Dr Đuro Marić: Finale Euro kupa plod mukotrpnog dugogodišnjeg rada

Dr Đuro Marić: Finale Euro kupa plod mukotrpnog dugogodišnjeg rada

5
Podijeli

Vaterpolisti Jadrana Carine večeras će u Nikšiću polagati najvažniji i najteži ispit u ovoj sezoni. U revanš meču finala Euro kupa izabranici Vladimira Gojkovića moraju da nadoknade zaostatak od jednog gola, pruže više od maksimuma, kako bi prvi put u istoriji kluba vitrine trofejne sale obogatili jednim evropskim peharom.

Koliko je za strateški, sportski dio ovog istorijskog uspjeha zaslužan iskusni strateg, Vladimir Gojković, toliko je za onaj ništa manje važan – finansijski zaslužan predsjednik kluba, dr Đuro Marić.

Picerija i restoran

Da bismo došli do finala jednog evropskog takmičenja potrebno je uložiti ozbiljan rad i stvoriti ozbiljne preduslove, priča za Radio Jadran dr Marić.

– Taj proces trajao je dugi niz godina. Najprije od izgradnje bazena na Škveru, kako bi bili obezbijeđeni vrhunski uslovi za rad i treninge. Uz sve to, postoji i obaveza izmirivanja zaposlenih, igrača, stručnog štaba, putovanja, priprema, opreme… To je jedan ozbiljan napor i angažovanje – navodi on.

Prolazila je ova uprava kroz turbilentne momente, sa jačim ili slabijim sponzorima. Promjene ekonomske situacije umnogome su uticale na funkcionisanje kluba. Kako dr Marić ističe, državne firme su „imale više osjećaja“ za socijalni momenat i kulturu.

– Kad su došle privatizacije praktično smo ostali bez tih sponzora iz grada. Osim kompanije Carine, koja je naš generalni sponzor i koja prepoznaje potrebu ulaganja u sport, od novih firmi nemamo podršku u Herceg Novom. Sa Opštinom smo postigli dogovor koji oni korektno ispunjavaju, ali to je samo jedna četvrtina potreba kluba – priča dr Marić.

Koliko je igračima i stručnom štabu teška borba u tom sportskom segmentu, toliko je upravi teško da obezbijedi preduslove da Jadran ostvari ovako visoke domete.

Dr Đuro Marić je u rukovodstvu kluba bio u ulozi potpredsjednika kada je Jadran u Budimpešti 2004. godine igrao finale LEN Lige šampiona. Ekipu su tada činila zvučna imena tadašnjeg vaterpola, dok današnju čine momci koji su kao igrači izgrađeni u Jadranovom pogonu, a njih 6 čine i okosnicu nacionalne selekcije.

– To je najviše zasluga Vlada i stručnog štaba, koji su dobro isprofilisali ekipu posljednjih 6-7 godina. Napravili su jednu dobru hemiju unutar ekipe, a dobra je hemija i unutar cijelog kluba. Složile su se kockice. Do finala se ne dolazi slučajno, več velikim, mukotrpnim radom – navodi Marić i dodaje da se nada da će ta priča večeras biti krunisana prvim evropskim trofejom.

5 Komentari

  1. Treba i dalje finansirati sport ali i ostalo vise u opstini
    Nazalost novac odlucuje sta je priorite
    Odnosno bolje receno kome je bliza blagajna
    Radnici,seljaci,postena inteligencija penzioneri,bolesni su pod razno u drzavi

Ostavite komentar

*

code