,94 miliona EUR i podrazumijeva rekonstrukciju i modernizaciju objekata, unaprjeđenje usluga i dalji razvoj turističkog i medicinskog kadra”, saopšteno je iz Vlade.

34 Komentari

  • A mi mislili da je neko sto je sljego iz Crne Gore !!!!!
   Jer se ovdje sve sto je loše pripisuje njima.
   Ajde bar to je dobro da nijesu oni !!!!!
   Nego ovi sto su posjekli zasadice stariju i bolju živu ogradu nego sto je ova bila.
   😂😂😂😂😂😂😂

   8
   1
   • A TA ŽIVA OGRADA STARA JE KOLIKO I PRVA FAZA BANJE 50 GODINA.
    MA NEKA STE JE ISFETALI.
    MORAJU STOLOVI NA TARASU DA SE VIDE !!!
    E moji Novljani.
    Barani i Zabljcani zbog čempresa digose grad na noge.
    A Vi ??????

    5
    1
 1. Interesantni su ovi komentari.Kao i čitav tekst.Čini mi se da je ovo klasična priča o optimistima i pesimistima koji gledaju do pola punu čašu.Utisak mi je da se ovdje radi o pesimistima ili,bez malicioznosti,gledanje na poslovanje Institituta kao povod da se sve izblati.Peviše smo posrnuli.Kada bude vlasnik neki Smit,Žar ili Gar,niko neće ništa komentarisati.Niko i neće pitati ni znati kako posluje.Sve će biti super.Pa je li to normalno?Moramo li baš o svemu što je ostalo u vlasništvu Države govoriti isključivo negativno a ovamo se kao bunimo što se privatizuje.Što ništra ne pišete o poslovanju privatnih preduzeća i hotela po H.Novom?O njihovim zaposlenim i platama.O njihovim pravima.O izmirivanju njihovih obaveza.Ipak,malo je reći da nismo normalni.

  6
  3
 2. Preveliki je broj satelita u institutu kao i ne radnika u svim sektorima. Pod hitno bi trebalo precesljati komplet rukovodstvo, ukloniti visak “menadzera” a zatim napraviti kontrolu radne snage. Zatim uvesti stimulans odnosno kaznene poene za rad/ne rad. Pa fino ko nece da radi neka ide kuci , svakako je grad pun mladih koji bi da rade a nemaju dje…

  21
 3. Htjeli mi ili ne, proce institut kao i brodogradiliste, obezvrijedice se imovina koji vrijedi 10 puta vise od tih mizernih 10 miliona, suvisno je pricati koje ce posledice snositi radnici i uopste cjeli grad u slucaju prodaje, firma koja sama sebe moze da finansira i izdrzava u 800 porodica se prodaje posto zasto a grad ostaje bez ijedne zdrave firme.spali smo na niske grane

  13
  2
 4. Ovo je smiješno. 50 hiljada zaradi svaka jača tezga uz obalu, za sezonu. Treba privatizovati, ali ne nekome ko će to zatvoriti ili srušiti, nego nekome ko će raditi, kao Čedo sa Delfinom i Parkom.

  15
  6
  • Da, ali Banja zapošljava 700 radnika. Plate jesu male, ali su redovne. 12 mjeseci godišnje. Svi porezi i doprinosi se uplaćuju redovno. Ništa se ne prima na ruke. Tačno, racionalizacija treba. Informacioni sistem treba. “Menadžera” i neradnika se treba osloboditi. Ali, nemojte Banju upoređivati sa Čedom. Degutantno je. Čak, izvinite, i nepristojno.

   15
   1
   • U čemu je problem sa Čedom? Donio je napredak Gradu. Ovolikk se nisu gradili hoteli od zlatnih sedamdesetih. Osim ako zamjerate što će da zaradi?

    2
    3
 5. Minimalna dobit je uzrokovana namjernim sabotiranjem Institura od strane menađmenta i borda direktora po nalogu Vlade i DPS-a koji upravlja iz pozadine institutom i drži radnike u robovskim odnosima uskračujući im i pravo na zakonski koeficijent i naknadu za rad(cirka 30% zarade DPS svakom radniku otima mjesečno).Institut bi mogao raditi cijelu godinu punom parom da ga je spasiti iz ruku DPS-a.

  18
  6
 6. Nadjoh skoro neku staru sliku hotela”Tamaris” i razmisljam kako je bilo nekada, a kako je sada.
  Da te tuga uhvati… Ona terasa, zelenilo, ziva muzika, ples… A sad prasnjavi parking u srcu Igala.

  37
  1
 7. Sad pripremaju pricu kojom ce poslije da opravdaju prodaju. Sve sto Institut zarađuje ide direktno u Podgoricu. Nikad se nisu smilovali da ostave nesto makar za ulaganje u sam objekat. Ako mi sad ne pruzimo nikakav otpor, sve ce prodati.

  23
  4
 8. Ma najbolje da ga sruse kao Tamaris!
  Koja je ovo lupeska banda u ovoj nesrecnoj drzavi!
  Kako li je radio osamdesetih godina, isto s gubitkom?

  14
  5
 9. Molimo da neko objasni, da saopstenje
  IZ KOG RAZLOGA JE DEVASTIRANA ŽIVA OGRADA PITASPORI KOJI ODVAJAJU ŠETALIŠTE I PLAŽU ISPOD PRVE FAZE INSTITUTA.
  Jeli to možda uslov konzorcijima koji hoće da privatiziraje institut ili
  sadašnji menadžment to radi prije kupovine iz njima znanih razloga.
  Možete vidjeti koliko je tužno kako je to uradjeno.

  29
  1
 10. SABLON JE ISTI UNISTI DEVASTIRAJ I ONDA PRODAJ ZA SICU A RADNICI NA ULICE VEC VIDJENO. PO KOM JE TO PRAVILU DRZAVA LOS VLASNIK TO NAM SAMO MAGLU PRODAJETE DA BI SE DOCEPALI BOGASTVA KOJE SU GENERACIJE STVARALE.

  24
  1
 11. Da niste malo tendenciozni sa ovakvim naslovom?Razumijem da ih ne volite,ok.Ali malo normalnog odnosa ne bi škodilo.Recimo:”Institut poslovao pozitivno”.Zar to nije uspijeh.Cijela imovina,dosta zaposlenih,redovne plate i doprinosi.Čemu vam onda služe ovakvi naslovi?

  22
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code