Početna Društvo Dok god se čuje lopta na Karači – Rade je živ

Dok god se čuje lopta na Karači – Rade je živ

10

Veliki broj Novljana okupio se večeras na Karači, kako bi prisustvovao otkrivanju spomen ploče Radovanu Radu Ogurliću, čovjeku koji je cio život posvetio vaspitavanju mladih sportista, stasavanju dječaka u  dostojanstvene i odgovorne ljude onakve kako samo sport može da iznjedri. Spomen obilježje, sa loptom koja se okreće, i na kojem piše: „Cijeli sam život posvetio hercegnovskoj košarci“ otkrio je sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport, Vladimir Dželetović.

rade ogurlic ploca 5– Rade Ogurlić je legenda, ali ne ona legenda nastala na osnovu izmišljenih priča i bajki. Rade je autentična i neponovljiva ličnost koja je vjerovala u plemenitu misiju sporta u mladost koja će unaprijediti Herceg Novi, u ljepotu igre i nadigravanja. Svjestan sam da u ovih nekoliko namjenskih riječi ne može stati sve ono što je Rade posvetio gradu, Karači i košarci. Bio je veliki majstor sa trenerske klupe, neko ko zna šta je sportska motivacija, neko ko je potpuno shvato društvenu ulogu spotra u generacijskim odrastanjima, čovjek ideje i čovjek misija. Zbog toga Opština Herceg Novi postavlja ovo obilježje, sjećajući se svoga sugrađanina – reako je Dželetović vjerujući da će Karača biti što je bila u Radovo vrijeme, mjesto dobrih sportista i dobrih ljudi.

Prije ceremonije otkrivanja spomen ploče, prikazan je film “Rade” Branke Knežević, koji je je probudio jedno vrijeme i uspomene, dotakao “do srži”, pogotovo starije Novljane.

rade ogurlic ploca 2Nakon toga, košarkaši koje je Rade trenirao i uveo u svijet košarke rekli su po nešto o njemu, mnogi sa “knedlom u grlu” i suzom u oku, ali ponosni što su znali čovjeka kao što je on, kojeg ni oni ni grad nisu zaboravili.

–  Na ovom dijelu, gdje je sada parking, tu je bio jedan koš i mi smo od jutra do mraka igrali, a Rade je bio uvijek sa nama. Rade me je stavio od 14 godina u prvi tim. Ja mršav, bježao sam da mi niko ne doda loptu, a kada sam primio prvu loptu, razmišljam, ako je loše dodam, znam šta će mi se dogoditi. Ja je bacim put koša i pogodim i to je odlučilo moju sportsku karijeru. Radu želim da gleda Karaču, kao što i zaslužuje da gleda, živ i mrtav – rekao je Slobodan Lutka Perišić.

rade ogurlic ploca 3Dragan Vasiljević je kratko kazao: „Rade je bio legenda i ostaće legenda“, a Slobdan Bobo Popović je poručio:

– Dok god je Rade u stanju da okupi ovoliko ljudi i dok god se čuje lopta na Karači, to je znak da je Rade i dalje sa nama.

Dragan Krivokapić je takođe izgovorio sve najljepše o svom nekadašnjem treneru:

– Rade je ljudska veličina, jedan nevjerovatan čovjek koji nas je učio ne samo košarci nego i životu. Zahvalio bih se ljudima koji su pokrenuli ovaj projekat, drago mi da sam učestvovao u realizaciji i ponosan sam na sve moje prijatelje košarkaše. Rade je bio vrhunski čovjek, legenda.

rade ogurlic ploca 4Inicijator za postavljanje spomen ploče, danas profesionalni trener, Slobodan Subotić kazao je da je poslije 43 godine vidio poznata lica:

– Imao sam sreću u karijeri da imam dosta priznanja, lijepih trenutaka, ali ovo što vidim večeras, pune tribine i ovakav film je posebno. Moj sin kada je pogledao film plakao je, kao i ja u intervjuu. Rade mi je pružio šansu i od toga danas živim, a ovo je najmanje što smo mogli učiniti.

rade ogurlic ploca 6

Obilježje Radovanu Ogurliću postavila je Opština Herceg Novi, igrači ponikli u njegovoj košarkaškoj školi, a rad je akademskog vajara Nikole Nikše Kosića. Program je upotpunila klapa Stari kapetan, a prije ceremonije odigrana je revijalna utakmica između KK As i KK Budućnost.

10 Komentari

  1. Draga Bruna liječi komplekse na drugi način , Čika Rade je zaslužio da dobije spomen ploču , i hvala ljudima koji su to pokrenuli i uradili .

  2. hvala ti bože što sam se rodio u moj herceg-novi,hvala što sam odrastao na karači i uživao uz štulju,marinka,sučevića iittdd i posebno rada ogurlića..tu je nekada bio i ljetni bioskop tako da je u svakom pogledu ,,karača,,bila centar novoga.danas se samo sjetimo tih davnih vremena.hvala tuni i ostalima što su se sjetili legende sa karače…srećan sam i ponosan što sam novljanin,radu vječno hvala…ruska igra,,,ruska igra

  3. šteta što uprava primorja nije dovela djecu da vide kako se nekad treniralo i kako se voljela Karača i košarka. ono vrijeme je teško razumjeti ali je poučno čuti priče i anegdote,npr. da su bosi igrali i pobjeđivali i uspjeli u sportu mnogi od njih

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code