Početna Sport Dobri rezultati crnogorskih jedriličara na Balkanskom prvenstvu: Dva zlata za Dukića

Dobri rezultati crnogorskih jedriličara na Balkanskom prvenstvu: Dva zlata za Dukića

1

52. Balkansko prvenstvo u jedrenju, u organizaciji jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta, uspješno je završeno. Ljubitelji sporta i jedrenja imali su priliku da uživaju u prelijepom defileu, ceremoniji otvaranja, zatim su uslijedile velike borbe na moru, borba za medalje, dodjela nagrada, medalja i priznanja, kako najboljim jedriličarima, tako i svima koji su podržali i pomogli organizaciju prvog velikog međunarodnog takmičenja u istoriji Crne Gore kada je riječ o jedrenju u sportskim klasama.

Ulogu junaka, prigrabili su Milivoj Dukić, Nikola Golubović i Danilo Jončić, odlični su bili Pavle Musić i Viktor Lesjak koji su u izuzetno jakoj konkurenciji u klasi Optimist stigli do zlatne grupe, a tragičar je bio Ilija Marković koji je zbog prestupa u posljednjoj regati klase Laser Standard ostao bez medalje koju je već imao u rukama.

U klasi Optimist u kojoj se takmičilo 105 jedriličara, zlatnu medalju je osvojio Dimitros Bitros iz Grčke, srebrna medalja je pripala Aleksandrosu Joanidisu, a slavlje Grka kompletirao je Aleksandros Joanidis koji je osvojio treće mjesto i bronzanu medalju. Stefan Yuill iz Srbije je bio sedmi, Pavle Musić iz Crne Gore je zauzeo 21. mjesto.

U konkurenciji jedriličarki, sve tri medalje u klasi Optimist su takođe pripale Grčkoj. Zlato je osvojila Elizabet Ana Vinters, srebro Evangelija Karageorgu, a bronzu Kerkezu Jakovina. Nađa Vujošević iz Srbije je 59, dok je Romina Racković iz Crne Gore na koti 75.

Kustal Guneš Karkmaz iz Turske je prvi u konkurenciji jedriličara do 12 godina u klasi Optimist. Drugi je Ali Ozdemir takođe iz Turske, a treći je Teodoropulas George iz Grčke.

Viktor Lesjak iz Crne Gore je 13. a njegov drug iz reprezentacije Petar Klakor je 20.

U klasi Optimist, zlatnu medalju u open dijelu takmičenja osvojio je Dimitros Bitros iz Grčke, srebro je pripalo Josipu Tafri iz Hrvatske, a bronzano odličje Aleksandrosu Piperakisu iz Grčke.

Zlatnu medalju u klasi Laser 4.7 osvojio je Nikola Golubović iz Crne Gore, srebrna medalja pripala je Jorgosu Papadakosu iz Grčke, a bronzano odličje je takođe otišlo u Grčku zahvaljujući Jasanosu Kefalonitisu.

U konkurenciji jedriličarki prvo mjesto i zlatnu medalju u klasi Laser 4.7, osvojila je Ana Jovanović iz Srbije, druga je Sofija Rapti iz Grčke, treća je Kristina Boja iz Srbije.

Nikola Golubović iz Crne Gore je osvojio zlatnu medalju i u open dijelu takmičenja u klasi Laser 4.7. Srebrna medalja je pripala Jorgosu Papadakosu iz Grčke, a bronzana Jasanosu Kefalonitisu takođe iz Grčke.

U klasi Laser Radial prvo mjesto i zlatnu medalju u konkurenciji jedriličara, osvojio je Danilo Jončić iz Crne Gore, srebrna medalje je pripala Nikolasu Gikonisu iz Grčke, a treće mjesto i bronzana medalja Maksimilijanu Roski iz Rumunije. Stefan Anđelić iz Crne Gore koji je poslije prvog dana bio drugi, Balkansko prvenstvo je završio na četvrtom mjestu.

Ebru Bolat iz Rumunije je osvojila zlatnu medalju u klasi Laser Radial, koja je olimpijska klasa kada su jedriličarke u pitanju. Srebrno odličje je pripalo Marijeli Nikolovoj iz Bugarske, dok je bronzanu medalju osvojila Amalija Prevalengiju iz Grčke. Ksenija Joksimović iz Srbije je zauzela četvrto mjesto.

U open dijelu takmičenja, kada je riječ o klasi Laser Radial, zlatnu medalju je osvojila Ebru Bolat iz Rumunije, srebro je pripalo Danilu Jončiću iz Crne Gore, a bronza je otišla u Grčku zahvaljujući Nikolasu Gikonosu.

U olimpijskoj klasi za jedriličare Laser Standard, prvo mjesto i zlatnu medalju, osvojio crnogorski olimpijac Milivoj Dukić. Do srebrne medalje stigao je Aligizakis Leonidis iz Grčke. Ivo Todorov iz Bugarske je stigao do bronzane medalje, poslije velike greške Ilije Markovića koji je prestupio na startu posljednje regate, diskvalifikovan je pa je na kraju Balkansko prvenstvo završio na petom mjestu. Nikola Banjac iz Srbije je bio četvrti.

Milivoj Dukić je osvojio zlatnu medalju i u open dijelu takmičenja. Srebro je pripalo Aligizakisu Leonidisu iz Grčke, dok je bronza otišla u Kanadu, zahvaljujući Karimu Filahu. Božidar Golubić iz Hrvatske je bio peti, Nikola Banjac iz Srbije šesti, a Ilija Marković je osvojio sedmo mjesto.

Balkansko prvenstvo u jedrenju je završeno, a misli se već okreću ka narednom ljetu, kada će u Crnoj Gori i Tivtu biti organizovano novo veliko međunarodno takmičenje. Riječ je o Evropskom prvenstvu za jedriličare do 21 godine u olimpijskim klasama Laser Standard i Laser Radial.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code