“Dodir filma” – dodir ratnih 90-ih

“Dodir filma” – dodir ratnih 90-ih

549
0
Podijeli

Slogan ovogodišnjeg jubilarnog 30. filmskog festivala u Herceg Novom je “Dodir filma”, a po onom što su posjetioci u zvaničnoj konkrenciji dugometražnog filma sa ex-ju prostora na Kanli Kuli mogli da vide do sada, izuzimajući “Mašinoviđu”, jeste dodir sa kobnim 90-im. Imali su taj sudbonosni dodir i sinoćnja dva sjajna filmska ostvarenja, Mirjane Karanović ”Dobra žena” i „Zvizdan”, Dalibora Matanića.

filmski karanovicMaestralna glumačka, rediteljska i zrelost scenariste, Mirjane Karanović, hrabra  priče i poruka, da svaki krivac treba da odgovara za zločine, pa makar to bio i sopstveni, voljeni muž, nagrađena je gromkim aplauzom. Mirijana je uspjela jedina od svih protagonista filma da dođe na Kulu i pokloni se publici. Poručila je drhtavim glasom, dirnuta:

Picerija i restoran

– Hvala vam mnogo. Imala sam tremu. Ovo su neki ljudi koji nisu čitali titlove, nego ste znali sve. Sjedala sam pozadi i mislila valjda će sve stići do vas i drago mi je. Uživajte i dalje u festivalu, do sada je sve bilo izvrsno.

Na jutrošnjoj press konferenciji Mirjana Karanović nije uspjela od obaveza da dođe, ali zato jeste nevjerovatno šarmantna i neposredna hrvastka glumica Nives Ivanković, koja je igrala toplo i iskreno ulogu  majke u višestruko nagrađenom i dominantnom filmu “Zvizdan” Davora Matanića.

 

Nives očarala novinare

 

filmski press 040816 1“Zvizdanu” su prestižne nagrada Kana, a potom i Pule (preko 20 nagrada), otvorile vrata bioskopa. Učinio je to, kaže Nives Ivanković, prije svega Kan, koji okuplja krem filmske industrije i koji je po  sebi istovremeno uzbudljiv i stresan.

Zanimljivo je da ona nikada ne gleda filmove i serije u kojima je glumila, mada, tvrdi i da  to nije rijetka pojava među glumcima.

– Prvo, neugodno mi je da sebe vidim na ekranu. A drugo, 23 godine radim kao glumica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, i znam koliko je svaka predstava živo tkivo. Glumeći u predstavama, uvijek imate šansu da se korigujete, nešto drugačije interpretirate, imate otvorene prilike i šanse. Na filmu ne. To što ste uradili, ostaje tamo za vjeki vjekov. I što onda da se nerviram gledajući da sam nešto možda mogla bolje odraditi. U ovakvim slučajevima, dobro je živjeti u neznanju – kazala je Ivanković.

Govoreći o Zlatnoj areni koju je u Puli osvojila za sporednu ulogu u ovom filmu, kazala je da nagrade znače, ali da je najtačniji barometar da je glumac uradio dobar posao onaj, koji on osjeća u sebi, „onaj glumački barometar, kada unutra zna da je to, to“.

Poznato je da su reditelji i glumci “smrtni neprijatelji”, ali to ne važi za njen odnos sa Matanićem.

– Saradnja je bila odlična, između stalog i zato što je to susret dvoje zrelih ljudi. S druge strane, Matanić je jedan od rijetkih reditelja koji uvažava glumca, koji je dobar čovjek i dobra duša, veliki motivator. Rad na filmu „ Zvizdan“, bio je najmanje stresan posao u mom životu – priznaje Nives.

Saradnju sa mladom glumicom Tihanom Lazović, koja u filmu glumi njenu kćer, ocijenila je odličnom. Privatno su veoma slične, Tihana je Zadranka, vrlo talentovana i požrtvovana glumica, pred kojom je velika karijera, smatra Nives.

Oduševljena je pozivom da bude gošća Filmskog festivala Montenegro film festivala u Herceg Novom i prati sva festivalska i kulturna zbivanja u regionu:

–      Herceg Novi je prekrasan grad. Podsjeća me na Split u malom, arhitektura, ljudi, jezik. Istinski ste divni domaćini. Danas ću obići prijestonicu Cetinje i Budvu. Kada me je jedna novinarka iz Tivta pitala, hoću li svratiti i do Tivta, kazala sam da je taj grad preeksluzivan za nas umjetnike-rudare – iskrena je Ivanković, željna da upozna malu Crnu Goru velikih kontrasta.

Ukazala je i na nekoliko kurioziteta i slučajnosti. U Splitu živi u Njegoševoj ulici. Sjeća se da je kao mala, morala naučiti čitave dijelove Gorskog vijenca. Budući da joj je i otac bio profesor komparativne književnosti. Još ih pamti, pa je i odrecitovala  par stihova: “Viđu vraga su sedam binjiša….”  To je izazvalo aplauz novinara i filmskih stvaralaca u sali Instituta.

Očaravajuća Splićanka, već danas je zato na Cetinju i na Njegušima, a obećala je da će opet rado doći na festival ako dobije poziv.

filmski press 040816 2Student FDA iz Beograda ,Stefan Veličković, govorio o svom filmu  “Nebitno, nije važno“, koji je prikazan u okviru studentske selekcije festivala. On je  student montaže, ali radio je ne samo kao montažer, već i kao asistent režije na više kratkih igranih i  dokumentarnih filmova.

Filmom „Nebitno, nije važno“, okušao se u ulozi reditelja. Želio je da napravi film o besmislu, dok je gradio lik Marka koji živi sam u Beogradu i radi kao dostavljač pica, pokušavajući da sastavi kraj s krajem.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code