Početna Kultura Don Niko Luković, jedan od posljednjih bokeljskih mohikanaca, opsjednut pomorstvom i zavičajem

Don Niko Luković, jedan od posljednjih bokeljskih mohikanaca, opsjednut pomorstvom i zavičajem

3

U Galeriji “Josip Bepo Benković” sinoć je Matica Boke predstavila reprint izdanje knjige Don Nika Lukovića iz 1930. godine “Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj”.

Don Niko u ovoj knjizi, koju je izdalo Udruženje Bokelja iz Beograda, govori o slavnim danima bokeljskih pomoraca, vremenu jedrenjaka i parobroda, pomorskim bitkama i likovima znamenitih admirala i kapetana iz Boke kotorske. Knjiga je nastala na osnovu predavanja poznatog bokeljskog sveštenika na Narodnom univerzitetu u Beogradu 5. januara 1930. godine.
Zanimljivu priču poznatog i neobičnog bokeljskog sveštenika uspjeli smo da na nov način, u novom ruhu, prikažemo čitalačkoj publici, kazao je predsjednik UO Matice Boke, Željko Komnenović:

Picerija i restoran

-Don Niko Luković u svom predavanju u ovoj knjizi je govorio o onom vremenu koga više u Boki nema, kada je cvjetalo pomorstvo, od čuvenih bokeljskih brigantina i parkova do parobroda, govorio je o znamenitim bokelsjkim moreplovcima, patrunima, kapetanima, o ljudima koji su hrabrošću, pomorskim vještinama i znanjem pisali istoriju ovog dijela Mediterana, bez obzira da li su plovili za čuvenu Republiku krilatoga lava Svetog Marka, ili su to radili za svoje potrebe, ili se borili protiv tusrkih pirate, kako je to uradio kapetan Marko Ivanović iz Dobrote- podsjetio je Komnenović.

Nada se da će, na dobrobit Boke, knjiga, koja je imala u orginalu 30 stranica , a sada ima 50-tak i obogaćena je slikama jedrenjak, biti ekranizovama.

Lik jednog od posljednjih bokeljskih mohikanaca i zaljubljenika u svoj zavičaj, don Nika Lukovića, “koji nije fermavao nikoga” , posjetiocima je prblližio novinar i publicista, Siniša Luković. Opširno izlaganje počeo je anegdotom:

-Pedesetih godina prošlog vijeka desilo se da su u Kotor došli tadašnji grčki brodovlasnik, magnat Aristotel Onazis i njegova posebna gošća, možda tada već njegova supruga, operska pjevačica, Marija Kalas I njihova prijateljica, nekadašnja prva dama SAD, Eleonora Ruzvelt. Don Nika su tada kotorske i republičke vlasti angažovale kao najboljeg poznavaoca istorije grada, da im bude vodič. On je prihvatio sa najvećim entuzijazmom, međutim, gospođa Ruzvelt je nešto bila nervozna, prešilo joj se da se vrati na jahtu. Može bit’ i da je bila gladna i u jednom momentu mu je rekla da požuri sa tumačenjem istorije grada, da oni idu dalje svojim poslom. Zatekli su se u tom momentu na Pjaci Svetog Tripuna. Don Niko se samo okrenuo prema njoj, pogledao je i rekao: “Draga gospođo Ruzvelt, ovo ovdje Vam je katedrala Svetoga Tripuna, ona je sagrađena 300 godina prije otkrića Vaše zemlje. Hvala. Dovđenja.” Okrenuo se i otišao. To svjedoči o tome kakav je bio čovjek- kazao je Siniša Luković, a potom saopštio i brojne detalje o njegovom životu i radu.

Čovjek koji se do posljednjeg svog daha pridržavao maksime “brat je mio koje vjere bio”, don Niko Luković, za svog života u Kraljevini, pa u socijalističkoj Jugoslaviji, izgradio je ugled intelektualca koji je u svom javnom djelovanju izbjegavao sve što dijeli. Isticao je sve što spaja ljude koji žive na ovim prostorima, te širio ljubav među ljudima kao svoju glavnu životnu misiju, naglasio je Luković.

Višegodišnji kustos Pomorskog muzeja u Kotoru i autor više knjiga iz istorije bokeljskog pomorstva, Petar Palavršić, ustvrdio je da mu je knjiga Don Nika Lukovića, kojom je obuhvatio 300-godišnju pomorsku istoriju Boke Kotorske, najviše pomogla da bude dobar kustos i istraživač.

– Napisao je mnogo više radova nego ova knjižica. Doživio je ponovo uspon brodarstava u Boki, a pri kraju života Don Niko Luković je prisustvoao i krštenju jednog od 20-tak brodova tadašnje Jugooceanije – kazao je, pored, ostaog Palavršić, ukazujći još na trojicu značajnih lokanih istoričara iz Bijele, braću Zloković i Petra Šerovića.

-Bio ni red da mlade upoznamo danas s prošlošću koju su oni zabilježili u svojim radovima, koje je teško naći- kazao je Palavršić.

Luković i Palavršić su autori predgovora i biografije Don Nika Lukovića, koji su sastavni dio knjige. Iz Matice Boke će u saradnji sa Pomorskim muzejom Crne Gore prirediti i izložba slika poznatih bokeljskih kapetana i brodova.

3 Komentari

  1. Veliki Don Niko Lukovic.Izjasnjavao se kao Srbin katolik i stalno je to isticao.Pricao je da njegovi vuku porijeklo od pravoslavnih iz Foce,mada uopste to nije vazno ali onako uzgred da spomenem.

    13
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code