Početna Kultura Dokumenti o ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske prije 204 godine

Dokumenti o ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske prije 204 godine

49

U Gradskoj galeriji Kotor otvorena je zanimljiva izložba dokumenata o događajima koji se odnose na Ujedinjenje Crne Gore i Boke Kotorske (1813. – 1814. godine). Biće otvorena do kraja decembra.

Izložba je rezultat sprovođenja projekta  koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore. Postavku su pripremili Kulturni centar Nikola Đurković/Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Centralna univerzitetska biblioteka/odjeljak Pomorska biblioteka Kotor.

Picerija i restoran

Riječ je o obnovljenim dokumenatima i kopijama koji se odnose na političke i istorijske događaje, na ratne operacije za oslobođenje Boke od Francuza, na djelovanje Centralne komisije u tom burnom devetomjesečnom periodu – objašnjava  rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice, Marija Starčević.

Izložba je bila postavljena 1989. godine u Memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke, u okviru svečanosti prilikom završetka obnove zgrade, podsjeća ona.

U zgradi Pomorske biblioteke, oktobra 1813. godine, na zajedničkoj Skupštini, izglasano je Ujedinjenje Boke Kotorske i Crne Gore. Tom prilikom, formirana je zajednička Vlada pod nazivom Centralna komisija, a  predsjedavao je Petar I Petrović.

Obnova izložbene postavke o ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske ima veliki značaj u čuvanju i popularizaciji kulturne baštine Boke i Crne Gore, zbog čeča Marija Starčević vjeruje  da će ona gostovati i u drugim gradovima širom Crne Gore:

– Meni je bila čast da učestvujem u realizaciji obnovljene izložbe sa koleginicama iz Pomorske biblioteke, Natašom Gobović i Anom Kerndl i svojom koleginicom, višom bibliotekarkom Jasminom Bajo, čija je bila inicijativa i nadasve zasluga, da se prošle godine aplicira sa projektom kod Ministarstva kulture – ističe Starčević.

Zgrada Centralne komisije u Dobroti, u kojoj je održana Skupština ujedinjenja 29. oktobra 1813. godine obnovljena je zahvaljujući sredstvima brodovlasnika iz Monaka, Boža Dabinovića i Opštine Kotor. U obnovljenoj zgradi smješteni jsu Pomorska biblioteka i Institut za pomorstvo i turizam Crne Gore, a jedna prostorija opredijeljena je za memorijalnu sobu, kao muzejski prostor u spomen na događaje kojima je zgrada svjedočila.

49 Komentari

 1. Xxyyx ajde vise ne lazi i ne siri neistine. Boka je uvije bila dio Crne Gore. Od Duklje pa nadalje dok je nisu okupirali svi redom. I ne Duklja nije bila srpska drzava. Srpska drzava je mogla biti samo jedna nikako vise. To su sve slovenske drzave bile

  2
  18
  • Moji su svi iz Boke odnosno H.Novske opstine i po ocu i po majci i po babama i cukunbabama imam bas cudo svojte i svi se osjecaju kao Srbi.
   Kad bi neko dosao iz Crne Gore u Boku govorilo se dosao iz Crne Gore ili ide u Crnu Goru kad bi neko posao put Cetinja.
   Srpskih dzava je bilo vise po Balkanu ,tamo dje su zivjeli Srbi i dje su ih formirali.
   A Crna Gora moze biti jedna jer je to geografski naziv po kome je stanovnistvo koje tu zivi nazvano Crnogorci ,a srpske drzave su tamo dje su Srbi i geografski pojam dobija naziv srpski jer ga naseljavaju Srbi.
   Izvor imena u ova dva slucaja je potpono suprotan.
   Imas danas i Rep.Srpsku i Srbiju kroz istoriju i Crna Gora ,Zeta su bile srpske drzave po identitetu naroda ,kultiri jeziku ,porijeklu itd.

   16
   3
   • Ko bi reko da xxy moze biti tako pametan i obrazivan i da barata sa toliko cinjenica. Mora da si bokelj koji jos nije siso s brda a tamo jako kasne svi podaci i uci se od komsije koji isto jos zivi u brdima mozda nema ni struje pa uvece ne moze citat a po danu radi seoske poslove.

    3
    5
    • Upravo ovo pisem iz jedne stare evropske metropole a nema kontinenta na svijetu dje nisam bio.A Djedovi po ocu zivjeli i radili po Americi od prije 125 godina kao i mnogim Novljanima Bokeljima a djedovi po majci bili i radili po Austrliji od prija 140 godina.
     No meni se cini moj Simune da si ti ili tvoji skoro sljegli pa niste upoznati sa istorijom ,kulturom mentalitetom Bokelja.

     • Tgrdno se varas u svemu pa i u ovome sto pises. Posto si obisao svijet trebalo bi da tvoji tekstovi da imaju drugaciju konotaciju da se osjeti prava bokeska kultura dijaloga a ne ovolika jednosmjernost protkana mrznjom i poluistinama. Kao sti vidim i iz ostalih tekstova porodica i porijeklo ti ovo sto pises ne daju za pravo. Moja preporuka je malo bokeskog filinga i tolerancine bez iskljucivosti i bice sve u redu.

      2
      3
     • Slazem se donekle Simune ali tvoj komentar je bio bez bokeskog filinga i tolerancije pa sam tako i odgovorio.A i mnogi ostali komentari su iskljucivi pa odgovaram zavisno od toga.
      Ne slazem se da bas nisam nista u pravu.
      A ti sad spomjenjes toleranciju i bokesku kultura dijaloga ajde slazem se ,ali bjezis od teme reci mi argumentima i cinjenicam dje nisam u pravu pa cu ti pojasniti ,reci konkretno dirktno a ne okreces razgovor u drugom smjeru jer ti ne odgovaraju istorijske cinjenice.

      3
      1
 2. Ujedinjenje je bilo u Kolasinu 1944.na zasjedanju CASNO-a-Crnogorska antifasisticka skupstina narodnog oslobodjenja,a ono prije 200 godina trajalo je vrlo malo.

  3
  4
  • H.Novi je osnovan 1382 osnovao Srpski kralj Bosne i Primorskih strana Tvrtko I.
   Sv.Sava je osnovao Zetsku Episkopiju 1219 na Prevlaci kod Tivta.
   Kotor je dozivio najvisi ekonomski uspon i autonomiju upravo za vrijeme Srpske Carevine Nemanjica.
   Srpsko pjevacko drustvo iz Kotora “Jedinstvo “postoji od polovine 19 vijeka .
   Sva udruzenja po Boki zemljoradicke zadruge ,itd nosile su naziv Srpski.
   Od kada je Manastir Savina ,nosi ime po srpskom Svecu.
   Dio H Novog se zove Srbina itd itd.
   Srpska pomorska Garda u H.Novom udruzenje nesto slicno kao Bokeljska Mornarica itd ima primjera koliko hoces.

   17
   2
   • Xxy posto ocito zelis da budes Srbin ajde posteno reci dje ti je poginuo pradjed na Lovcenu, Mojkovcu ili Ceru i u cijoj uniformi.
    I pusti se corava posla pogotovu na ovom polju dje nista ne znas a oces da bude kako bi ti zelio, e ne mize

    2
    11
    • Djede (ocev otac)mi je bio dobrovoljac iz San Franciska Srbin iz Boke H.Novi dosao sa ostalim dobrovoljcima prvo u Bizertu ,Tunis 1915 odatle na Solun u 6 Dobrovoljacki Puk pod komandom vojvode Stepe Stepaovica,bio je mitraljezac kasnije dobio i cin Narednika prosao solunski front ,ocistili Bugare do Sofije,oslobodili sve do Drine .odmorili malo pa nastavii i oslobodili sve do Zidanog Mosta ,1920 vratio se u Kaliforniju ,putne troskove sam platio.
     Dobio kasnije od kralja Aleksandra zemlju i kucu u Banatski Aleksandrovac ,mada je nika nije koristio i kasnije komunisti oduzeli.
     Pred drugi svjetski rat bio knez jednog od Hercegnovskig sela ,dao ostavku kad su dosli Italijani 1941 nije htio pod Italijanima biti Knez.
     Tokom II sv.rata bio prevodioc Britancima kad su se iskrcali u Dubrovnik.
     A dje je tvoj djede bio???

     6
     1
     • Svaka cast za tvog djeda ako je ovo sto napisa tacno. Jedino je steta sto ne nauci neayo od njega pa da ne pises ovoliko glupisti i uvreda.

      2
      3
     • Peki ,Mojkovac je u Crnoj Gori a Mojkovac su napali Austro-ugari a Mojkovac i Crnu Goru su branis Srbi iz Crne Gore Crnogorci .
      Crna Gora je bila saveznica sila Antante i saveznica i bratska drzava sa Srbijom a saveznistvo znaci zajednicka borba protiv zajednickog neprijatelja tako da tu nije bilo izbora ,nema neutralnosti ,neutralnost znaci napustanje saveznika.
      Mojkovacka bitka jeste pomogla Srbima ali da nisu zaustivili Austro-ugare i Crna Gora bi bila pregazena.
      Srpska vojska je pomogla u Balkanskim ratovima Crnoj Gori ,bitka na Skadru itd.Srpska vojska je oslobodila Juzni Sandzak 1912 i poklonil ga 1913 C.Gori.1918 oslobodila Boku ,poklonila Zetskoj Banovini ,Crnoj Gori, itd itd.

      5
      1
     • Peki ,svaka cast , ali ne zelim nikoga vrijedjati nego se samo nadovezujem na vec postavljene komentare ,nisam ja poceo ,nego samo odgovaram na onu temu koju je vec neko zapoceo.
      Ako sam neke cinjenice i argumente rekao a mislis da nisam u pravu reci direktno pa cu pojasniti ili ako imas kontra argumente reci ,nisam ja rekao da sve znam ,covjek se uci dok je ziv ,podjeli svoje znanje mozda i ja kad cujem tvoje argumente ,prihvatim da sam pogrijesio.

 3. Pogledajte samo popis stanovnista u Herecg Novom prije rata 90tih. Bilo je vise Crnogoraca nego Srba. I sad se pitam kad vidim popis iz 2011 ko se naseljavao odje zadnjih 30 godina.

  3
  13
  • Poslije 1945 po naredbi komunista opstinski maticar na popisu ispunjava rubriku nacionalnost.
   Svi pravoslavni u CG morali su biti upisani kao Crnogorci.
   Moj pok.otac rodjen u H Novskoj opstini tih godina se bunio zasto mu to upisuju za malo nije zavrsio u zatvor.
   Do 1990-tih i 2000-tih niko nije mnogo obracao paznju mladje generacije pogotovo jer se smatralo Srbin i Crnogorac isto ali kad su poceli sa nekakvom novom teorijom Montenegrina da nemaju veze sa Srbima ,ljudi su se ponovo pisali kao i njihovi preci Srbi.
   Pravoslavni Bokelji se vjekovima pisu kao Srbi a i dio katolika se nekad pisao kao Srbi.
   I u nezavisnoj kraljevini CG po popisu iz 1909 95% su Srbi a kamoli u Boki koja nije imale veze sa C.Gorom tada.
   Srbi u A-U monarhiji su bili konstutivni narod .

   13
   3
 4. Srbi se dijele po regijama, drzavama. Prije 1918 u u kraljevini CG su zivjeli Srbi. Zemljopis sa CT, gdje su zivjeli Srbi pravoslavne vjere.

  15
  1
 5. Mi Bokelji smo uvijek bili pod okupacijom i nikad nismo imali autonomiju. Sve sto vidite u Boki izgradili su stranci. Za razliku od Cetinja i okoline koje je bilo krs, ali vijekovima slobodno. TAKO DA NE P…..E VI VELIKI “BOKELJI” (a ustvari samo veliki srbi)

  2
  19
  • Ali u Boki se mnogo bolje zivjelo nego li na Cetinju i u CG.
   Boka je pripadala mocnim silama kao sto su A-U ili Venecija ali su imali veliku autonomiju i uslove za zivot bolje nego li oni navodno slobodni po kamenim cukama Crne Gore .Niko iz Boke nije odlazio u tu slobodnu Crnu Goru nego obratno svi ti “slobodni” zitelji Crne Gore spustali su se u” okupiranu Boku”.
   Danas Boka ima manju autonomiju u odnosu na Podgoricu nego sto je imala u odnosu na Bec ili Veneiju a odnosu na dvor Nemanjica imala je najvisu autonomiju u svojoj istoriji.
   Manju autonomiju ima Podgorica u odnosu na Brisel ili Vasington nego sto su Kotor i Perast imali u odnosu na Veneciju.

   13
   2
  • Nisi ti Bokelj. Moji preci pomorci I trgovci su gradili Boku bez obzira ko je bio okupator. Novac koji su Bokelji zaradjivali ostavljali su Boki a ne ko danasnji Montenegrini koji isisavaju novac u Boki a grade vile po svojim selima i cukama.

   13
   1
  • Upravo ti iz Cetinja i okoline koji su vjekovima bili slobodni dolazili su u “neslobodnu” Boku i pokatolicavali se za vrijeme Austrougarske i Venecije da bi se dodvorili vlastima i danas su njihovi potomci veci katolici od Pape.
   Bokeljski Srbi Pravoslavci su i dalje ostali sto su bili njihovi preci i nisu se pokatolicili za vrije katolicke vlasti Mlecana i Austrougara za razliku ovih koji su sljegli iz slobodne Katunske Crne Gore i Brda.
   Takodje i prvi poturcenjaci na Balkanu su Crnojevici sa slobodnog Cetinja i okoline.
   A da ne govorimo o kolaboraciji Cetinjana sa italijanskim okupatorom 1941-43 .
   Toliko o tim slobodarskim katunjanima.

   15
   1
  • Imam samo dva pitanja za sve koji misle da su pravoslavni Bokelji Srbi:

   1. Znate li da opišete kako izgleda srpska narodna nošnja iz Boke?
   (nije valjda ona sa lakovanim cipelama, svilenim čarapama i faculetima)
   2. Znate li da navedete jednu tradicionalnu narodnu srpsku pjesmu iz Boke?

   Ko god vas je ubijedio da je pravoslavlje=srpstvo, nije vam učinio uslugu.

   4
   21
   • Evo vidim da si ucio istoriju od Šerba i njemu slicnih.Nije ti jasno da je Boka regija gdje su zivjeli a i jos uvije zive Srbi u velikoj većini.Svaka regija ima drugačiju nošnju.Ne misliš valjda da bi Srbi iz Boke trebali da nose šajkaču .Čitaj malo djela od pok Don Nika Lukovića koji je govorio da je Srbin katolik.Zato i nije napredovao u katolickoj crkvi a po znanju je sigurno mogao biti kardinal.

    15
    1
   • Srpska nosnja u Boki izgleda kao i srpska nosnja Srba iz Hercegovine skoro isto kao i Crnogorska u tri boje i 4 ocila na kapi a crnogorska ima jos i zelenu dolamicu.
    A i porijeklo Srba iz Boke je uglavnom iz Hecegovine i odnosno Stare Hercegovine .
    Odnosno znamo i iz istorije da je Boka pripadala Starim Srpskim drzavama,a i bila okruzena sa Travunija ,Zeta Zahumlje ,Duklja ,Srpska Bosna ,Dubrovacka Republika (Srbi katolici), Srpska Carevina Nemanjica , Srpski kralj Bosne i Primorskih strana Tvrtko I osnovao je Herceg Novi , Crna Gora j koja se kroz istoriju osjecala kao srpska danas opet je u zaledju rep Srpska ne vidim nikakve logike da bi Bokelji mogli biti vise nesto drugo nego Srbi.

    10
    1
   • 1. Nosnja u Boki nije ni Hrvatska ni Crnogorska. Koliko se razlikuje nosnja Srba u Hercegovini i Srba u Sumadiji manje se razlikuju nosnje Srba u Vojvodini I Srba u Boki.
    2. Srpska pjesma iz Boke “Ide Bozic niz ulicu”. Pjesma je nastala na podrucju Morinja I Kostanjice od nepoznatog autora.
    Sjediste Srpske arhiepiskopije je bilo na Miholjskoj prevlaci kada je ova pjesma nastala u narodu.

    10
    1
 6. Boka je poslije II sv rata po Avnoju izasla kao posebna administrativna jedinica .
  Zavnoj Crne Gore i Boke.
  1945 bila je skupstina u Kotoru na kojoj je odluceno jednoglasno da se Boka ne pripaja Crnoj Gori nego da zadrzi svoju autonomiju u teritorijalnom sastavu sa Crnom Gorom.
  Nakom odluke dosao je Blazo Jovanovic sa svojim udbasima ponistio odluku dekretom i poslao izvjestaj CK KPJ da se Boka pripaja Crnoj Gori.
  Boka je tada izgubila autonomiju koju je imala i za Kraljevine Jugoslavije ,A-U Monarhije ,Venecije i Carevine Nemanjica ,kada je imala i najvisu autonomiju u svojoj istoriji.

  21
  2
  • Skupstina 1813 je bila u Kotoru ,Dobrota ne na Cetinju, Boka je teritorijalno bila veca od tadasnje Crne Gore 4 Nahije.Budva i Pastrovici su takodje adminstrtivno pripadali Boki ,kotorskoj opstini.
   Boka pocetkom 19 vijeka imala oko 250 brodova po svjetskim morima, bila sredjena i civilizovana ,pogledajte palate po Perastu ,Kotoru Dobroti ,Prcanju,H,Novom itd.
   Imali su ribarstvo ,maslinarstvo,poljoprivredu trgovinu ,kulturu ,kulturno istorijske spomenike.
   A Crna Gora kamen hajduciju i divljastvo koje je tesko i danas iskorijeniti.
   Svudje u svijetu u istoriji covjecanstva civilizovani i kulturni su uspjeli civilizovati koliko toliko necivilizovane i divlje ali u Boki se dogodio negativni obrnuti fenomen .

   27
   2
   • Blago tebi kako si pametan i obrazovan i sto si istoriski potkovan da je to za divljenje. Jedino me strah da te mrznja ne pojede nesreco jedna.

    2
    9
    • Pero dokazi argumentima pusti rijecnik baba sa pijace , blago kako si pametan ,pojede mrznja ,nesrecu jedna itd .
     Argumenti i cinjenice ne kao zla baba kojoj prica ne odgovara.

     5
     1
 7. Sutorina je od 1690 do 1878 pripadala Hercegovini pod Otomanskom imperijom, pa pod A-U isto Trebinjska opstina pa tako 1947 kada podpada pod opstinu H.Novi odnosno SR Crnu Goru
  Vjerovatno su bili Srbi Hercegovci pa kasnije Srbi Bokelji a moguce i da su u novije vrijeme i Crnogorci.

  21
  4
  • Jesi li procito Popa Sava Nakicenovica. Ocito nijesi uzmi pa procitaj nesreco jedna pa onda pricaj a do tad ne lupaj i ne vrijedjaj i Bokelje i Crnogorce i ne ponizavaj Srbe takvim glupistim

   1
   3
 8. E baš prava stvar za Crnogorce i novokomponovane Crnogorce da se kroz dokumenta uvjere šta im je značilo ujedinjenje Crne Gore sa Bokom Kotorskom i kojom brzinom su poslije toga počeli civilizacijskim manirima da se koriste, a šta smo mi Bokelji (sastavljeni od multinacionalnog i multietničkog življa) dobili od Crnogoraca? Dobili smo potcjenjivanje, plemensko zapošljavanje i plemensku dominaciju, otimanje dobara i odvlačenje svega što je moglo da se odvuče iz Boke, na kraju su “divlji” pobjedili skroz “pitome” pa su najvećim brojem i “pitomi” podivljali i na kraju su “”pitomi” izgubili i ime Boka Kotorska iz naziva ujedinjene tvorevine i ako je samim statutom ujedinjenja garantirano da će se tvorevina zauvjek zvati Crna Gora i Boka Kotorska. Lako je divljaštvom uništiti i osvojiti “pitoma” područja, to je dokazao i Džingis Kann u svojim pohodima, ali je veoma teško i skoro nemoguće “divljake” pripitomiti, osim ako neko zna rodeo, pa da ih “zajaše” kao divlje konje.

  36
  5
 9. Cekaj malo sad nista ne razumijem.Evo npr mjestani Prijevora,Sutorine i ostalih sela onda nisu bili Crnogorci nego Bokelji Srbi.A mozda su i bili crnogorska nacionalna manjina u Boki jer mnogi od njih sada tvrde da su Crnogorci.

  31
  8

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code