Domaći i francuski eksperti na Tivatskim Solilima

Domaći i francuski eksperti na Tivatskim Solilima

856
0
Podijeli

U okviru uspostavljene institucionalne saradnje između Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Conservatoire du littoral (Agencije za upravljanje obalom Francuske), organizovana je posjeta posebnom rezervatu prirode – Tivatskim Solilima.

U ime domaćina, ujedno i upravljača ovim rezervatom, gostima iz Francuske ovaj rezervat predstavili su Aleksandra Ivanović i Vojislav Dragnić iz Javnog preduzeća. S druge strane, Marc Simo (Agencija za upravljanje Solanama grada Jera), Yves Kayser (ornitolog iz Tur du Valat-a) i Céline Damery (Agencija za upravljanje obalom) prilikom ove posjete podijelili su znanje i iskustvo, koji će poslužiti kao korisni savjeti  za dalju valorizaciju Tivatskih Solila.

Picerija i restoran

Obilasku je prethodila prezentacija, čiji je domaćin bio direktor Javnog preduzeća, Predrag Jelušić. Prezentaciji su prisustvovali i Andrej Sovinc, ekspert iz oblasti upravljanja močvarnim područjima, Aleksandra Kapetanović, konsultant za zaštitu kulturne baštine iz Expeditio Architects d.o.o., Tatjana Jelić, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat sa saradnikom Igorom Mamulom, te Darko Saveljić i Bojan Zeković iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica.

Tokom boravaka na terenu, eksperti su se takođe sastali i sa Ivanom Starčevićem, predsjednikom MZ Krtoli. Jedan od rezultata ove posjete je uspostavljanje saradnje između Tivatskih Solila i Saline d’Hyere, imajući u vidu da ova dva močvarna područja dijele sličnu viziju zaštite biodverziteta kroz održive vidove turističkih aktivnosti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code