Početna Društvo Dozvolu za privremeni rad u Crnoj Gori može dobiti 15,5 hiljada stranaca

Dozvolu za privremeni rad u Crnoj Gori može dobiti 15,5 hiljada stranaca

4

Po kvoti koju je odredila Vlada, ove godine u našoj zemlji privremeno će moći da bude zaposleno 15.454 strana državljana, odnosno moći će da dobiju privremenu dozvolu za rad.

Ilustracija

Kriterijumi i postupak za utvrđivanje godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca utvrđuju se na osnovu odnosa ponude i tražnje na tržištu rada, mogućnosti zadovoljavanja tražnje na tržištu rada zapošljavanjem crnogorskih državljana. Na kriterijume utiče i zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori u prethodnom periodu, iskorišćenosti godišnje kvote u prethodnoj godini, kao i potrebe poslodavaca za zapošljavanjem u godini za koju se utvrđuje kvota.

Kako je saopšteno iz Vlade, Uredbom je propisano da se iz godišnje kvote izdvaja određeni broj dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, koje nadležno Ministarstvo može dodatno rasporediti za pojedine namjene, u skladu sa potrebama tržišta rada, a na zahtjev Zavoda za zapošljavanje.

Ocijenjeno je da je na velikim gradilištima znatan broj nezakonito angažovanih radnika, da država time gubi značajne prihode, te da će ova problematika u narednom periodu biti prioritet u radu Komisije za borbu protiv sive ekonomije, kao i inspekcijskih službi i organa za sprovođenje zakona.

4 Komentari

  1. Hahaha, ne znam koliko ce proci da se prilagodimo, nasi radnici idu u Evropu,Hrvatsku itd, bice zestoki problem,vec Filipinci pristizu,kasnimo!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code