Dr Gordana Rajović: Prioriteti obnavljanje opreme, nova tržišta, bolji status radnika Instituta

Dr Gordana Rajović: Prioriteti obnavljanje opreme, nova tržišta, bolji status radnika Instituta

32
Podijeli

U Institutu Igalo sve je prioritet, unapređenje medicinske opreme i tehnologije, smještajnih kapaciteta, proširenje saradnje sa tradicionalnim i osvajanje novih tržišta, bolji materijalni status zaposlenih…Tako, nakon nešto više od mjesec, razmišlja dr Gordana Rajović, prva žena na čelu Instituta za skoro 7 decenija njegovog postojanja.

Novi menadžemnt ne razmišlja o mogućem petom tenderu za prodaju Instituta, već nastoaje da poboljšaju kvalitet usluga i konkurentnost u Evropi.

Picerija i restoran

Za Radio Jadran dr Rajović otkriva planove za obnavljanje resursa i stabilno poslovanje, kao i aktivnosti koje za kratko vrijeme već daju rezultate. Kolektiv koga čini 592 zaposlenih i oko 150 sezosnkih radnika, ima jako veliki obim rada, pa su samim tim i obaveze zaposlenih u medicinskom i hotelskom dijelu velike.

– Napravila sam presjek zatečenog stanja. Medicinska oprema je zastarjela, neki uređaji su u upotrebi 35 godina. Imamo vanredno stručan medicinski kadar i prijatno sam time iznenađena. Ali, sa druge strane, neophodno je obnoviti opremu, renovirati smještajne kapacitete – objašnajva dr Rajović.

Zamjena transformatora , tender za novu opremu

U Institutu je u toku puno tehničkih zahvata i radova, rekonstrukcija dijela bazena, krečenja, obnova rasvjete, sanacija krova, renoviranje nekih prostora, puno nabavki. To će unaprijediti kvalitet i uslugu, uvjerena je nova izvršna direktorka.

– U periodu kada prva faza Instituta bude zatvorena biće zamijenjen glavni transformator. Jer, sadašnji nije omogućavao postavljanje većeg broja rashladnih uređaja. Trasformator je nabavljen u saradnji sa CEDIS-om i čim ispratimo pacijente iz stacionara, on će biti instaliran – najavljuje dr Rajović.

Biće to ulaganje iz sopstvenih prihoda. Međutim, za dalji razvoj i renoviranje smještajnih kapaciteta, kao i za dio medicinske opreme u menadžmentu prave finansijski proračun radi mogućeg kredita.

– Sljedeće sedmice biće raspisan tender za kupovinu nove medicinske opreme. Riječ je o opremi za kardiološku rehabilitaciju, dijelu opreme za fizijatriju i elektromiogramu iz oblasti neurologije. Time će biti zaokružen čitav rehabilitacioni i dijagnostički program. Građani Novog dobiće mogućnost liječenja u Institutu. Uskoro očekujemo isporuku novog biohemijskog aparata, koji ima veliku paletu laboratorijskih analiza. Biće to ulaganje i do 100 hiljada eura – navodi dr Gordana Rajović vjerujući da će tenderom obezbijediti dobre uslove nabavke i plaćanja.

Dolaziće više Norvežana, Francuza, Poljaka…

Menadžment je napravio strategiju za probijanje na nova tržišta, poput Francuske, Poljske, Češke, baltičkih zemalja, Kosova, Albanije… Prošle sedmice vođeni su razgovori sa predstavnicima norveške delegacije iz Univerzitetske bolnice u Oslu. Obezbjeđena je još jedna grupa od 140 norveških pacijenata za narednu godinu, čime se broj najavljenih pacijenata za 2018. godinu povećano na 980, navodi direkorka Instituta.

Ona podsjeća da je Institut prije 4 godine bio prvorangirani na tenderu u Norveškoj, sa najvećom prosječnom ocjenom, pa se pripremaju za sljedeći tender koji će biti raspisan sljedeće godine.

Partnerstvo sa Čigotom

Dugogodišnja saradnja sa specijalnom bolnicom Čigota na Zlatiboru biće uskoro krunisana novim zajedničkim paket-aranžmanom 7+7 ili 14+14 Zlatibor- Čigota i Igalo- Institut.

– Nismo konkurencija jedni drugima, bavimo se različitom patologijom, oni ne rade rehabilitaciju, a mi ne radimo štitnu žlijezdu. Slične smo vlasničke strukture i zajedno izlazimo za tržište. Oni imaju već razrađen informacioni sistem, pa je i nama to jedan od prioriteta, čime će biti povezani medicina, buking i marketing – navodi dr Rajović.

U saradnji sa upravom bolnice na Zlatibotru Institut će aplicirati za evropske projekte, a u planu je i neka vrsta trilateralnog odnosa u kojem će učestvovati i banja u Tesliću.

Osoblju bitnije da radi u Institutu od zarada

Poznato je da u Institutu godinama zaposleni rade predano za male plate. Toga je svjesna i nova izvršna direktorka i zato, kako nam je kazala, radi na iznalaženju načina da se poboljša materijalni status radnika, te da za to nađe finansijsko pokriće:

– Bila sam prijatno izenađena i zatečena kada sam u razgovoru sa Sindikatom i radnicima saznala da njima nije prioritet povećanje zarada, već rad u ovoj kući, koja ima tradiciju i koja je definitivno crnogorski brend. Menadžment stimuliše svaki rad i u narednom periodu gledaće da se materijalni status radnika popravi -obećala je dr Rajović.

Poslije više godina počela je edukacija i obnavljanje medicinskog kadra. Jedna specijalizacija je već potpisana. S obzirom na mala primanja, novim mladim doktorima biće obezbijeđeni smještaj, kao i obroci u restoranu.

Status Instituta u nadležnosti države

Institut je na listi Savjeta za privatizaciju za 2017. godinu i još nije izvjenso hoće li do kraja godine biti raspisan peti tender za prodaju državnih akcija kompanije, s obzirom da su propala prethodna četiri.

– Mi se ne bavimo privatizacijom. Ako dođe neki strateški partner, od ovog našeg posla imaće samo benefit. Međutim, ne znam da u ovom momentu postoji neko ozbiljan – kaže nam dr Rajović.

Podsjeća i da je odluka o prodaji Instituta na Vladi Crne Gore i Savjeta, dok je zadatak menadžmenta da unapređuje kvalitet ponude i medicinskih usluga.

– Bez obzira na dobre namjere, zbog interesa grada, lokalna vlast nema nadležnost niti pravo da odlučuje o Institutu, čiji je većinski vlasnik država – komenatriše najave da bi novska Skupština mogla povući raniju Odluku o podršci za privatizaciju Instituta.

Pozitivno poslovanje

Ovo će biti još jedna od uspješnijih poslovnih godina kompanije, koja se nalazi na tzv.bijeloj listi poreskih obveznika. Od februara do 1. septembra ostvareno je preko 150 hiljada noćenja, skoro 10 odsto više nego lani, pri tome je dobra i postsezona.

Dr Rajović očekuje pozitivan saldo, bez obzira na neka tekuća dugovanja i izostanak planiranog prihoda. Jer, ugovor za libijski program u martu je propao. Ipak, očekuju odgovor na još jednu ponudu, za 4 grupe po 30 pacijenata iz Libije, koji bi dolazili na rehabilitaciju 3 mjeseca.

U slučaju da ta ponuda prođe, program bi počeo 1. novembra, pa prva faza ne bila zatvorena kako je prvobitno planirano 20. decembra. Druga faza će biti zatvorena 24. oktobra, s tim što će se raditi na tome da se sljedeće godine skrati period zatvaranja, ili čak da do zatvaranja i ne dođe. Plan je da II faza, poslije pauze, opet počne s radom 1. februara 2018. godine.
Prije zatvaranja Mediteranskog zdravstvenog centra, od 7. do 10. decembra ugostiće 800 učesnika Balkanskog prvenstva u karateu.

Nikola Mračević: Deset i po hiljada noćenja više

U sektoru prodaje i marketinga Instituta i više su nego zadovoljni bilansom u toku sezone, kao i postsezonom. Direktor tog resora, Nikola Mračević navodi da su rezultati bolji u odnosu na prethodnu godinu:

– Ostvarili smo, do 1. septembra 150 hiljada noćenja u oba objekta Instituta, što je za nekih 10 i po hiljada noćenja više u odnosu na prošlu godinu – kazao je Mračević.

U toku je sklapanje ugovora za sljedeću godinu. Cijene su neznatno uvećane, s obzirom na najavljeno uvećanje stope PDV-a od januara 2018. godine.

– Nakon dugog niza godina Institut je ponovo u Parizu na Sajmu turizma. Prisustvovaćemo i na Sajmu kongresnog, wellness i spa turizma u Beogradu, zatim u januaru na sajmu u Oslu.

Sljedeće godine Institut obilježava 42 godine norveškog programa i dobiće jednu grupu od 140 pacijenata više od ugovorenog:

– Do kraja ove godine, vjerovatno tokom decembra, očekujem da ćemo dobiti na tenderu u Norveškoj za nove 4 godine, odnosno za period od 2019. do 2022. Godine – vjeruje Mračević.

Laila Holgersen: Ne treba ništa bolje od ovoga što nudi Institut

Da nastavi da dolazi u Institut na oporavak očekuje i Norvežanka Laila Holgersen. Ona već 35 godina redovno koristi terapije u Igalu i to je održava u životu:

– Bez vježbi i tretmana u Institutu ne bih bila u stanju da ujutru ustanem iz kreveta. Ovako uspijevam da vodim računa o sebi. Zbog toga sam svake godine zahvalan pacijent – kazala je ona.

Na pitanje šta bi u Institutu trebalo mijenjati i popraviti Laila je kategorična:

– Ništa ne treba mijenjati i ne znam što bi moglo biti bolje od ovoga. Možda jedino vrijeme da bude toplije, ali unutar Instituta, sve je odlično -poručuje ova Norvežanka i na našem jeziku.

32 Komentari

 1. Rijesite sudske sporove koje vasi radnici vode sa Institutom. Dusu ste im uzeli, posteno rade a zaradjuju jedva za racune. Vratite bodove sestrama i dajte im postenu platu za rad. Kad vam ovaj kadar ode, ostacete bez Banje. Banjski ugled su njeni radnici!

  14
  3
 2. Samo da nam taj strateski partner ne napravi novi Tamaris od Instituta. Sve smo progutali ovaj “med i mlijeko” ali poenta je da se ne pitamo sami sa sobom i da nam rade sta hoce..

  22
  2
 3. ” Imamo vanredno stručan medicinski kadar i prijatno sam time iznenađena.” Gdje je ova gospođa do sada radila? Da li je ona ikada ranije čula za Institut Igalo? Za čuvenu Banju Igalo? Da li je ona ranije znala da je Institut poznat i prepoznat po stručnom medicinskom kadru? Možda je trebala poći u Norvešku, Holandiju pa da joj tamo kažu. Bože, danas svako može postati direktor !

  32
  8
 4. Anonymous,svak misli o svome poslu i gleda iz svoga ugla;da si određen da misliš za druge možda bi ti pukla glava od brige,zato bolje misli samo o sebi i nemaš sekiracije.

  7
  4
 5. ….onaj kome je do rada ne razmišlja o tome ko je vlasnik,ni ko upravlja,on se bavi svojim poslom ili napušta.A posla ima dovoljno za sve zaposlene i za još više,posla ne može da fali,ali to neko mora da vidi,da organizuje i da plati.Sve je na svijetu krug.

  17
  7
 6. Nijeste shvatili izgleda da upravljanje nema nikakve veze sa tenderom za prodaju.Podiže se kvalitet,a tako naravno i njegova vrijednost.Čast je raditi u Institutu,a još veća upravljati njime i biti uspješan u tome.Svi želimo uspjeh u radu,jer je to prirodno.Svaki put smo se tome nadali,a sad posebno…

  8
  16
 7. Nova uprava ima priliku da pokaze sto moze. A politikantske kritike bez osnova su za prezir. Doktorka je osoba od povjerrnja u ovom gradu i dzaba vam pokusaji da to unizite kroz politiku, dezurni komentatori.

  16
  20
 8. Bravo Goco! Nije mogla bolja zena niti covjek doveden na ovo mjesto! Sada cete vidjeti kako se vodi institut, kako se radi, kako rade sjajni ljudi i kadrovi! SRECNO!

  22
  26
 9. Gospođo draga i gospodo draga,svo poštovanje Zlatiboru i Čigoti,Vrnjcima i Tešnju,Palmi i Jagodini,ali shvatite da je Institut Igalo svjetski brend, institucija,stvaran gotovo jedan vijek,
  i samo kao tako se morate prema njemu odnositi i upravljati,
  alternativa je sve u beton.
  A strateških partnera ima i to kako,samo po Evropskim,a ne rodbinsko-kumovskim ppravilima.

  37
  4
 10. Povecajte plate vanredno kvalitetnom kadru! Nekada cak ni pauzu nemaju, jer je to jedini slobodan termin za pacijenta. Po sedam sati su na nogama, a plate im manje nego nekom neskolovanom kadru zaposlenom po privatnim firmama. A da ne pricamo o kadru u drzavnim firmama. Ovi iz drzavnih firmi ne bi ni dan sastavili na poslu da se radi kao u banji. SRAMOTA!

  38
  4
  • A je li institut drzavna ili privatna firma? Malo ste konfuzni.
   Ali je cinjenica da treba kadar procistiti, neradnicima se zahvaliti na saradnji i poslat doma a kvalitetne radnike nagraditi povisicom. Taman ce se ustedjet pare kad se posalju kuci ovi koji dolaze da poziraju i pametuju…

   20
   2
 11. Poštovana Gospodjo Direktorice,
  Ako vi ostvarite ovo o čemu piše na ovom portalu, a u vezi Instituta Dr. Simo Milošević, onda će te biti najbolji Upravnik koji je od osnivanja upravljao sa pomenutim preduzećem. Jedini koji je u poslednjih 30 godina pokušao da digne tu firmu na noge je bio Gospodin Zoran Kovačević, a kojeg je “Podgorička Centrala” odmah smjenila sa čela, jer to nije u interesu onih koji žele da privatizuju Banju. Vi možda imate bolju sposobnost u ubjeđivanju vlastodržaca koji manipulišu sa ovim preduzećem, ali ja čisto sumnjam u vašu moć da možete ostvariti ono što ste u ovom tekstu i ostvarili. Prije će biti da i vi nažalost ste tu postavljeni da pripremite teren za nekog novog kupca.

  43
  21
  • @Gojko K. i ostali
   Zaboraviste li Milorada Bata Đurovića,
   koji je mnogo postigao kao direktor,tokom ratnih ’90-ih,
   pod sankcijama,bez letova ka EU,pod pritiskom sankcija
   i domaćih krvožednih “patriota”.
   To je karika koja je povezala i održala nekadašnji i sadašnji instut,kao i kontinuitet Skandinavskih pacijenata.

   14
   18
   • Aco druže moj, ti očigledno nisi dobro pročitao moj komentar, pa ga nisi ni razumio. Ja rekoh (izmedju redova) da ako dotična Direktorica pod trenutnim pritiskom nezajažljive “Podgoričke Centrale” ostvari ono što je napisano u gornjem tekstu, onda će ona biti najbolji madjioničar koji je ikada ulazio u Institut. Budi uvjeren da su ovi iz Podgorice teži od najtežih sankcija.

    26
    1
  • Gojko prijatelju, privatizovo bi Kovacevic sve sto treba da mu se reklo. Kao i svaki kadar koji dodje po zadatku. Mislim da ce doktorica Rajovic pokazati puno stila u radu i to je bitno jako.

   17
   17
 12. Duro Igalo…
  Slazem se sa tobom. Koliko je samo konobara otislo u penziju… preko 15… a nece da zaposle niti jednog za stalno nego se uzelo oko 5 sezonaca…sefovi kazu nije potrebno… cuvaju svoju fotelju nece da se zamjeraju direktorima… a stalni jos uzimaju bolovanja u sezoni i rade privatno… sve svi znaju a cute… ovi za penziju jos rade-sramota… zaposlite mladje… mjenjajte direktora Gordana.

  35
  6
 13. Kako??? Zar nećete taj Institut da prodate? On nam uopšte nije potreban.Kome još treba takav gigant. Prodajte to da politicari naprave apartmane i hotele.

  22
  9

Ostavite komentar

*

code