Početna Društvo Dr Begić: Ne postoji ni jedan biološki razlog da će virus oslabiti,...

Dr Begić: Ne postoji ni jedan biološki razlog da će virus oslabiti, ipak, Covid 19 je najslabiji u moru

20

Dočekali smo vrelo ljeto računajući da će novi korona virus oslabiti, ali dešava se suprotno. Ipak, da li boravak u moru, bazenu ili rijeci predstavlja povećan rizik i da li more „ubija“ viruse i bakterije ili mu je pogodna sredina, bez obzira na distancu na plaži? Odgovrajući na to pitanje Pobjede zamjenik IZJ, dr Senad Begić je kazao:

PR Centar

-Smatra se da je plivanje jedna od najbezbjednijih sportskih i rekreativnih aktivnosti u „vremenu korone“ a više je razloga za to, kaše Glavni i osnovni je visok stepen razrjeđenja odnosno virus u vodenoj sredini u moru je razrjeđen do te mjere da se smatra da ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, kazao je dr Senad Begić u intervjuu Pobjedi.

Nije ispitano, ali smatra se da postoji i određeno antiseptičko dejstvo minerala tj. oligoelemenata rastvorenih u morskoj vodi, a prije svega joda, što takođe može imati pozitivno dejstvo na smanjenje količine uništavanje virusa, dodao je Begić.

– Sa bazenima je situacija identična s tim što se bazenske vode redovno filtriraju i tretiraju tj. dezinfikuju, čime se količina virusa koji se potencijalno može naći u bazenskoj vodi ne samo razredi – već se i gotovo u potpunosti ukloni adekvatnim tretmanom bazenske vode.

Epidemiološke prognoze u narednom periodu su da će broj novoregistrovanih slučajeva u Crnoj Gori rasti, s obzirom na dešavanja u posljednja dva dana, visok broj registrovanih slučajeva i posebno bitno – veoma visok broj njihovih kontakata, istakao je sagovornik Pobjede:

– Međutim, isto tako se očekuje da mjere suzbijanja u najpogođenijim opštinama daju rezultate, s tim što je naravno potrebno vrijeme da se njihov efekat uoči na terenu.

Ono što posebno zabrinjava u ovom trenutku je veliki broj kontakata koje epidemiološke službe Domova zdravlja i Instituta identifikuju kao i teritorijalna raširenost infekcije pošto su aktivni slučajevi registrovani u 15 od 24 opštine Crne Gore- kazao je on.

Isto tako, zabrinjava i činjenica da među novootkrivenim slučajevima raste udio onih koji ne mogu precizno da identifikuju izvor infekcije.

– Ovo je sa epidemiološkog stanovništa takođe očekivano jer kako raste broj oboljelih, raste i stepen raširenosti infekcije u zajednici i sve je veća mogućnost kontakta sa asimptomatskim nosiocem virusa, a da osoba toga nije ni svjesna. Samim tim na značaju dobijaju mjere prevencije koje će očigledno još dugo vremena biti i jedino oružje sa kojim raspolažemo jer je do vakcine i specifičnog lijeka očigledno dug put.

Procentualno gledano, 13 odsto slučajeva je importovano bilo boravkom u inostranstvu ili u tranzitu, gotovo 70 odsto su kontakti ranije potvrđenih slučajeva a 17 odsto su oboljele osobe kod kojih su epidemiološka istraživanja još uvijek u toku-kazao je Begić, upozoravajući I da “ne postoji nijedan niti biološki niti bilo koji drugi razlog koji bi doveo do „slabljenja“ virusa”.

20 Komentari

 1. Ljeti je lakse sto se tice epidemije, moze se lezat i na ledini u hladu, a zimi je druga prica. Svi cemo mi prije ili poslije dobit taj virus, kao i sve druge viroze i bakterije, a bolje je ljeti nego zimi. Niko i ne kaze da se ljudi paze od komaraca, posebno tigrastih koji su potencialni uzrocnici sirenja Zika virusa., a to ti tek jad.

 2. Mozda dara ima vise skole od Dr. Begica. Ne osporava niko znanje doktorsko no je strasno sto je ovo sve politika. Doktori su bolji politicari nego zdravstveni radnici. Politika je malo bolje placena

  4
  2
 3. Ove navode za COVID-19 treba ispitati u labaratoriju IJZCG. Oni su jedini stručni, jer imaju kristalnu kuglu kao najsavremenije dostignuće u Crnoj Gori za pravovremeno otkrivanje i praćenje COVID-19 virusa.

  12
  12
 4. Vi sto ste neverne Tome iskreno vam zelim da se zarazite i da osetite simptome i da naravno prezivite kao ja.Mozda onda poverujete struci i nasim doktorima.

  27
  22
  • Čovjek koji iole ljudskosti u sebi ima, reći će da najgorem dušmaninu ne želi ono što je on prošao. A ti, moj Stefane, nešto si mali čovjek s ovakvom izjavom.

   5
   5
 5. Da se virus isto ponasa po bilo kojim temperaturama i ta teza nije tacna vidi se po geografskoj rasprostranjenosti. Odavno su rekli da se virus kako prelazi s jedinke na jedinku postepeno slabi, sto zbog kolektivnog imuniteta, ako bioloski ne moze oslabiti” ali se navodno mutira”. Ono sto je sigurno da nauka i struka nisu dali rijesenje, a do tog rijesenja treba cekat godinama. U vijestima sirom svijeta biljeze da klinicka slika bolesnika u ljetnom periodu nije tako teska kao na pocetku, mozda je to sve rekla kazala, pa opet. Druge zemlje iz okruzenja grabe “turisticki kolac”, a CG je ko mis u rupi, sprema se da pokupi mrvice, ali ima i drugih miseva. Ako drugi otvaraju granice, sta se ceka, pa turisti bi dosli da imaju dje i da imaju prolaz. Na kraju ako se treba steci kolektivni imunitet bolje je da je to tokom toplog vremena, zima je teska za kardio vaskularne bolesnike, hipertenzije itd. Kako ce se docekat zima? Dogodine sto korone nece biti? Treba ici naprijed, a ne unazad, ako EU otvara granice za CG i CG treba za druge, turist je mio koje vjere bio, pa im tako omogucimo dobrodoslicu, nece dolazit sigurno na jesen kise i hladnoce imaju i kod kuce.

  22
  8
 6. O Boze koliko se pricalo u proljetnjim mjesecima: “Cim temperature zraka predju preko 23 stepena Celzijusa birus je toliko oslabljen da ne moze vise nista.A temperature od 27 ce ga unit potpuno”!
  Mi ebo zadnjih dana na 30stepeni a virus napada masovno ko nikad prije.
  Da li je ova izjava dr Begica uvertira za alibi ako se otvore granice prema Srbiji pa da onda sve kao ima neku logiku- znas ono:”U Srbiji i BiH ima mnogo, premnogo zarazenih ali mi cemo im dkzvolit da dodju na more jer more razredjuje viruse i svi ce ozdravit.Vidite da ribe nemaju koronu jer je more ubije.A mi smo dobri i pusticemo nase drage komsije da dodju na nase ljekovito more.Niposto to ne radimo zbog ekonomskih razloga.Ma kakvi.Dje bi mi to?Ne bi nam to palo na pamet.Mi se samo rukovodimo strukom i zato nemojte da nam podmecete politicke pristupe.Samo jos da dodamo da podrzavamo nase hrabre policajce u Budvi kao i visoko kvalitetno privatno obezbedjenje u Budvanskoj opstini koje cine visoko profesionalni masinovodje bravari i keramicari koji sa lakocom mogu zaustavit lokomotivu a ne tamo neku novinarku od 50 kila.

  20
  16
 7. Nagrdiste nas,na vjeke vjekova!
  Ne moze mi ni radjena sestra doci iz Srbije,studenti ne mogu doma.
  Sta nam cini krompir magistar i prljava politika!?

  33
  25
 8. Znaju oni mnogo o virusu. No pustite nam granice da krene turizam. Bolje nam je umrijeti od kovida nego od gladi. Sa tim vasim izjavama vrijedjate ljudsku intelingenciju.

  29
  20
 9. Ugroženo mi je osnovno ljudsko pravo – unosite mi strah sa tim pretpostavkama. Gdje ste sad razne NVO, a? Gdje ste razne radionice, predavaonice i ostale gluposti?!?

  45
  13

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code