Početna Oko nas Kotor Dokumentarac “Meštri o’Bokeške”: Kako se priprema “fešta nad feštama”

Dokumentarac “Meštri o’Bokeške”: Kako se priprema “fešta nad feštama”

0

“Meštri o’ Bokeške” naziv je dokumentarnog filma Dušana Vulekovića koji će biti prikazan večeras od 21 sat na Prvom programu Televizije Crne Gore, Televiziji Budva, Televiziji Herceg Novi i na YouTube kanalu Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor.

“U filmu će govoriti kotorski meštri koji godinama, neki čak i decenijama, a neki više od pola vijeka učestvuju u organizaciji ove svečanosti. Ljubav prema gradu, euforija izrade što bolje, maštovitije i originalnije dekoracije usmjerena je na njihovu angažovanost u rađanju ideja za nove makete – kreacije na barkama u čemu se ogleda specifičnost Kotora i kotorske pučke fešte”, navodi se u saopštenju.

Ovim filmom, kako su kazali, nastojaće da prenesu njihova razmišljanja i iskustva, energiju koja ih pokreće uz, ne malo zadovoljstvo i osjećaj prestiža, koji dolazi osvajanjem neke od nagrada.

“Vidjećete da u organizaciji učestvuje veliki broj ljudi i da nije baš sve tako jednostavno kao što izgleda dok gledamo sa rive”, dodaju.

Večeras, kada je trebalo da se održi Bokeljska noć, na tri televizije i na You tube kanalu kotorskog Kulturnog centra, pogledajte priču o tradiciji koja seže u doba Venecije, ispričanu u našem vremenu, sa današnjim akterima i današnjim Meštrima o’Bokeške.

Producent filma, režisera Dušana Vulekovića je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, suorganizator – Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj – Opština Kotor.

Iz JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor su saopštili da je Bokeljska noć vjekovima unazad “fešta nad feštama”, kruna svih manifestacija u Boki, a 2014. godine proglašena za nematerijalno kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code