DPS HERCEG NOVI: ”NEZAKONITI AKTI USTANOVA KULTURE PRED ODBORNICIMA”

DPS HERCEG NOVI: ”NEZAKONITI AKTI USTANOVA KULTURE PRED ODBORNICIMA”

189
0
Podijeli

dps press 1609Savjet hercegnovske JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, nije u skladu sa zakonom i Statutom koji su donijeli njegovi članovi, a naćiće se pred odbornicima na 12. redovonoj sjednici SO Herceg Novi. Nezakonski akt nudi se odbornicima da o njemu raspravljaju – smatraju u OO DPS-a, što su danas i saopštili na press konferenciji.
– Upravo Skupština, predsjednica koja treba da vodi računa i štiti zakonitost, radi na ovakav način, što je apsolutno neodrživo i neprihvatljivo i govori na neki način o odnosu lokalne Skupštine prema zakonima Crne Gore i legalitetu svojih odluka – kazao je član IO i odbornik DPS-a, Dragan Janković. Od juna SO ne obraća pažnju na zahtjeve i urgencije Ministrastva kulture, što pokazuje jedan ignorantski odnos prema državnim institucijama.
– Ministrastvo kulture se u junu, julu i avgustu obratilo lokalnoj samoupravi da ispravi sve nepravilnosti i postupi po Zakonu o kulturi, a posljednji put 22. avgusta, kada je naložilo da za to imaju i rok od 10 dana – podsjeća Janković.
U DPS-u su 12. septembra od Ministrastva kulture dobili čitavu retrospektivu regaovanja vezanih za ovu ustanovu kulture, a na kraju dopisa su ih obavjestili i da su 6. septembra zatražili od Skupštine opštine Herceg Novi podatke iz radne biografije članova JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković.
Po tom dopisu jedino novinarka i pjesnikinja, Ksenija Matović, ispunjava zakonske uslove da bude članica Savjeta, međutim, Matovićka je na današnjem pressu skrenula pažnju da je podnijela ostavaku na to članstvo.
Ostala tri člana, Božidar Vukašinović, Miloš Stanojlović i Mirko Bulajić su ekonomisti od kojih su Vukašinović i Bulajić još i istaknuti članovi Kulturno umjetničkih društava, a Stanojlović je bio član vokalnih grupa, koje su organizovale priredbe i igranke.
Shodono tim podacima Ministrastvo zaključuje da imenovani nisu istaknuti stvaraoci i stručnjaci u oblastima značajnim za kulturu.
Zato iz novskog DPS-a smatraju da je jedino moguće da se predlog Odluke o davanju saglasnosti na “Statut JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković” skine sa dnevnog reda, da Skupština ispoštuje naloge koje je dobila od Ministarstva kulture u tri navrata, da se sve vrati u zakonske okvire, kao i da se
tako okonča čitava situacija.
– Nakon višemjesečnog performansa u JUK Herceg fest, SNP je kao najjača koaliciona partija odlučila da preuzme kormilo u ovoj ustanovi – rekao je govoreći o dešavanjima unutar ove kuće, Dejan Stojadinović.
“Nova srpska demokratija je izgeda previše demokratična, jer ne može da se odluči ko će voditi ovu kuću, postavlja dvije direktorke, na jedno mjesto, a kako se to ne dopada SNP-u, oni odlučuju da postave svog odbornika Špira Živkovića – podsjeća Stojadinović.
Novi v.d. dirktor “Herceg festa” objavljujue da će raspisati konkurs za mjesec za dirktora. To mjesto pripada NOVOJ, pa nam sad nije jasno ko će se sve moći javiti na taj konkurs, svi koji ispunjavaju uslove ili samo članovi NOVE – zapitao se Stojadinović.
Na novinarsko pitanje zašto iz DPS-a ranije nisu regaovali na sve ove nezakonitosti, s obzirom da su neki mediji o svemu pisali o tome i pred sezonu, Janković priznaje da je možda bilo porsotra i za ranije reagovanje.
– Ali tada su to bili “živi” rokovi od 90 dana i htjeli smo ipak dati prostora lokalnoj samoupravi da reaguje u skladu sa onim što je resorno Ministrastvo naložilo – objasnio je on.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code