DOKLESTIĆ: OPŠTINA PREVARILA GRAĐANE I DOZVOLILA GRADNJU U SAVINSKOJ DUBRAVI

DOKLESTIĆ: OPŠTINA PREVARILA GRAĐANE I DOZVOLILA GRADNJU U SAVINSKOJ DUBRAVI

84
0
Podijeli

savina1Izgradnja zida u Savinskoj dubravi predstavlja grubo kršenje svega što je bio dogovor da se ovo područje zašiti. Građani Herceg Novog, ekolozi Boke i svi ljubitelji Savinske šume su prevareni i ovdje ima mjesta za krivičnu prijavu – rekla je Radiju Jadran predsjednica Ekloškog društva Boka, Olivera Doklestić, nakon što je obišla mjesto na kome se podže zid visine 3 metra.
Juče je našem radiju v.d. sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju opštine Herceg Novi, Milovan Baždar, rekao da se zid podiže da bi se spriječilo obrušavanje velike kosine usljed rasta veoma bujne vegetacije.
Doklestićka, međutim, to objašnjenje odbacuje i kaže da se radi o ozbiljnom narušavanju Savinske dubrave i svih principa koji dovode do problema u regulisanju prostora. savina3– Za ovakve stvari mora se utvrditi odgvornost. Bilo je krivičnih prijava već, obezbjeđivala sam i dokaze za devastaciju Savinske dubrave. Podsjećam da je 2011. godine bez ikakve dozvole, a po najmanje građevinske, podignut zid dužine 40 metara, visine 3 metra, oko koga se digla “velika prašina”. Predsjednik opštine Dejan Mandić je obećao da će se zid srušiti, međutim, ne samo da nije srušen nego se sada nastavlja njegova izgradnja ka zapadnom dijelu – ističe Doklestićka.
Ona smatra da su svi kojima je stalo do ovog zaštićenog područja prevareni.
– Za ovo nema nikakvog opravdanja, tim prije što je potpisan ugovor o početku izrade studije o zaštiti Savine i ništa nije smjelo da se dira, dok studija ne pokaže šta i kako da se radi. Razlog zbog kojeg se u stvari sada podiže zid jeste da bi se zašitio objekat koji treba da se gradi na dodatnoj parceli – ukazuje Olivera Doklestić.
Po tabli koja se nalazi na gradilštu vidi se da je građevinska dozvola dobijena. Građevinska dozvola izdata je Galini Bašilovoj za izgradnju pomoćnog objekta – zida, 26.11.2012 godine, a tehničku dokumentaciju uradila je firma Megatron iz Herceg Novog. Takođe ista investitorka je za izgradnju porodičnog stambenog objekta dobila dozvolu u novmebru 2012 godine.
savina4To znači, kaže Doklestićka, da je opština čekala da izda ovu građevinsku dozvolu da bi potpisala ugovor za studiju zaštite Savinske dubrave, što je učinjeno nedavno. Objekat koga ni nema u planovima je oko 300 kvadrata, ili ako je ucrtan onda je to po onom planu iz 1987. godine, za koji se odavno priča da ga treba mijenjati.
– Zato je sve ovo što se sada dešava izgradnjom ovog zida zastrašujuće, jer su svi građani Herceg Novog prevareni.
Ovo je presedan, dakle naša opština, lokalna uprava i neko ko sam sebi “uskače u usta”, ovakvim ponašanjem vrijeđa građane – zaključuje Doklestićka.
Podsjećamo da je v.d. sekretar za urbanizam i prostorno planiranje, Milovan Baždar još izjavio da odgovorno tvrdi kako od juna prošle godine nikome nije izadata građevisnka dozvola, te da se očekuje potpisivanje moratorijuma na izgradnju bilo čega u Savinskoj dubravi.

Foto:Facebook

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code