Početna Naslovna Dr Đuro Marić: Jadran Carine u Ligi šampiona uz podršku grada, države,...

Dr Đuro Marić: Jadran Carine u Ligi šampiona uz podršku grada, države, sponzora

6

Crnogorski prvak u vaterpolu, Jadran Carine, takmičiće se od naredne sezone u Ligi šampiona, jednoglasna je odluka uprave hercegnovskog kluba, koji je prihvatio poziv Evropske Asocijacije vodenih sportova (LEN), za dobijanje Wild Card-a za Ligu Šampiona. Karta važi za naredne tri takmičarske sezone, čime je Jadran Carine svrstan u 12 elitnih evropskih klubova.

O novom statusu Jadrana Carine, organizacionim i finanaijskim obavezama, o saradnji sa Opštinom, Ministarstvom sporta, Institutom Igalo, očekivanjima, Radio Jadran je razgovarao sa predsjednikom PVK Jadran Carine, dr Đurom Marićem.

Picerija i restoran

– Pozivnica je priznanje Jadranu Craine, koji u kontinuietetu godinama pokazuje da je sazreo za učešće u velikim takmičenjima. Prisutni smo godinama na evropskoj vaterpolo sceni kroz Ligu šampiona, Evro kup i oni koji vode evropski vaterpolo su prepoznali da Jadran zaslužuje da bude u eliti. Ove godine imamo 16 klubova koji će učestvovati u Ligi šampiona. Od toga 12 dobijaju Wild card, a 4 kluba treba da izbore učešće kroz kvalifikacije. Jedna zagrebačka Mladost će morati da igra kvalifikacije, mađarski klubovi, koji su prvaci Evrope, takođe. Wild card nema ni najtrofejniji evropski klub Partizan, a Jadran je, ušao u rang velikih – priča dr Marić.

Potrebno dodatnih 100 hiljada eura

Kotizacija za Wild kartu je 30 hiljada eura, što bi bio trošak i da se do Lige šampiona ide kvalifikacijama, jer bi bila dva kvalifikaciona turnira i dvomeč. Međutim, samo takmičenje u Evro ligi zahtjeva dodatne troškove, ističe dr Marić:

– Taj trošak je između 80 do 100 hiljada eura, jer ne znate ko će vam biti protivnici u grupi. To su putovanja od Atine preko Barselone, Moskve, Volvograda. Osim toga, moramo obezbijediti i čitav niz drugih preduslova za učešće u takvom takmičenju, na samom bazenu, tv prenos… Radi toga su direktor kluba, Miloš Mračević i predstavnik TVCG, u Hanoveru, u razgovorima sa LEN-om oko obezbjeđivanja svih uslova. Naišli smo na razumjevanje TVCG o prenosu sedam domaćih i sedam gostujućih utakmica. Vjerujem da će ta TV kuća sa novim tehničkim mogućnostima moći sve da isprati, za razliku od prije dvije godine , kada za to nije bila osposobljena, pa nam je to donijelo dodatnih 25 hiljada eura troškova, koje smo plaćali Arena sportu – navodi dr Marić.

Nije lako obezbijediti dodatnih skoro 100 hiljada eura, ali dio će sigurno klub dobiti po sporazumu sa Opštinom Herceg Novi, koji stiže mjesečno, uz mala kašnjenja. Prema riječima dr Marića, uspostavljena je korektna saradnja sa lokalnom upravom, u klubu su zadovoljni, jer se poštuju međusobni dogovori.

– Dobili smo i određena sredstva Ministarstva sporta i mladih, koji nas je prepoznao kao jedan od deset najistaknutijih klubova u Crnoj Gori opredijeljujući ove godine sumu za sve klubove od 300 hiljada eura. Imamo i lepezu naših sponzora. Ali, definitivno, za dodatna sredstva za Ligu šampiona moraćemo naći nove sponzore. Ova uprava Jadrana je dosta agilna, nije preglomazna, dosta je homogena. Zajednički nam je cilj da idemo u sljedećih par godina ka vrhu Evrope, da se domognemo LEN Champions League Final Eight-a- priča dr Marić.

Jadran Carine je osvojio praktično sve osim evropskog trofeja, a cilj je u sljedećih tri do pet godina upravo to. Pozivnica za dobijanje Wild carda-a je samo prvi korak u cijeloj priči.


– Ovo je i lakmus godina. Ako budemo imali podršku svih onih koji su je obećali u ovom projektu, imamo prostora i da finansijski budemo stabilni i da idemo ka tom rezultatskom cilju. Ukoliko prva godina ne pokaže ozbiljnost naših partnera onda poslije prve godine pravimo korak nazad, ali ja se nadam da do toga neće doći – kaže dr Marić.

Prema riječima našeg sagovornika, na elitnoj evropskoj vateroplo sceni Jadan Carine će nastupiti sa postojećom ekipom, uz moguće male promjene, uz jedno ili dva pojačanja. Ali, to je na stručnom štabu da odluči.

Bez bazena i podrške Instituta Igalo ne bi bilo uspjeha Jadrana

Bazen Jadran je reprezentativan, ali samo za period od maja do oktobra, zato klub godinama dobar dio godine za treninge i utakmice koristi bazen Instituta Igalo. Nevrijeme proteklog proljeća nanijelo je opet veliku štetu Institutu obrušio krov i to je bio dodatni trošak i nevolja za Jadran:

-Više desetina hiljada eura smo imali veće troškove zbog putovanja, odsustva 40 dana ekipe iz grada, malđe selekcije smo vozili, ranije otvorili bazen Jadran u lošim vremenskim uslovima. Zato su troškovi struje bili veći. Bazen u Institutu je saniran, krov napravljen, za par dana biće u funkciji. Zahvalan sam Institutu. Bez Instituta Jadran ne bi bio gdje je. Mi smo definitivno 6 mjeseci u Intitutu kao kod kuće, imamo potpuno razumjevanje menadžmenta, na čelu sa direktoricom. Prezadovoljan sam tom saradnjom – kazuje dr Marić.

Svaki dan je borba za sredstva

Osvrćući se na provedinih punih 18 godina u Jadranu, najtrofejnijem crnogorskom klubu, čija istorija traje skoro vijek, dr Đuro Marić ističe da je samo timski rad dao kvalitet i klub je u svakom smislu opstao i napredovao:

-Zahvalan sam svima koji su bili u određenim periodima saradnici i koji su bili sa mnom u Jadranu. Ne bih htio da kažem da nije bilo mene ne bi bilo Jadrana, ali sam svakako dao svoj doprinos priči Jadrana. Sama činjenica da sam na posljednjoj Skupštini kluba proglašen za počasnog predsjendika kluba, kao drugi u skoro 100-godišnjoj istoriji kluba, govori o tome da su oni kojima sam okružen prepoznali to što sam i koliko radio.

Bilo je perioda kada je klub i po osam mjeseci kuburio da isplati plate, dugovao dobavljačima. Bilo je i zlatno doba kada je CKB bio sponzor.

– Ovog trenutka Jadran je stabilan i naša dugovanja su prihvatljiva za ovakav kolektiv. Isplatili smo sve zaposlene i igrače, trenere, zaključno sa aprilskom platom. Ako tri mejseca sponzori ne ispune dogovor, a Opština kasni sa svojim donacijama, mi ne obezbijedimo sponzore tokom ljeta, već za 3 do 6 mjeseci može nastati problem. Tako da je svaki dan borba. Nismo profitabilna organizacija, niti sport koji je profitabilan. Malo je klubova koji može da se pohvali da i u periodu kada po sedam ili osam mjeseci nije mogao da isplaćuje plate igračima i zaposlenima, nikada u Jadranu nije bilo štrajka, obustave treninga, napuštanja kluba. Stvoreno je uzajamno povjerenje i poštovanje. Znalo se da će uprava ispuniti obećano i na to možemo biti ponosni – zaključuje predsjednik PVK Jadran Carine, dr Đuro Marić.

6 Komentari

  • A za Cecu Nanogicu pare nijesu bile bacene? Jadran je sinonim Herceg Novog. Vjerovatni biste bili zadovoljniji da je pozivnicu dobio cuveni VK Shabac.

   6
   3
 1. E ssda ako je problem Marsej onda tu nesto ne stima, a para je bilo. U jednom vaktu neki su dobijali po 100.000.eura godisnhe pa nismo predaleko dogurali.

  27
  15
 2. Jadran zaslužuje ligu šampiona. Nešto lijepo da se dešava u Herceg Novom. Da se skupe svi jadranovi igrači mogli bi i osvojiti ligu šampiona.

  23
  14
 3. Bravoo za Jadran! Zaslužuje da ima podršku svih, dovoljno je pogledati trofejnu salu i sve je jasno i transparentno. Ko razumije, razumije. A rezultati mlađih kategorija djece za ponos.

  32
  19

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code