Početna Društvo Donacija: Više od 200 hiljada eura EU za ličnu zaštitnu opremu za...

Donacija: Više od 200 hiljada eura EU za ličnu zaštitnu opremu za zdravstvene radnike

0

Evropska unija donirala je Crnoj Gori ličnu zaštitnu opremu za zdravstvene radnike, koja je vrijedna više od 200 hiljada eura.

Foto: euic.me

Donacija obuhvata osam hiljada zaštitnih odijela, 332 hiljade navlaka za obuću, 457,7 hiljada hirurških kapa i 600 hiljada hirurških rukavica.

„Donacija je dio projekta EU za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid 19, ukupne vrijednosti tri miliona EUR, a koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori“, kaže se u zajedničkom saopštenju Delegacije EU u Crnoj Gori, Nacionalnog koordinacionog tijela i UNDP-a.

Od početka projekta, od aprila do danas, isporučeno ukupno 100 bolničkih respiratora, deset savremenih rendgenskih uređaja i skoro dva miliona komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa naglasila je da je donacija još jedna potvrda da je EU u teškim vremenima uz Crnu Goru, pomažući njenim zdravstvenim službama da se izbore sa epidemijom koronavirusa.

Isporuka je dio paketa podrške EU u vrijednosti od 53 miliona EUR, namijenjenog crnogorskom zdravstvenom sektoru i drugim sektorima koji su najviše pogođeni krizom izazvanom koronavirusom, podsjetila je Popa.

U ime NKT-a, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković zahvalio je EU na podršci i pomoći koju su pružili Crnoj Gori od prvog dana izbijanja epidemije COVID-19.

„Poruka svim građanima je da treba da se pridržavaju svih mjera koje je preporučio NKT. Uz praćenje tih preporuka moći ćemo lakše da se izborimo sa virusom,“ kazao je Eraković.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova podsjetila da je ovo već peti kontigent medicinske i lične zaštitne opreme, koji je obezbijeđen u okviru projekta koji finansira EU.

Gašparikova je takođe apelovala na sve građane da svojom odgovornošću doprinesu da Crna Gora savlada izazove i epidemiju ponovo stavi pod kontrolu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code