Dr Draginja Vuksanović: Institut mora ostati u državnom vlasništvu, Bolnica Meljine u...

Dr Draginja Vuksanović: Institut mora ostati u državnom vlasništvu, Bolnica Meljine u javnom zdravstvu, a Mamula građanima

0
Podijeli

Kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore, dr Draginja Vuksanović poručila je u Herceg Novom da neće dozvoliti privatizaciju Instituta, da će vratiti Bolnicu Meljine u sistem javnog zdravstva, kao i da će vratiti Mamulu građanima Herceg Novog i Crne Gore.

Ona je gostujući u novom studiju Radija Jadran kazala da je zakup Mamule nezakont pravni posao. Vlada je Odluku donijela tako što je prihvatila Ugovor o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica, a nakon toga odluka je izglasana i u Parlamentu, većinom glasova.

Picerija i restoran

– Moja partija i ja smo bili protiv toga, kao što smo i danas. Ni jedna odgovorna vlast u državi i ni jedan poslanik koji voli svoju državu nikada ne bi glasao za jednu ovakvu odluku. Mamula je kulturno-istorijski spomenik u znak sjećanja na borce protiv fašizma. Država treba da uloži sredstva i obnovi spomenik, gdje će turisti imati prilke da vide tu važnu znamenitost – navodi ona.
Vukasnović poručuje svim investitorima da su dobrodošli u Crnu Goru, ali da će morati da poštuju Ustav i Zakone, kroz posebnu pravnu proceduru. Ona ima namjeru da u državno vlasništvo vrati ostrvo i tvrđavu na ulazu u Boku.

Komentarišući privatizaciju Instituta Igalo, te mogući peti tender, Vukasnović smatra da tu ne postoje dobre namjere, već je riječ o štetnim pravnim poslovima po interese građana i države Crne Gore.

– Poručujem građanima Herceg Novog i Crne Gore, Institut Dr Simo Milošević nećemo dati. Nećemo im dopustiti da za 10 miliona prodaju blago Crne Gore, po 10 puta nižoj cijeni nego što, inače, vrijedi, da ga pretvore u privatne apartmane za prodaju, a da 600 vrijednih radnika ostave na ulici – kazala je ona i obećala da sa pozicije predsjednice Crne Gore neće dozovliti takav vid privatizacije i najavila beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i hitno iniciranje donošenja Zakona o reviziji svih privatizacija na teritoriji Crne Gore.

Ona je mišljenja da država treba da dovede investitora koji će uložiti u Institut, da ga modernizuje, ali da on mora ostati u državnom vlasništvu.

Privatizacija Bolnice Meljine još jedna je bolna situacija za građane Herceg Novog, a u posljednje vrijeme odatle stižu samo loše vijesti.

– Bolnicu Meljine pod hitno treba vratiti u sistem javnog zdravstva. Mi smo nekada bili ponosni na ovu bolnicu, ne samo Novljani, već čitava Crna Gora, danas zbog loše privatizacije nije takva situacija, ne samo u ovoj, već i uostalim bolnicama, u školama gdje nema normalnih toaleta. Do toga je došlo zato što otuđenu partijsku elitu nije briga za građane Crne Gore i njihovo zdravlje, jer oni sebe i svoju djecu liječe u inostranstvu – navodi Vukasnović.

Kako je kazala, Bolnica Meljine, Institut i ostale zdravstvene ustanove u Crnoj Gori imaju potencijal da postanu normalna liječilišta za sve građane, ali kada se u njih uloži. A uložiće se od novca koji bude naplaćen od tajknuna koji duguju za poreze 770 miliona eura, uvjerena je dr Draginja Vuksanović:

– Moraćemo da preispitamo štetne privatizacije u državi, a gospoda koja su iznijela pare iz države, moraće te pare da vrate, a tajkuni koji nisu platili porez, moraće poreze da plate. Onda ćemo Bolnicu Meljine da vratimo u sistem javnog zdravlja, pa ćemo te pare koje smo naplatili od tajkuna da uložimo u nju – istakla je ona.

Vukasnović je poručila i da će inicirati Zakon kojim će se majkama troje djece vratiti naknada koja im je oduzeta. Ona smatra sa u Crnoj Gori društvo mora biti izgrađeno na socijalnoj pravdi, jednakosti i solidarnosti.

Na kraju je poručila Novljanima:

– Nemojmo se više dijeliti na Srbe, Crnogorce, partizane, četnike, ko je za NATO, ko je protiv. Hajde da se dijelimo na one koji su pokrali ovu državu i one koji nisu, podijelimo se na one koji su za organizovani kriminal i one koji smo protiv. Da se zajedno udružimo i izborimo za neophodne promjene.

Inače, dr Draginja Vukasnović je boraveći danas u Herceg Novom, obišla je ne samo Mamulu, već i novsku pjacu i ribarnicu, razgovarala sa građanima, ali i sa predsjednikom SO dr Milošem Bigovićem i potrpredsjednicom Opštine, Danijelom Đurović.

Politički marketing

Nema komentara