Početna Društvo Dostupan novi orto foto snimak Ministarstva održivog razvoja i turizma

Dostupan novi orto foto snimak Ministarstva održivog razvoja i turizma

4

Portal na kojem su dostupni vertikalni i kosi orto foto snimci za područje Crne Gore od danas je aktivan. Ovaj portal biće dio budućeg geografsko informacionog sistema i služiće kao baza za planiranje, projektovanje, kontrolu izvođenja geodetskih radova, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Portal će se koristiti za potrebe praćenja urbanističkog planiranja, monitoringa bespravnih objekata, planiranje saobraćajnica i monitoringa zaštite životne sredine, kao i u turističke svrhe.

Snimanje kosih avionskih snimaka je obavljeno sa prostornom rezolucijom za urbana područja (20 cm 45°četiri smjera) i ruralna područja (20 cm 45°četiri smjera* – u planinskim područjima u kojim je visinska razlika veća od 800 m, tolerancija u rezoluciji snimljenih aviosnimaka je oko 50%).

Za potrebe uspostavljanja geoportala izvršena je i instalacija jedne serverske licence Obliquo softvera, koja je namijenjena za web prezentaciju, gledanje i korišćenje kosih snimaka. Obliquo softver se koristi za mjerenje visine, širine, udaljenosti između objekata, importovanje podatka iz drugih softverskih izvora i slično.

Geoportal je dostupan na web adresi: http://www.geo.mrt.gov.me:3800/www/

4 Komentari

  1. Zato sto je optercen posetama. Stavi li ga dualup pristup. Inace ovo je novi avio snimak. Jer u prvom nisu bili neki objekti kada se uveliko pricalo da je uradjeno snimanje. Najverovatnije kraj leta ili jesen 2018

  2. Pola teksta narodu ništa ne treba,jer se ne razumije u tu struku,ali narodu treba konkretno da vidi,pita i dobije odgovor,a da to ne košta previše.Najbolji primjer je plaćanje zahtjeva za UT uslove 50 eura,a nema ih i ne mogu se dobit.

    7
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code