Početna Društvo Dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom, ulazak u Crnu Goru bez testa, zabranjena proslava...

Dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom, ulazak u Crnu Goru bez testa, zabranjena proslava pravoslavne Nove godine

28

Od sljedećeg vikenda međugradski saobraćaj biće dozvoljen, a od sjutra će biti dozvoljen i ulazak u Crnu Goru bez obaveznog testiranja na koronavirus, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na konferenciji za medije.

Ona je zahvalila se svim građanima koji su kako kaže, poštovali mjere Ministarstva zdravlja. Današnja situacija je zato bolja, a prvi i osnovni parametar je da se u ovom trenutku nalazi 57,3% popunjenosti kapaciteta kovid bolesnika koji je ranije iznosio 67%.

“Druga važna mjera je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obaveznog testiranja na koronavirus”, kazala je ona.

Treća mjera se odnosi na zabranjeno organizovanje dočeka pravoslavne Nove godine 13. januara kako na zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

“U ugostiteljskim objektima, koji će nastaviti da rade do 20 sati, nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike. Zabrana učešća muzičara, zabranjene su žurke”, navela je ona.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić kazao je da nije bilo porasta broja novozaraženih na nivou države, ali da postoji široka lokalna transmisija virusa.

Galić je dodao da je epidemija stabilizovana, zahvaljući se građanima koji su se pridržavali mjera.

Članica Komisije za zaštitu stanovništava od koronavirusa Milena Cojić poručila je građanima da su u sigurnim rukama i zamolila ih da ukoliko imaju kovid simptome ostanu kod kuće i telefonski obavijeste zdravstvene radnike.

Vakcine više proizvođača

Biće više vakcina koje će stići u Crnu Gorum najavila je ministarka zdravlja. Sreća što je Crna Gora malo tržište, pa neće biti potreban veliki broj vakcina kao u drugim zemljama, kazala je Borovinić Bojović. Ali problem je što malo tržište nije prioritet za proizvođače. Ona ne zna tačan datum kada će vakcine stići u Crnu Goru, ali će ta vakcina prvo biti sa evropskim sertifikatom.

-Svakodnevno smo u pregovorima sa proizvođačima, imaćemo sjutra Zoom sastanak, a detalji će se znati za desetak dana. U toku su pregovori sa Fajzerom, Astrom Zenecom, a ostavarujemo i bilateralne odnose sa Kinom i Rusijom. To je komlikovan posao i nije kao nabavljanje parfema iz inostranstva – istakla je ona.

Prvo će biti vakinisani stariji od 65 godina i koricnici Staračkih domova, a u drugom krugu zdravstveni i prosvjetni radnici.

Ona je istakla da je njihov cilj da djeca krenu u škole i da onlajn nastavu svedu na minimum.

28 Komentari

 1. Iskreno se nadam da ce zemlje okolo zadrzavat svoje bolesne i pozitivne na koronu unutar svojih granica.I da nece bit ovako NEVIDJENO GLUPI kao ministarka i ovi njeni iz tima.Oni bi izgleda da naprave od CG sanatorijum.Mora bit da su zavrsavali medicinu na fakultetu u Podgorici.Vrlo prestiznom inace.

  14
  6
 2. Manimo se politike, razmislite sta ovo znaci u epidemioloskom smislu. Talas korone zajedno sa gripom i polazak djece u skolu. Pa ima li sto ludje od ove persone koja je ovo propisala? Nema.

  20
  24
 3. Јулијански календар или стари календар је увео Јулије Цезар 46. п. н. е. године и представља реформу и замjenu за римски календар. Едиктом је ступио на снагу 1. јануара 45. п. н. е. године . Znaju li Srbi po čijem kalendaru slave? Ili je mozda i Julije bio Srbin?

  18
  18
  • Kao prvo: Cezar je preuzeo kalendar od nasljednika faraonskog carstva u Egiptu. Taj julijanski kalendar je vjekovima kasnije Vatikan prepravio i uveo prestupnu godinu. Drugo, bitno je da Srbi ne slave u isto vrijeme kao citav ostali svijet i da ocekuju da se svijet prilagodi njima i Rusima.

 4. Moze i bez testa ulazak u CG????Sledeci korak je vjerovatno zabraniti zdravima da ulaze a pustat u CG sve zarazene i bolesne iz okruzenja i bijelog svjeta.Ima da napunimo hotele odma.I groblja takodje.
  Ko su ovi genijalci sto smuslise ovo?

  15
  31
 5. Vidim da Anonymous zna ono sto malo ko zna, jer ljudi ne citaju. Svaka cast. Mnogi misle da Grci i ostali slave po Gregorijanskom kalendaru, a to nije tacno. Hvala gospodinu Milankovicu, koga jedino nije ispostovala crkva koja ga je i delegirala da napravi kalendar.

  17
  2
 6. Prognoza: 13.1. i 14.1. gomila dnevnih zurki. Ali muzika ne moze uzivo pa ce se veseliti uz ovu “umrtvo” i uz pirotehniku.
  Kad se sabere to sa bozicnjim mirbozanjem racunam da se vracamo na stari put sa preko 700 dnevno.
  Otvoren medjugradski vikendom vodi ka prepunom primorju svakog vikenda. Zaradice se sitni car a poslkedice ce biti takve da ce Velika Britanija da se postidi. Da znate – Britanija nakon price o imunitetu krda sad pravi panikuni uvodi totalni lock down.
  Pri svemu tome – glumimo pamet time sto djeca nastavljaju online. Budalastina jedna za drugom, diletanti!

  52
  29
 7. Nije pravoslavna Nova godina, naučite vise, Grci, Bugari , Rumuni je ne slave a pravoslavci su. Oni koji slave po pogrešnom datumu je bolje reci.

  36
  44
   • Kada istes evo ja da ti recem!
    Po kalendaru Milutina Milankovica, naucnika, Srbina, a Srbi slave po kalendaru Cezara isto Srbina:).
    Milankovic je napravio najsavrseniji kalendar po nalogu crkve, a ista ga nije prihvatila jer se trenutno podudara sa katolickim! Zato su ga prihvatili Rumuni, Bugari i Grci, oni nisu bili optereceni sto se podudara.

    15
    2
   • Grčka pravoslavna crkva slavi, kao i ostatak svijeta, Božić 25, a Novu Godinu 31. decembra, po važaćem kalendaru. Postoji u Grčkoj i nepriznati dio crkve, tzv. Starovjerci, koji Božić slave 7, a Novu Godinu 13 januara. Julijanski kalendar (koji je normirao Julije Cezar koji je proganjao hrišćane), koriste samo ruska i srpska pravoslavna crkva, egiptaski kopti i jerusalimska patrijaršija. Praktično sve pravoslavne crkve osim ruske i srpske, koriste uobičajeni gregorijanski kalendar.

    17
    2
   • Anonimus: Po novom kalendaru. Dakle, Božić 25.12., a Nova Godina 1.januara. I ja sam bio iznenađen kada sam gledao 1989.godine prenos iz Rumunije, kada su obarali Čaušeskua, a slavili Božić 25.decembra, iako su pravoslavni. Još jedna zanimljivost: Stari kalendar je važio 2 godine i u državi Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevini Jugoslaviji, sve do 1919., kada se, po Ukazu Kralja Aleksandra, prešlo na novi kalendar.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code