Početna Pogled Doc. dr Vuk Vuković: Gubi li radio bitku s drugim medijima?

Doc. dr Vuk Vuković: Gubi li radio bitku s drugim medijima?

6

Radio, kao medij, postoji isključivo u sadejstvu sa drugim medijima i ne treba se mnogo “plašiti” za njegovu budućnost. Radio je nevidljivi prijatelj koji nas prati i kada ga nismo u potpunosti svjesni jer su muzika, govor, efekti, šumovi i zvuci – koji čine radijski program – svuda oko nas.

Ipak, UNESCO je, uvođenjem Svjetskog dana radija, želio da skrene pažnju na njegov značaj. Posebno je važno što je to UNESCO koji, izgleda, o vrijednostima brine više nego što brinemo mi i naše politike, pa bi bilo uputno napraviti i paralelu sa vrijednostima Boke Kotorske i legalnoj devastaciji s kojom bismo mi, rado i kapitalistički orjentisano, nastavili, a sa ciljem izgradnje čvršćih i dugotrajnijih privremenih objekata.

UNESCO, dakle, nije forma, nego sadržaj: baš kao što je i radio. Neke projekcije pokazuju da će, u narednim godinama, preko 95% medijskih sadržaja biti vizuelnog karaktera (o čemu neformalno svjedoči i nasilno pokretanje nekih televizijskih programa), pa se postavlja pitanje kako ćemo u eri vizuelne kulture zaštiti auditivne sadržaje. Radijski stvaraoci moraju naučiti da komuniciraju – kako sa novim tehnologijama, tako i sa publikom zbog koje program i nastaje, zbog čega je neophodno promovisati interaktivnu produkciju.

Kada je riječ o Crnoj Gori – radio je ubijen. Ubili su ga sadržaji koji nisu integrisani u program kao cjelinu, a nisu ni producirani kao zasebno slušljivi. U tom ubistvu, saučesnici su mnogobrojni, neprijatni i nepristojni voditelji i informativni program koji se više tiče PR-a nego novinarstva. Ako imate dilemu šta radio i mediji treba da budu – u sadržaju, dizajnu zvuka i logici produkcije – poslušajte podcast Serial, producentkinje Sare Kejnig.

Vuk Vuković, producent i teoretičar medija

6 Komentari

 1. A da gospodin Vuković POJASNI gdje se susrijeću producent i teoretičar medija u njemu? Pošto bi se ovo moglo nazvati teoretisanjem, može li onda on kao producent, nešto i pokrenuti u ovoj lokalnoj zajednici, i konačno promijeniti? Već godinama figurira kao član Savjeta lokalnog radija pa valjda sa razlogom mogu da upitam – a šta ste uradili da radio preživi? Niste ništa? Nemogući uslovi? Istupite onda i prepustite mjesto drugom jer mozda neka Sara Kejnig spava u Novom?

  2
  1
 2. “Ipak, UNESCO je, uvođenjem Svjetskog rada radija,….”
  Ne radi se o uvođenju “Svjetskog rada radija” već Svjetskog DANA radija!
  Odrastao sam u pred-televizijsko vrijeme i naučio slušati radio kao osnovno sredstvo informacije. Dnevne novine su tada kasnile iz Beograda i po jedan dan, a jedina radio stanica u CG je bio radio Titograd. Negdje oko podne ta stanica je pola sata emitovala pjesmu “O svijetla majska zoro” – čitava radio stanica je kolektivno bila na ručku! Program se završavao u ponoć.
  Od tada se štošta promijenilo: saobraćajne veze su poboljšane, štampa je redovno dolazila. Ubrzanim tempom stanovništvo je nabavljalo televizore. Potom je došla i era komjutera i bezžične telefonije – prava poplava informacija! Radio više nema onu poziciju koju je nekada imao. Ne smatram da je mrtav, ali ne mogu se natjerati mlade generacije da slušaju ono šta im neko servira. Oni radije sami kreiraju preko smartfona, tableta ili kompjutera svoj svakodnevni program.
  Srećom da se na internetu može “pročačkati” i otkriti ko je Doc. dr Vuk Vuković.
  Zar redakcija Radio Jadrana nije u jednoj rečenici mogla navesti ko je on i gdje radi? On mi je do ovog trenutka bio nepoznat, a ne sjećam se da sam ga gledao u “Škuribandi” i pio sa njim piće…

  1
  1
 3. “Ipak, UNESCO je, uvođenjem Svjetskog rada radija, želio da skrene pažnju na njegov značaj.”
  UNESCO nije uveo “Svjetski rad radija”, već SVJETSKI DAN RADIJA (13. februar).
  Usput, autoprtret koji je smartfonom napravio autor nije nimalo doktorski….

  4
  1
 4. Na zalost radio se samo slusa u kolima i rijetko u lokalima i kucama. Ovaj mladi Novljanin profesor je u pravu.Ubili su radio u CG..treba ga oziviti hitno.

  18

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code