Početna Društvo Dr Nataša Radović: Uloga medicinskih sestara u liječenju dijabetesa

Dr Nataša Radović: Uloga medicinskih sestara u liječenju dijabetesa

1

Od 1991. godine 14. novembra se obilježava se Svjetski dan dijabetesa sa ciljem da se obrati pažnja na ovu bolest od koje svake godine oboli veliki broj ljudi, a koja ukoliko se ne prepozna na vrijeme i ukoliko se ne postigne zadovoljavajuća kontrola glikemije dovodi do svojih komplikacija.

Oboljeli od šećerne bolesti češće imaju srčane i moždane udare, oštećenje bubrega koje vodi u bubrežnu slabost, oštećenje očiju uz razvoj sljepila, amputacije ekstremiteta.

I upravo cilj liječenja šećerne bolesti je spriječiti i odložiti pojavu komplikacija i produžiti životni vijek. U svijetu je 2019. godine od šećerne bolesti oboljelo 435 miliona ljudi, a više od 4,2 miliona ljudi je umrlo od dijabetesa ili njegovih komplikacija, upozorava internista endokrinolog dr Nataša Radović iz Opšte bolnice Meljine.

I dok se prethodnih godina ovaj dan obilježavao i u našem gradu i svuda u svijetu raznim aktivnostima: mjerenjem šećera,predavanjima, osvjetljavanjem objekata ove godine naša pažnja je pomjerena ka epidemiji koronavirusa.

-Tema ovogodišnjeg dana šećerne bolesti je Uloga i značaj medicinskih sestara u liječenju dijabetesa. Medicinske setre su dio tima i jako važna karika u liječenju naših bolesnika. One učestvuju od samog početka, tokom dijagnostike, liječenja kao i daljeg praćenja i edukacije. Naravno jako je značajna i njihova podrška i osjećaj sigurnosti koje daju bolesnicima.

Medicinske sestre predstavljaju više od polovine svih zdravstvenih radnika i upravo je njihova stalna edukacija jako značajna u unapređenju liječenja ne samog ovog nego i drugih oboljenja. Zato je potrebno da društvo prepozna njihov značaj i doprinos zdravstvenom sistemu i da ga na adekvatan način nagradi i stimuliše – naglašava dr Radović.

Oboljeli od šećerne bolesti takođe su u riziku da obole od COVID-a 19.

-Dokazano je da ukoliko su bolesnici gojazni i ukoliko imaju neregulisanu šećernu bolest imaju i veći rizik od težih oblika bolesti i češće umiru, nasuprot onima koji imaju dobro regulisanu bolest. Zato je vrijeme da podsjetimo naše bolesnike da se pridržavaju principa ishrane i fizičke aktivnosti, da redovno uzimaju propisanu terapiju i da redovno kontrolišu šećer. Epidemija koronavirusa će sigurno proći za neko dogledno vrijeme, ali šećerna bolest, ukoliko je neregulisana, ostaviće trajne posljedice – poručuje dr Nataša Radović.

Prema podacima Registra i procjeni o broju oboljelih osoba koje nisu dijagnostikovane, možemo reći da u Crnoj Gori ima više od 50.000 osoba u stanju dijabetesa, tako da je svaka osma odrasla osoba u Crnoj Gori oboljela od ove bolesti. Nažalost, procjene pokazuju da svakoj trećoj oboljeloj osobi bolest nije otkrivena – one se ili osećaju zdravo ili imaju neku komplikaciju šećerne bolesti. Kod više od 30.000 odraslih osoba dijabetes je otkriven.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code