Doprinos Hrvatskog građanskog društva postavljanju obilježja Svetom Leopoldu

Doprinos Hrvatskog građanskog društva postavljanju obilježja Svetom Leopoldu

2
Podijeli

U očekivanju dolaska tijela Svetog Leopolda u rodni grad iz Hrvtaskog građanskog društva Crne Gore zahvalni su Kotorskoj biskupiji, ali i novoj vlasti u Herceg-Novom, jer je, kako su saopštili, prepoznala dobrobit inicijative Hrvatskog građanskog društva Crne Gore o postavljanju spomen obilježja Svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću.

– Da bi se izbjegla polemika oko kuće u kojoj se 1866. godine rodio svetac, inicijativom Novske liste, vlast je donijela pametno rješenje da se spomen obilježje postavi u Parku nezavisnosti, koji će novousvojenom odlukom lokalnog parlamenta ubuduće nositi naziv Park Svetog Leopolda Bogdana Mandića – saopštavaju iz HGD.

Picerija i restoran

Podsjećaju da je Hrvatsko građansko društvo Crne Gore još 15.11. 2012. godine uputilo zahtjev Opštini Herceg-Novi da u program postavljanja spomen obilježja za 2013. godinu, uvrsti postavljanje spomen-ploče Svetom Leopoldu na rodnoj kući na Škveru sa slijedećim tekstom:

„U ovoj kući se 12.05. 1866. godine rodio svetac katoličke crkve Sveti Leopold Bogdan Mandić. Ploču postavlja grad Herceg Novi“.
U proteklom periodu HGD CG je bilo posrednik između organa lokalne vlasti, Kotorske biskupije i Ministarstva kulture, iznalazeći najprihvatljivije rješenje za postavaljanje spomen obilježja, navode iz tog društva.

Predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora, Marijo Brguljan, te predsjednica Povjerenštva za Herceg-Novi, Sanja Crnić, podsjećaju i da su 31. avgusta ove godine uputili zahtjev Sekretarijatu za kulturu Opštine Herceg-Novi i njihovu saglasnost, kao inicijatora, da se spomen obilježje postavi u Parku nezavisnosti i da tekst glasi:
„U ovom gradu rodio se svetac katoličke crkve Leopold Bogdan Mandić-kapucin 1866 – 1942. Ploču postavlja Opština Herceg Novi 2017. godine“.

2 Komentari

  1. Leopold Mandic kao rodjeni Novljanin je zaslužio sve sto je napravljeno u njegovu čast protekla dva dana.Ukoliko budemo pametni ovog našeg sugradjanina treba u interesu grada i države iskoristiti za vjerski turizam.Dobro nam došao Leopolde u svoj grad.

Ostavite komentar

*

code