Dr Marina Delić: Na hiljadu rođene djece 1 do 2 oboli od...

Dr Marina Delić: Na hiljadu rođene djece 1 do 2 oboli od cerebralne paralize

0
Podijeli

Cerebralna paraliza je nezarazna bolest mozga koju uzrokuju različiti negativni faktori, ako djeluju na mozak djeteta, dok je u periodu sazrijevanja tj.  od momenta formiranja mozga u majčinoj utrobi do 2. godine života, objašnjava dr. Marina Delić, direktorka medicinskog sektrora Instituta Igalo, povodom 6. oktobra Svjetskog dana cerebralne paralize.

– Najčešće se radi o povredama mozga tokom teškog porođaja ili zbog prevremenog rođenja kada su česta krvarenja u mozgu novorođenčeta.  Svi potencijalni faktori koji mogu dovesti do cerebralne paralize zovu se riziko faktori  i olakšavaju nam da evidentiramo riziko bebe  kako bismo njihov razvoj  češće kontrolisali i  na vrijeme uočili rane znake nepravilnog razvoja. Smisao ovih mjera  je u ranom započinjanju terapije vježbama koja  može da dovede do normalizacije razvoja psihomotornih sposobnosti djeteta, čak i kada je na njegov mozak uticalo i više negativnih faktora – navodi dr Delić.

Picerija i restoran

Cerebralnu paralizu definišemo kao slabost mišića koja je uzrokovana povredom mozga u najranijem djetinjstvu zbog čega dijete ne može da obavlja funkcije puzanja, hoda, hvatanja pa čak ni govora, kao njegovi vršnjaci. Osim ovih čisto motornih znakova, cerebralnu paralizu može, mada ne mora, da prati i epilepsija, razrokost ili intelektualna oštećenja.

– Učestalost cerebralne paralize je 1-2 slučaja na hiljadu novorođene djece. Prema iskustvu pedijatrijske službe našeg grada svake godine se rodi u prosjeku po jedna beba kod koje se kasnije potvrdi da ima ovu dijagnozu. U svijetu danas živi 17 miliona ljudi sa cerebralnom paralizom – kaže dr Delić.

Potrebno je shvatiti da svako dijete ima pravo na igru, zabavu, druženje i školovanje. Dijete koje ne hoda ili teško hoda treba  prostor bez stepenica, ravan i bezbjedan i treba društvenu okolinu koja ne stigmatizira i ne diskriminiše, navodi naša sagovornica.

– Invaliditet djeteta ne čine kolica koje koristi nego društvo koje ga odbacuje i ne trudi se da bude inkluzivno. Institut Igalo u okviru svog Dječijeg odjeljenja ima dobar program za rehabilitaciju djece sa cerebralnom paralizom. Sve podobnije informacije o terapijama koje su dio ovog programa mogu se  dobiti na telefon 031 659 290 – preporučuje dr Marina Delić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code