Dodatni radovi za 6 romskih kućica u Drenoviku do kraja godine

Dodatni radovi za 6 romskih kućica u Drenoviku do kraja godine

3
Podijeli

Nakon nešto više od 10 mjeseci otkako je zbog nedostatka novca, stopirana finalizacija kućica za 6 romskih porodica sa Šišteta, stižu dobre vijesti. Lokalna uprava i organizacija HELP, potpisali su prije dvadesetak dana aneks ugovora kojim je dogovoren dalji nastavak radova, kao i finansijske obaveze jedne i druge strane, kako bi nove kućice u Drenoviku konačno bile funkcionalne i useljive. To je Radiju Jadran potvrdio  izvršni direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha:

“Ono što sad slijedi jeste implementacija tog ugovora, odnosno dodatni radovi kako bi  naselje bilo završeno. Očekujemo da to bude do kraja godine. Pristup HELP-a i opštinskog rukovodstva prilično je ozbiljan – uvjeren je Jaha.

Picerija i restoran

Ipak, nije mogao reći koliko je novca potrebno za dalji nastavak radova. Prema posljednjim informacijama kojima Radio Jadran raspolaže bilo je neophodno da se obezbijedi 40 hiljada eura. Jaha navodi da su troškove podijelili potpisnici ugovora, odnosno Opština i HELP:

“Znam da su Opština i HELP napravili procjenu sredstava. U skladu sa tim napravljen je plan, pa u finansiranju učestvuju po 50%”, pojasnio je Jaha.

Da bi kućice bile useljive, neophodno je izgraditi potporni zid kako bi se spriječilo proklizavanje, zatim prilaz kućama, okolno uređenje, kao i struja.

Izgradnja kućica u Drenoviku za romske familije počela je još u oktobru 2015. godine, uz finansijsku podršku  njemačke organizacije HELP, kao i Opštine Herceg Novi. Trebalo je da ih nastane Romi sa Šišteta, koji je u vlasništvu Instituta Igalo. Od tada je preseljenje odlagano više puta.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code