Dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Zabluda Svetog Sebastijana”, Vladimir Tabašević u Herceg...

Dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Zabluda Svetog Sebastijana”, Vladimir Tabašević u Herceg Novom

1
Podijeli

Promocija romana „Zabluda Svetog Sebastijana” Vladimira Tabaševića, za koji je autor dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2018. godini biće upriličena sjutra u foajeu Dvorane Park u 19 časova, u okviru programa jubilarnog 50. Praznika mimoze.

Razgovor sa Tabaševićem vodiće prof. dr Slavica Perović, najavljuju iz Gradske biblioteke Herceg Novi.

Picerija i restoran

Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji „činimo dobro”, zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše „spasiteljske misije” imale „publiku”.

Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sjećanja neprestano preobražavaju.

Vladimir Tabašević rođen je 1986. u Mostaru. Studirao je filozofiju u Beogradu. Objavio je knjige poezije Koagulum (2010), Tragus (2011), Kundak (2012), Hrvatski kundak (2014). Njegov prvi roman „Tiho teče Misisipi’” štampan je samostalno i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu (2015). Roman „Pa kao” našao se, takođe, u najužem izboru za NIN-ovu nagradu (2016).

Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa „Prezupč” koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu. Dobitnik je regionalne nagrade za priču „Rat”, u okviru „Biber festivala” i nagrade „Mirko Kovač” za najbolju knjigu mladog autora. Živi u Beogradu.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code