Doveslati do Rta Veslo i vidjeti čudo: Sve spaljeno, osim kuća

Doveslati do Rta Veslo i vidjeti čudo: Sve spaljeno, osim kuća

6
Podijeli

Prolazi četvrti dan od drame na Ponti Veslo i požara koji je usred noći zateko mještane, vikendaše, kampere, turiste, četiri bebe.

Njih blizu 100 je evakuisano brodovima privatnika, zbrinuto u novskim hotelima i nekim kućama, na kratko. Jer, danas su se mnogi vratili na Pontu. Neki turisti, zaplašeni, produžili su odmor u Herceg Novom, ili napustili Crnu Goru, a neki su se spustili i do bistrog mora u prelijepoj uvali.

Picerija i restoran

Ipak, gotovo sablasno djeluje naselje s 30-tak kuća. Od ponedjeljka je u dva navrata bilo pod plamenom opsadom. Sve je okolo opožareno, ali, sačuvani su životi i kuće, kojima se vatra primakla do praga. Tu su pripadnici hercegnovske Službe zaštite i spasavanja napravili pravi podvig braneći naselje od ognja i organizujući evakuaciju sa Direktoratom za vanredne situacije i Opštinom.

Izgorelo je nekoliko prikolica, jedna nedovršena kuća i dvorišna ostava. Nema maslinjaka i šume. O vatrenoj strahoti koja se teško može opisati pričaju još potreseni stanovnici Ponte Veslo, Rade i Ivanka Marković, Marko Vlajić i Draško Rončević:

– Nisam o sebi mislio, samo da izvučemo djecu i žene. Toliko je bila velika vatra da na 15 metara nije moglo da se priđe. Bio sam potpuno crn. Kuće su bile opkoljene vatrom.

– Možemo da vam pričamo do sjutra, ali dok se to ne doživi ne možete znati kakav je osjećaj kada vas ujutru probudi vatra sa brda i brzo stigne do kuća.

– Poslije svega budno pratimo sve što se dešava, javljamo čim se pojavi neki dim, ali i sami gasimo što možemo.

– Izgorela je gostinska kuća, ali niko nije sa njom. Imali smo sreće. Niko se nije ugušio. To nije bio običan požar, nego stihija koja se desi jednom u ko zna koliko godina. Gorelo je sviuda i panika je bila na sve strane.

Još dugo će stanovnici i gosti Ponte Veslo pamtiti plamenu noć kada su spasili živu glavu, očekujući da će, kada se požari smire, sanirati posljedice, te da će o infrastrukturi Opština više brinuti. Jer, put do naselja je loš i da nije bilo s druge strane mora i brodova ostali bi te noći možda sprženi u vatrenom obruču.

6 Komentari

 1. Možda je malo zlurado u ovom trenutku,
  ali ovo je neurbanizovani dio.
  Dakle sve bespravno podignute višespratnice.
  Potpuno i trajno devastiran prostor.
  Požari su znatno manje zlo!

 2. E ljudi moji, ovaj narod je jedva živu glavu izvukao iz ovakvog požara koji gori danima i uništi nam pola Luštice, a vi brinete imaju li oni građevinsku dozvolu za kuće…

  5
  2

Ostavite komentar

*

code