Dolazi zima, na Orjenu poledilo

Dolazi zima, na Orjenu poledilo

1
Podijeli

Najhladnije godišnje doba, zima, stiže poslijepodne u 17 sati i 28 minuta. U istom trenutku, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje ljeto. Obdanica će danas biti najkraća, a noć najduža.

Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

Prema podacima iz Hidrometeorološke stanice u Igalu, protekla noć bila je ledena, bez vjetra, a posljednje jesenje jutro osvanulo je uz temperaturu od -1. Temperatura mora u zalivu kreće se između 11 i 12 stepeni, dok je tlo bilo smrznuto, sa slanom na 5 cm iznad zemlje, kazali su nam u stanici.

Picerija i restoran

Kad je riječ o novskom zaleđu, odnosno putevima ka Orjenu, za sada su prhodni i saobraćaj se odvija bez problema, priča nam predsjednik Planinarskog kluba Subra, Duško Avramović:

„Za sada je prohodno. Snijega na Orjenu i Orjen sedlu ima nekih 40 cm, za Vratlom je oko 4 cm, sve je zaleđeno a temperature su ispod nule“, kazao je kratko Avramović.

On je ujedno pozvao ljubitelje niskih temperatura i snijega, roditelje i djecu,  da im se pridruže tokom vikenda u Planinskom domu Za Vratlom.

Kako je rekao, cijene smještaja nijesu mijenjali, pa je tako noćenje za jednu osobu i dalje 5 eura, dok se ishrana priprema ukoliko je riječ o organizovanim grupama. Posjetom su za sada zadovoljni, a dolaze uglavnom Novljani. Veće grupe očekuju tokom predstojećih praznika:

„Solidno je, bilo je lijepo i prošlog i pretprošlog vikenda. U principu sve zavisi od vremena. Ako je u gradu lijepo vrijeme, ljudi izađu, ako ne, onda skoro i da nema nikoga. Ali evo krenuli su pomalo i srednjoškolci u nekim grupama organizovani, tako da biće više djece Za Vratlom“,  kazao je Avramović.

Do kraja dana u Crnoj Gori biće pretežno sunčano, uz umjeren razvoj dnevne oblačnosti. Najviša dnevna temperatura biće 10 stepeni.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code