Dođite na Praznik mimoze i da spalimo Crvenka Surlašića

Dođite na Praznik mimoze i da spalimo Crvenka Surlašića

16
Podijeli

Više stotina mještana i gostiju, od Igala do Trga Nikole Đurkovića u Herceg Novom, ispratilo je abrum-poziv na 49. Praznik mimoze.

Iza alegorijskih kola, u povorci Karneval- surlaš, u pratnji maškara i prava kompozicija i slika ovog podneblja: sa barkom, ribarom, galebom, mandraćem i drugim novskim i škveranskim detaljima.

Picerija i restoran

Za ideju, scenario i pravljenje lutaka zaslužni su otac i sin, Živko-Kvale i Ivan Peulić, sa svojom ekipom.

– Napravili smo sve ovo za mjesec, ali priprema je trajala 15 dana. Počeli smo sa svojim novcem, dok nam nije stigao iz opštinske, odnosno kase „Herceg festa“. Htjeli smo da napravimo skladnu kompoziciju mora. Na ideju smo došli zajedno sin i ja. Sjednemo, pričamo i dogovaramo. On sada radi ono što sam ja nekada sam. Ivan je ne samo moja desna ruka, nego glavni je postao – kaže za Radio Jadran, neumorni Živko Peulić.

Surlaša su Peulići napravili u dogovoru sa piscem teksta suđenenja Karnevalu, u visni od 3 m i 60 cm.

– Surlaš je najnegativnije što nam se desilo u prošloj godini i spalićemo ga na kraju Praznika, u februaru, na Trgu, ne bi li otišao sa svim zlom grada – dodaje Peulić, koji je do sada osmislio i izradio preko 20 lutaka Karnevala.

Ovo je druga godina da Novljani, u organizaciji Herceg festa, priređuju abrum, što je bokeški naziv, koji znači poziv, udicu za feštu od mimoze, podsjeća pr Herceg festa, Tanja Bošnjak:

– Novina je što smo ove godine abrum smjestili u jutranjim časovima, za razliku od prošle, kada je bio uveče. To se pokazalo dobro, jer mnogo je više ljudi. Prezadovoljni smo, za početak – navodi Bošnjak.

Doduše i lijepo vrijeme je izmamilo Novljane vanka. Toplo za januar, 16 stepeni, na suncu se moglo i u kratkim rukavima. Karneval-Crvenko Surlašić je postavljen na Trg, sa kutijom za sugestije i kritike građana prema vlastima Herceg Novog. Biće tu sve do „sudnjeg časa“.

16 Komentari

 1. Arhive, potpuno si u pravu. Htio bih samo da predlozim da, pored Surlasa, postavite na mjestu “egzekucije” i po jednu LED svjetiljku i kanalizacionu cijev i da im se zajedno “sudi”. Jer, ako je Surlas kriv za palme onda su i LED i cijev krivi za rasvijetu i kolektor.

  2
  2
 2. E, Boze! Tesko li je narodu u Novome ugoditi! Vazda im nesto smeta! kad se nista ne desava- svi kukaju kako nema zive duse i kako je grad prazan, a kad se desava- opet se mora sve popljuvati, ne daj Boze da se neko pohvali! Naravno da uvijek moze i bolje i ljepse, ali treba podrzati i prikljuciti se mozda (mrdnuti ispred kompjutera), pa im dati i neku novu ideju?!

  12
  2
 3. Abrum Abrum Abrum… ima li kraja ponavljanju ove riječi. Pitam se đe je bila zadnjih 30 godina koliko pratim praznik mimoze. Što je najjače morate objašnjavati narodu šta znači ccccccc

  9
  7
 4. Bravo! Divno! Pogotovo galeb! čestitke autorima maškarane kompozicije! treba da se ponosimo lokalnim entuzijastima zbog kojih ovaj praznik traje i inspiriše mnoge generacije! zbog ovakvih događaja volim novi i novljane !

  11
  3
 5. Dokle vise, vazda isto, dosadno ,bezlicno, muzika na matricu! Valjda nam zato niko i nije dosao na ovaj abrum, ili jemozda bilo posjetioca nekoliko hiljada iz inostranstva tj iz Igala koje niko nije vidio osim onih koji broje! Uzas! Mozda je abrum trebalo odraditi u Bileci, tamo niste isli?

  3
  16
 6. Sudite ovima sto su dozvolili uvoz palmi. Neka posljedice snosi fitosanitarna uprava i uvoznici palmi. Lako je provjeriti koje su firme uvozile palme zadnjih godina. Samo se obratite Upravi carina.

  10
  1
 7. Spalice nama surlas sve Palme,dok se “gospoda” opstinari dogovaraju koliko ce para da odvoje i na koji nacin ce nacin da budu tretirane Palme koje je gospodin Surlas napo

  22
  11
 8. Siromasno,neatraktivno…Karnevao!?Promasaj ili kompromis da ne lici ni na koga i da mu se nema zasto sudit.Jedino lijepo:Lijep dan,Stari kapetan.

  27
  41
 9. Bosnjak,prosle godine se nije moglo proci kroz pjacu. Ne govoris istinu.
  KARNEVAL JE COVJEK A NE BUBA!!!!!!!!!!!
  Peulic je majstor,a onaj koji mu je dao ideju,nema pojma o karnevalu

  26
  36

Ostavite komentar

*

code