Početna Društvo Dr Aleksandar Zekić: Nova četvorovalentna vakcina bolje štiti od gripa od prethodnih

Dr Aleksandar Zekić: Nova četvorovalentna vakcina bolje štiti od gripa od prethodnih

5

Za sada je aktivnost virusa gripa širom evropskog regiona na niskom nivou. Sporadično se registruje prisustvo influence tipa A i B. Slično je i u Crnoj Gori, gdje epidemiološki nadzor svake sedmice obavlja Institut za javno zdravlje.

S obzirom da u javnosti i dalje postoji otpor prema vakcinaciji kao najefektivnijoj prevetivnoj mjeri protiv gripa, a nju je neophodno da prime sve osobe u riziku, razgovarali smo sa infektologom iz Opšte Bolnice Kotor, dr Aleksandrom Zekićem.

-Sezona gripa je počela, povećan je broj infekcija koje nalikuju gripu, ali još nemamo potvrđen niti jedan slučaj gripa iz Instituta za javno zdavlje. U Hrvatskoj su već potvrđena tri slučaja gripa, tipa A. Jedina prava mjera prevencije je vakcijancija – kategoričan je dr Zekić.

U Domovima zdravlja ima dovoljan broj vakcina, a za ovu sezonu su spremne takozvane četvorovalentne vakcine. Što to znači?

– U građanstvu postoji mišljenje da su to neke trovalentne, dvovalentne i nepouzdane vakcine. Međutim, to su nove, savremenije vakcine. Ne postoji mogućnost da virus mutira, ili je velika vjerotvatnoća da neće mutirati. Vakcinom je pokrivana svaka mutacija virusa. To je vrlo važno. Do sada su bile trovalentne vakcine. Naričito B tip bi mogao da izađe iz svog opsega, napravi mutacije i onda napravi probleme. Nadam se da ovoga puta neće biti mogućnosti da se to des i- ističe dr Zekić.

Takođe, vrlo je važno, napominje on, da se imunitet stiče dvije do tri nedjelje od primanja vakcine. Zato apeluje da se što prije dobije vakcina, jer može se desiti da budemo u kontaktu s oboljelim prije te dvije nedjelje ili kada se razvja imunitet.

Ko je u riziku i mora se vakcinisati?

Opšta preporuka je da se sve osobe koje su u povećanom riziku od virusa i komplikacija vakcinišu.

To su sve osobe starije od 65 godina, kao i od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), lica sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije, onkološki pacijenti.

– Obavezna je vakcina zdravstvenog osoblja i saradnika, koje mogu biti u kontaktu sa oboljelima, te oni u Domovima starih, zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica, jer na taj način – ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu – podsjeća dr Zekić.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje i vakcinaciju trudnica, kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji.

– Neopravdan je strah od vakcine protiv gripa. Problem je više neobaviještenosti onih koji treba da je prime. Zato treba istrajati u informacijama o tome što sve korisno donosi ova vakcina. Svako ko misli da je grip isto što i prehlada u velikoj je zabludi. To je ozbiljno virusno oboljenje koje kod hroničara može biti fatalno. Svake godine imamo sve više smrtnih slučajeva, a da ne pričam kakve sve reakcije i posljedice imunog sistema može izazvati u organizmu virus i bolesti koje poslije njega mogu da slijede.

Svi parametri za sada pokazuju da je odziv za vakcinisanje visok, a da bi se on održao treba stalno da budu uključeni izabrani ljekari i epidemiolozi.

Podsjetimo da je prošla sezona gripa bila jedna od najtežih u posljednjih nekoliko godina, između ostalog, zbog nedovoljne iskorišćenosti svih dostupnih preventivnih mjera.

5 Komentari

  1. Ovo su protiv vaksinisanja ovi sto su je primili pa imaju kolektivno bjesnilo hahaha Svako ima pravo da bira oce li mu s djete vakcinisat, pa ako mu se sto desi ako nije primio ja bih to u Spuz. Vi mudraci, intelektualci, savremeni ljudi, svi redom sa rupom na ramenu od te iste vakcine,sramite se!

  2. Petovalentna je jos bolja od cetverovalentne. Zasto ne kazes koliko novorodjence mora da primi vakcina do puberteta prosto se postavlja pitanje kako smo zivjeli prije epidemije vakcina. Odgovori ti nama odakle tolika podeljenost medju zdravstvenim radnicima po pitanju djelotvornosti vakcine. Prof. Dr. Srecko Sladojev epidemijolog svjetskog glasa izjavio je da vakcinu nebi dao ni svom psu a mi dajemo djeci na majkemi da je djelotvorna bez klinickog ispitivanja.

    13
    14

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code