Početna Društvo DOLIJALE LISICE ZA VAKCINACIJU

DOLIJALE LISICE ZA VAKCINACIJU

0

lisicaPrvi dio kampanje vakcinacije lisica, koja se u Crnoj Gori obavlja prvi put, uspješno je okončan.

Vođa projekta iz veterinarske uprave Crne Gore Mevlida Hrapović za naš radio kaže da se procjena same kampanje, odnosno praćenje oralne vakcinacije kod lisica, zasniva na monitoringu određenog broja ulovljenih lisica. One  se moraju uloviti po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. To znači  četiri lisice na 100 m2 iz određenih oblasti.

Za realizovanje ulova lisica je značajna saradnja sa lovcima koji su 13. novembra počeli sa dostavljanjem ulovljenih lisica veterinarskim ambulantama. Nakon primanja uzoraka, u veterinarskim ambulantama ih pripremaju u skladu sa dobijenim preporukama i dalje ih šalju u specijalističku veterinarsku laboratoriju.

– Na godišnjem nivou bi trebalo da se ulovi 501 lisica što znači da je za jesenju kampanju potrebno 250 lisica da se ulovi i ispita. Rezultate monitoringa ćemo znati za četiri mjeseca – navodi Mevlida Hrapović.

Oralna vakcinacija lisica protiv bjesnila u Crnoj Gori sprovedena je od 3. do 11. oktobra. Projekat finansira Evropska unija, a realizuje ga Veterinarska uprava. Kampanja vakcinacije trajaće još četiri godine i sprovodiće se dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Budžet projekta iznosi 1.700.000 eura, od čega je Evropska komisija obezbijedila 1.500.000 eura.

Iz aviona je bačeno 20 mamaca po kvadratnom kilometru koji su evidentirani elektronski, putem posebnog softvera povezanog na GPS sistem. Tako je moguće precizno registrovanje mjesta na koje je svaki mamac bačen. Naredna kampanja je predviđena za proljeće 2012. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code