Dr Marija Stanišić: Znanje o dijabetesu odlaže komplikacije i daje veći kvalitet...

Dr Marija Stanišić: Znanje o dijabetesu odlaže komplikacije i daje veći kvalitet života

7
Podijeli

Dijabetes ne znači samo insulin i terapiju, suština je u promjeni životnih navika i edukaciji populacije, načinima motivacije pojedinca i društva u doprinusu pri liječenju ove podmukle bolesti, koja u novije vrijeme zauzima razmjere epidemije, kazala je za Radio Jadran specijalista dr Marija Stanišić.

– U Domu zdravlja Herceg Novi postoji aktivno savjetovalište za dijabetičare, čija je uloga da motiviše onaj dio populacije koji ima najveći rizik od dobijanja ove podmukle neinfekvivne, hronične bolesti. Ne samo dijabetičare i ne samo oboljele, nego one koji imaju takav način života, genetiku i neki potencijal više u odnosu na prosječnu populaciju da obole od te najrasprostranjenije nezarazne hronične bolesti – kazla je dr Stanišić.

Picerija i restoran

Ona će sjutra o 8 do 13 časova, u glavnoj zgradi Doma zdravlja, davati savjete o prevenciji i borbi protiv dijabetesa, a zainteresovani građani moći će da se informišu o radu savjetovališta i rizicima oboljevanja. Glavne teme biće prevencija bolesti, promjene životnih navika, fizička aktivnost, načini motivisanja pacijenata.

Savjetovalište je aktivno, pa dr Stanišič poziva sve sugrađane, ne samo oboljele, već i one koji su u riziku od dobijanja šećerne bolesti, ili u porodici imaju nekog ko je već obolio da dođu i informišu se, dobiju savjet ili sugestiju.

– Važno je doći i čuti više puta jednu istu stvar. Jer, kaže  se da se od dijabetesa ne umire, sa dijabetesom se živi. Ali veće zanje o toj bolesti znači odlaganje komplikacija, bolju kontrolu bolesti i veći kvalitet života – navodi ona.

Preventivni pregledi , podovodm obilježavanja 14. novembra – Međunarodnog dana dijabetesa, biće organizovani u glavnoj zgradi Doma zdravlja, kao i u ambulanti u Bijeloj.

Procjenjuje se da u Crnoj Gori živi preko 50 hiljada osoba oboljeliih od dijabetesa, od kojih je 30 hiljada registrovanih pacijenata.

7 Komentari

  1. Ovu doktoricu netreba hvaliti ona je jednostavno divna!! Profeijalno i psihološki prilazi svim pacijentima kojima je potrebana pomoć i savjet. !!!!!!!!!!!!!

    6
    1

Ostavite komentar

*

code