Početna Politika DPS Kotor: Stavili ste eloksir na zgradu Muzeja prije dva mjeseca, sad...

DPS Kotor: Stavili ste eloksir na zgradu Muzeja prije dva mjeseca, sad ga skidate

5

Postoji samo jedna istina u vezi zamjene bravarije na zgradi Muzeja u Perastu, a to je da je u mandatu ove vlasti postavljena eloksirana bravarija čiju zamjenu, direktor Muzeja, Dušan Medin, najavljuje, opet o trošku građana. Sve ostalo je okolišanje i bježanje od činjenica. To se navodi u reagovanju OO DPS Kotor, na saopštenje direktora OJU Muzeji Kotor, Dušana Medina.

Kako se dalje navodi, ukoliko su samozvani i samovoljni meštri od kulture zatekli nekoliko eloksiranih prozora, vjerovatno je bilo logičnije da i njih i sve ostale zamijene opremom adekvatnog materijala, shodno zakonu. Umjesto toga, pokrili su zgradu eloksiranom bravarijom, koja na kulturno-istorijskom zdanju nije ništa drugo do promašaj, smatraju u kotorskom DPS-u.

Picerija i restoran

„Za opremanje zgrade muzeja prikladnom bravarijom imate našu podršku – ali je problem u pokušaju izvrtanja činjenica o radnjama koje su prethodile. Nadamo se da će gospodin Medin ispoštovati propise kao što se radilo u ranijem periodu, kada su četvoro balkonskih vrata i dvoje ulaznih zamijenjeni adekvatnim od borovine, kao i kada su za krov nad aneksom muzeja i pristupne rampe za invalidna lica, prvo dobijeni konzervatorski uslovi po kojima je urađen projekat pa tek onda izvedeni radovi“, podsjećaju iz DPS Kotor.

Uvidom u dokumentaciju o javnoj nabavci Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, br.74/18, jasno se vidi da je na zgradu Peraškog muzeja postavljeno 7 eloksiranih prozora i 11 vrata, čija je zamjena koštala 10.598,97€ – dakle ne njih par, već gotovo svi:

„Dva mjeseca kasnije vizionari lokalne vlasti dosjetili su se da zgradu muzeja ne bi trebalo da „krasi” eloksir, pa su dali nalog da se novokupljena demontira i stavi nova, adekvatna, koju takođe treba platiti. Ovakvo donošenje odluka i trošenje novca lako može ukazivati i na korupciju, jer ekspresno postavljanje pa mijenjanje bravarije predstavlja više nego osnov za sumnju. Stoga nas pored ostalog zanima i šta će se desiti sa novim eloksirom nakon uklanjanja i hoće li imati ikakvu namjenu, pošto je plaćen preko 10 hiljada eura. Nesavjesnim upravljanjem institucijom kulture, novcem, imovinom naslijeđenom vijekovima unazad, lokalna vlast pokazuje kakvi su to kadrovi koje postavljaju da vode bilo šta u Kotoru i šta oni rade.

Izmišljanje izgovora i izvrtanje teza tipični su znaci panike lokalnih sudionika u vlasti, koji neće promijeniti činjenicu da je nad zgradom Muzeja u Perastu počinjen zločin u kulturi i da se lokalni vlastodršci uopšte ne stide da svoju krivicu prebacuju na druge. A sigurno su se stidjeli kad su u decembru delegaciju UNESCO-a primili u Muzeju koji su „umotali” u eloksiranu bravariju, koju su nakon oštre kritike eksperata odlučili da zamijene“, ukazuju u DPS Kotor.

Na kraju podsjećaju one koji se smatraju prozvanima: „Nemojte da partije staju u zaštitu kadrova za koje kažete da nijesu partijski. Pomalo je smiješno i nepotrebno, razotkrivate dimenzije vaše slabašne kamuflaže iza patetičnih priča o profesionalizmu i lokal patriotizmu. Imate puno toga da uradite – da dobro preispitate još neke postupke vaših poslušnika iz oblasti kulture i kulturnog nasljeđa. Procedure, imenovanja kadrova, odnos prema spomenicima, odnos prema nematerijalnom nasljeđu, odnos prema kulturi Kotora kao najosjetljivijem segmentu njegovog identiteta. Mi ćemo sa zadovoljstvom otvoriti ove teme, kroz aspekte profesionalizma, etike, lokal patriotizma, politike i na kraju zakona“, zaključuje se na kraju reagovanja OO DPS Kotor.

5 Komentari

 1. NS nijesam glasac DPS nego bio Demokrata i vasih cokoladica a da ne spominjem Novsku DEPOLITIZACIJU, a sto se tice Presjednika Skupstine moj stav dijeli cijeli grad.

  2
  1
  • “Topla” -vjerovatno si glasač Dps-a pa bi ti poslije poslednjih afera ako imaš prst obraza bilo bolje
   da ćutiš.A tvoj izbor na izborima je teško promijeniti jer ti je mozak ispran.

   7
   3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code