Početna Društvo Dok sela u Luštici još kubure s infrastrukturom, priobalje ograđuju investitori

Dok sela u Luštici još kubure s infrastrukturom, priobalje ograđuju investitori

15

Da li je vijest da su još tri sela na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica u 21. vijeku dobila javnu rasvijetu, ili da apetite nekih invetsitora ništa ne može zaustaviti, pa grade i ograđuju „pjenu od mora“?

Selo Brguli ima novu rasvjetu u dužini od 500 metara, Đurđenovići 200 metara i Eraci 350 metara. Od 13 sela na poluostrvu koja su na hercegnovskom dijelu, još su u mraku samo Babunci, gdje je teško prići autom, Mardari gdje mještani ne mogu da se dogovore oko mjesta za postavljanje stubova i Tići, rodno selo predsjednika MZ Luštića, Jovana Morica, da ne bi ispalo da ima lične koristi od svoje funkcije.

Picerija i restoran

Kako kaže, namjerno je ostavio da njegovo selo bude posljednje osvjetljeno. MZ je ranije obezbijedila 15 hiljada eura za stubove, obavila kopanje, a uz pomoć Opštine i Komunalno stambenog, koje sprovodi kablove i montažu sijalica najveći dio Luštice više nije u mraku.

Hercegnovski dio poluostrva danas naseljava oko 300 mještana, odnosno 70-ak porodica, ali posljednjih desetak godina izgrađeno je dosta vikendica, čak i bez dozvole ili znatno preko odobrenih gabarita:

– Računamo da ima sigurno 800 vikendica, možda čak i 1000, jer među njima ima i 30-ak vila za iznajmljivanje. Tu su invetsitori iz Srbije, Englezi, Irci, Rusi…Napravli su vile sa bazenima za iznajmljivanje, pri moru, ali i u seoskom dijelu, koji je takođe popularan. Zabrđe je tako ima desetak vila za iznajmljivanje. Kada je bilo ono investiciono ludilo, kupovali su stranci stare kuće i renovirali – priča nam Moric.

I na Luštici je ove godine krenula ranije sezona i već ima dosta gostiju koji dolaze na izlete ili na odmor. Još krajem marta je počeo izletnički turizam, priča Moric. No, na poluostrvu je i dalje veliki problem voda i održavanje putne infrastrukture. Obrasli su putevi, jer je radnika hercegnovskog preduzeća malo. Osim toga svake godine se suočavaju sa „divljim“ turizmom, radovima investitora na obali, koji ne samo da zabranjuju prilaz plažama, već mještani ne mogu ni da prođu do svojih starih kuća.

Mišković na Malim Rosama zatvorio prilaz mještanima

Gotovo svi već u Boki znaju da srpski biznismen, vlasnik “Delta holdinga”, Miroslav Mišković, dolazi godinama u Herceg Novi, gdje ima kuću, da voli i da ide u ribolov s Novljanima. Poznatije je, međutim, da Miškovići na Malim Rosama imaju više od deset godina veliki komad zemlje u prelijepoj uvali. Već drugu godinu traju opsežni radovi:

– Na veliku žalost, zemlja koju je uzeo Mišković je bila crkvena. Mještanka Aneta Kaluđerović iz sela Klinci je 1914. godine, mislim da je bila od Radovića, zemlju je darivala crkvi Sv. Arhangela Mihajila. Onda je Mitropolija crnogorsko-primorska dala Miškovićima u zakup na 99 godina 2.570 metara kvadratnih za 590.000 eura. Možda i milion eura, jer je dio para pošao za crkvu Sv Vladimira, a sa 300 hiljada je izgrađen parohijalni dom na Luštici – priča nam Moric.

Ugovorom je precizirano da zakupac može graditi i uklanjati objekte i koristiti ih prema svojim potrebama, kao i da može izvršiti uknjižbu izgrađenih objekata na svoje ime. To, praktično znači da je zemlja prodata.

Male Rose 2014. i danas

– Čovjek gradi zid oko cijele parcele. Pregradio je stazu od 2 m širine, jedinu kojom je mještanin Niko Popović mogao doći do svoje kuće. Sada mu ostaje jedino da zavrne nogavice i da ide kroz more ili barkom – navodi Moric.

Mišković ima dozvolu, na žalost, za sve, dodaje Moric:

– Nije mi jasno ko mu je mogao izdati dozvolu da podiže zid pola metra od mora i da pravi granicu paralelno sa morem. Bila je komunalna policija i geometri. Ispostavilo se da gradi na ivici svoje parcele zid koji je odobren i ima građevinsku dozvolju. Sve je po zakonu. Pravo i pravda nijesu isto. Vjerovatno će Niko Popović ući u sudski proces da bi imao pravo službenog prolaza. Ali kada se se sve izgradi i sve završi „izio vuk magraca“. Isto je bilo i sa kućom Britanca na Mirištu. Svaki investitor koji dođe ogradiće svoj komad obale i to je kraj price – ističe Moric.

15 Komentari

 1. Onaj ko nešto ima, a ne zna da ga odbrani,sačuva i koristi i ne zaslužuje to.Ništa nikome ne treba ostavljati bez dubokoga razmišljanja o svim mogućim posljedicama,pa i tada se lako pogriješi.Većina misli duboko i široko,nije ovaj narod lud,samo pojedini su previše lakomi,a za to se bogu plaća,a vjernike najteže kazne čekaju za grijehove,kao i nagrade za pravdu.Ništa nije slučajno,sve je tačno onako kako je suđeno i zapisano.

  9
  1
 2. Crkve su nebitno koju religiju propagiraju najveci biznismeni, pogledajte im vozni park samo. A kako je krenulo tek cemo ispastatI za sve sto smo prodali! Ovo je vrijeme otimacine I lopovluka.

  32
 3. Luštičani,dođite da vidite u Igalu nove plastične stubiće na trotoaru,sa sve žicama i žaruljom..
  Vidim da su dva danas slomljena,ostali ako dožive kraj sezone,a da nekoga ne ubije struja,biće dobro.
  Zato,ne obraćajte se gradu da Vam bilo što napravi.
  Sami šta možete,najbolje znate šta i kako…

  42
 4. Cujes Moric, ne mlati, kakva pravda, kakvo pravo, kakva ….., sto je s tobom covjece, takulin i to debeli se racuna, ja tebi, ti meni, jeli ti jasno?

  25
  3
 5. E moji Crnogorci/ Bokelji, kakvu ste vlast zeleli, takvu ste i dobili. Posledice izbora vec deceniju osecate. Unistice vam i oteti i poslednju oazu na primorju.

  31
  5
 6. Mišković ja pravi pravoslavac nemojte tako,to je jedan divni čoek,on voli crkve popove …Dobar Srbin prekrsti se i po 10 puta odjednom i malo zašlajfa rukom po podu,pravi delija !!!

  22
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code