Početna Društvo Dr Begić: To što smo corona free ne znači da je opasnost...

Dr Begić: To što smo corona free ne znači da je opasnost prošla

1

Rizik od svakog javnog okupljanja i dalje postoji i mora se odrediti koliko ljudi može da prisustvuje nekom događaju, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić, navodeći da je za okupljanja na otvorenom optimalan broj od 150 do 200 osoba.

PR Centar

“Optimalno je od 150 do 200 na otvorenom prostoru, dok o brojkama i načinu okupljanja u zatvorenom prostoru treba dobro razmisliti”, rekao je dr Begić u Bojama jutra, na Televiziji Vijesti.

On je kazao da djeca u vrtićima, koji bi, kako je najavljeno, trebalo da budu otvoreni naredne sedmice, neće nositi maske, ali vaspitači i ostali zaposleni će biti obavezni.

 Begić je naveo da bi bio neiskren kada bi rekao da ga otvaranje granice ne plaši.

“Svaki masovni priliv nosi određeni rizik za male zdravstvene sisteme, kao što je naš. Spremniji smo nego što smo bili, radićemo sve što je u našoj moći da štitimo i unapređujemo zdravlje građana”, poručio je Begić.

On je kazao da je zadatak Instituta da štiti zdravlje građana i da je odluka da se granice Crne Gore otvore samo za pojedine države donijeta samo iz tog razloga, te da ni jedna država ne treba da se ljuti.

“Odluka se ne odnosi ni na jednu državu posebno, samo na one zemlje gdje je stopa oboljelih manja od 25 na 100 hiljada stanovnika. Znamo da se situacija na terenu brzo mijenja i zbog toga je oprez velik. Siguran sam da će države regiona i Evrope relativno brzo dostići ovu brojku”, rekao je Begić, reagujući i na osude iz zvanične Srbije što iz te zemlje za sada nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Kako je upozorio, iako u Crnoj Gori više nema aktivnih slučajeva koronavorusa,”ne možemo da odahnemo”.

“To što smo corona free ne znači da je opasnost prošla”, zaključio je Begić.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code