Početna Politika Doklestić: Galopirajuća “valorizacija” prijetnja životnoj sredini Herceg Novog, vratićemo mu status zelene...

Doklestić: Galopirajuća “valorizacija” prijetnja životnoj sredini Herceg Novog, vratićemo mu status zelene opštine

0

“Herceg Novi je oduvijek bio poznat po skalinama i zelenilu, ali galopirajuća urbanizacija i “valorizacija” prijete da potpuno ugroze životnu sredinu. Moramo posložiti prioritete, a naš je, bez premca, zeleni Herceg Novi”, saopštio je kandidat za odbornika koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški Lazar Doklestić.

Hercegnovski pomorci sa svih strana svijeta donosili su egzotično bilje, kojim su trajno oplemenili izgled te opštine, podsjeća Doklestić i ističe da je tako Herceg Novi dobio mimozu, palme, magnoliju, kamelije, kaktuse i mnoge druge biljke koje se danas smatraju domaćim. ,,Park Boke, zasluga je nekadašnjeg predsjednika opštine Mirka Komnenovića i nekada je važio za najljepši park na Jadranu. To je svjedočanstvo minulih vremena, kada je lokalna vlast imala više sluha za životnu sredinu”.

Doklestić upozorava da, u vremenu dinamične urbanizacije, parkovi postaju jedine urbane oaze mira i tišine, u čemu Herceg Novi, ukoliko se nešto ne preduzme, može početi da oskudijeva. ,,Herceg Novi se prethodnih decenija užurbano širio, ali to širenje nije pratilo kreiranje novih zelenih površina. Naprotiv mnoge postojeće zelene površine su devastirane. Pored toga, preostale, koje su preživjele “valorizaciju i urbanizaciju” ne održavaju se na valjan način”.


Epidemija surlaša koja je zahvatila region, napominje Dokestić iz koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški, najveće posljedice ostavila je u Crnoj Gori.

,,Neadekvatna i nedovoljna reakcija lokalne uprave, omogućila je širenje surlaša koji je uništio većinu palmi i narušio ambijentalnu cjelinu Herceg Novog i Boke. Potrebni su nam novi parkovi i drvoredi, kao i bolje čuvanje i održavanje postojećih. Zelenilo nije samo prijatno za oko, već pomaže i u smanjenju buke, regulisanju tempereture i čistijem vazduhu”, navodi.

Osim toga, zahtijevaće i konstantno čišćenje obale. ,,Strogo ćemo sankcionisati svako zagađivanje obale, morskog akvatorija i morskog podmorja, a postavićemo i mreže za skupljanje otpada na ulivima rijeka i potoka u more”.

Doklestić kaže da će se koalicija Crno na bijelo – Može Bokeški zalagati da Herceg Novi ostane “zelen”. ,,Samo zeleni Herceg Novi može da bude moderan i evropski Herceg Novi. Svi činioci naše platforme će se za to kontinuirano zalagati”, zaključuje.

Politički marketing