DPS: KOALICIJA U HERCEG NOVOM ZATVARA RUPE FOTELJAMA I STANOVIMA , ZA...

DPS: KOALICIJA U HERCEG NOVOM ZATVARA RUPE FOTELJAMA I STANOVIMA , ZA SEZONU NE BRINE

129
0
Podijeli

dps press bosnjak radmanRačuni hercegnovskih Javnih preduzeća “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” su blokirani i to je nedopustivo na samom počeku sezone, zato ćemo na narednom skupštinskom zasjedanju tražiti da se hitno obezbjede finansijska sredstva da se ova preduzeća odblokiraju – čulo se danas na pressu OO DPS-a Herceg Novi, posvećenom stanju u Herceg Novom na početku turističke sezone.
Novski DPS tražiće da Skupština raspusti Upravne odbore svih Javnih preduzeća, imenovanje v.d. direktora koji bi tu funkciju obavljali samo do septembra kada bi se raspisao konkurs za ta rukovodeća mjesta.
– Njih treba da preuzmu sposobni, kvalitetni i školovani ljudi, jer ova vlast nema kapacitet da vodi grad. Bili smo strpljivi u DPS-u, čekali da prođu dva mjeseca koliko je potrebno da se sazove 10. redovna SO cjenjeći da ima mnogo tema o kojima treba raspravljati – rekao je šef odborničkog kluba te partije, Andrija Radman.

On objašnjava da su nakon uvida u skupštinske materijale shvatili da na početku turističke sezone ima dosta prioritetnijih tema od onih koje su predložene. Bitno je hitno djelovanje kako bi se turistička sezona odvijala barem približno kako to građani očekuju.
Klub DPS-a je jutros predao predlog za dopunu dnevnog reda sa informacijom o aktuelnom stanju u Herceg Novom na početku sezone i sa predlogom zaključaka.
Radman kaže da je grad prljav i u haosu, sa nerješenim saobaraćajem, restrikcijama u vodosnabdijevanju, a čistoća grada je najgora u posljednjih nekoliko godina. O svemu ovome niko iz lokalne uprave ne brine, smtara Radman.
– Opštinska koaliciona vlast, opterećena svojim unutarkoalicionim i unatarpartijskim sukobima, pokazala je potpunu neodgovornost prema građanima Herceg Novog, našim gostima i opštini Herceg Novi u cjelini. Dok opštine na Crnogorskom primoriju građevinsku sezonu završavaju polovinom maja ili prvoga juna u Herceg Novom ona je produžena do prvoga jula. Gradilišta, građevinski radovi i građevinske mašine su glavna obilježja Herceg Novog za goste koji su se odlučili da u ovo doba, nekadašnja predsezona, dođu u Herceg Novi – kažu iz DPS-a.
Predsjednik OO DPS Zoran Bošnjak ukazao je na katastrofalno stanje u vodosnabdijevanju.
– Izazvano lošim vremenskim uslovima redovno godišnje čišćenje tunela “Plat” ove godine je dovelo do potpunog kolapsa u vodosnabdijevanju u Herceg Novom. Period čišćenja odvijao se pred sami početak turističke zezone, u drugoj polovini juna, uz demonstraciju neodgovornosti, neoragnizovanost i nepripremljenost JP Vodovod i kanalizacija za ovu višegodišnju redovnu aktivnost koja se planira i očekuje. Sliku stanja najbolje upotpunjuje pojava da direktor JP Vodovod i kanalizacija prvo dezinformiše javnost, a onda se iz medija informiše o dužini trajanja radova na tunelu “Plat” – kazao je Bošnjak.
Umjesto da se ovaj problem što bezbolnije prevaziđe, objavljeni raspored snadbijevanja vodom se nije poštovao, a pojedini dijelovi Opštine nijesu uopšte imali vode i do tri dana, do viših zona voda uopšte nije dolazila, a ni cistjerne sa vodom nijesu na odgovarajući način pomagale ublažavanju stanja. Tako se, po Bošnjaku Herceg Novi ponovo našao u medijima sa negativnom reklamom o nestašici vode.
Ovakvo alarmantno stanje u gradu zahtjeva preduzimanje mjera i utvrđivanje odgovornosti na svim nivoima lokalne uprave. Izbjegavanje preuzimanja odgovornosti i stvaranje privid da se ništa loše ne događa doprinjeće nastavku urušavanja Herceg Novog u svim segmentima funkcionisanja lokalne zajednice – tvrdi on.
Bošnjak smatra da je ovoj koalicionoj vlasti bilo potrebno dva mjeseca da sazove skupštinsko zasjedanje da bi se dogovorili oko kadrovskih rješenja.

Picerija i restoran

 

IZLAZ: DPS PREDLAŽE SKUPŠTINI 9 ZAKLJUČAKA

Zbog alarmantnog stanja u Herceg Novom za narednu sjednicu iz OO DPS-a predlažu da Skupština opštine Herceg Novi konstatuje da: Program mjera i aktivnosti za pripremu turističke sezone 2013 u bitnoj mjeri nije realizovan, da opština ulazi nespremna u turistučku sezonu. Takođe da se predsjednik opštine obavezuje da utvrdi odgovornost sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti za niz ozbiljnih propusta koje se ogledaju u kršenju zakonskih normi (izbacivanje imena Josipa Bepa Benkovića iz naziva JU, izbor direktora u JUK Herceg fest, izbor direktora u JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galereija Josip Bepo Benković).
Iz DPS će zahtjevati i da zbog nespornih propusta i neuspjeha u radu javnih preduzeća i javnih ustanova Skupština donese odluke o razriješenju direktora, Upravnih odbora i Savjeta svih javnih preduzeća i ustanova u Opštini Herceg Novi. Predsjednik Opštine treba da odmah po donošenju tih odluka imenuje vršioce dužnosti direktora javnih preduzeća i ustanova koji će obezbijediti nesmetano funkcionisanje u toku turističke sezone.
Da bi se konačno prevazišao problem sa vodosnabdijevanjem, DPS će zahtjevati da Skupština obaveže predsjednika Opštine da otpočne pregovore o realizaciji projekta priključenja na Regionalni vodovod ili da ponudi drugo rješenje koje će u budućnosti eliminisati restrikcije.
Skupština treba i da obaveže lokalnu upravu da obezbijedi uslove za nesmetani rad JP Čistoća što podrazumjeva sredstva i angažovanje dovoljnog broja radne snage kako bi se u roku od sedam dana regulisala čistoća u gradu, da vrati u prvobitno stanje sve saobraćajnice i sanira sva oštećenja nastala radovima na kanalizacionom kolektoru. Na kraju treba i obezbijediti da ustanove kulture funkcionišu i obavljaju djelatnost rasterećene političkih obračuna koalicionih partnera.
Na novinarsko pitanje šta će se dogoditi ako predlog dopune sa zaključcima ne prođe, Radman kaže da i za to imaju rješenje.
– Tražićemo vanredno zasjedanje na kome će se ovim tačkam morati raspravljati.
Radman je takođe odgvorio i na pitanje Radija Jadran, šta je DPS kao opoziciona partija radio tokom proteklih mjeseci i sa čim mogu izaći pred građane i reći da su nešto konkretno uradili da se popravi stanje u gradu, jer građani su nezadovoljni kako radom vlasti, tako i opozicije?
– Mi smo partija koja je demokratska i koja poštuje institucije sistema, mi nismo partija koja diže larmu i buku, a ne radi ništa.
Slijepome i gluvome, džaba ma šta da pričate, morate ga povući za rukav, a baš tako mi doživljavamo ove iz lokalne samopurave. Regaovali smo kod državnih organa, takođe u skupštinskoj proceduri predlagali smo amandmane i odluke, objasnio je Radman i potvrdio da je od svega bilo malo koristi. Ipak, obećava:
– Sve ćemo pokušati da mnoge nezkonitosti kojih ima u radu lokalne samouprave i njenih javnih preduzeća ispravimo. Nadamo se da će ovaj naš predlog i zaključci proći na sljedećoj Skupštini, u protivnom, tražićemo sazivanje vanredne sjednice. Onda će svakako svima biti jasno da ova vlast ima prioritete djeljenja fotelja i stanova za sebe, sa kojima će zatvrati rupe u koaliciji, a da ih turistička sezona od koje živi većina građana Herceg Novog ne interesuje – zaključio je Radman.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code