Početna Društvo Dr Glušac: Blagi rast zaraženih kovidom u Herceg Novom

Dr Glušac: Blagi rast zaraženih kovidom u Herceg Novom

6

Epidemiološka situacija u Herceg Novom trenutno je stabilna sa izvjesnim trendom rasta koji posljednje dvije sedmice nije alarmantan. Virus nije oslabio, kazala je Radiju Jadran epidemiološkinja Doma zdravlja, dr Stefa Glušac.

Prema posljednjem izvještaju IJZ, u Herceg Novom je 6 novoinficiranih, dok je trenutno aktivnih 201 slučaj. Razlog za manji broj inficiranih je između ostalog i u neslaganju podataka iz novskih laboratorija sa podacima IJZ, objašnjava ona:

„Ne znam koliko sve privatne laboratorije šalju podatke Institutu i koliko uspijevaju da sumiraju za svaki grad. Ali tokom vikenda bilo je više slučajeva. U naredna dva dana očekujemo novu isporuku brzih antigenskih testova, do tada testiramo putem PCR“, navdela je dr Glušac.

Gužvi i dalje ima ispred Covid ambulante, međutim situacija je mnogo povoljnija nego u novembru a broj testiranih varira od dana do dana i kreće se u prosjeku od 10-30. Najgora situacija bila je u novembru, kada su u jednom trenutku bila 3 doktora pozitivna na Covid19.

Ona je dodala da je mali odziv za vakcinaciju protiv sezonskog gripa i apelovala na sve kojima je preporučeno, da se vakcinišu.

Od 15. januara vakcinacija se obavlja u centralnoj zgradi Doma zdravlja i ambulanti Bijela radnim danima od 7 do 20 časova, a u ambulanti Igalo od 7 do 14 časova. Termin za vakcinaciju građani mogu zakazati putem telefona.

6 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code