Početna Turizam DR RADE RATKOVIĆ: UJEDINITI PRODAJU MALIH HOTELA NA TURISTIČKOM TRŽIŠTU

DR RADE RATKOVIĆ: UJEDINITI PRODAJU MALIH HOTELA NA TURISTIČKOM TRŽIŠTU

0

Razvoj crnogorskog turističkog tržišta i ekspanziju njegove ponude najviše “koče” dva “problema”: strukturni struktura ponude – malo hotela mnogo stanova, i loša tržišna pozicija Crne Gore na glavnim tržištima Evrope, Njemačka, Velika Britanija, Skandinavske zemlje i Francuska, kazao je za naš radio dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, prof dr Rade Ratković, povodom Svjetskog dana turizma, 27. septembra.

“Predominantno učestvuje regionalno i naročito rusko tržište. Što nije dobro da nemamo značajniju zastupljenost, kao stara zemlje na Mediteranu, zapadnoevropskog tržišta koje je dugosezonske i dobre platežne moći.”
On naglašava da je za razrješavanje ovih problema do sljedeće sezone već prilično kasno, jer je to trebalo početi u junu ili julu kada je već trebalo da budu gotovi aranžmani sa globalnim turoperatorima. Za postepeno rješavanje ovih problema, mogući pozitivni efekti bili bi “osjetljivi” za sezonu 2016, kaže Ratković. Kad je riječ o poboljšanju naše pozicije na turističkom tržištu, Crna Gora treba da ide sa onim što raspolaže, ali to u prodajnom smislu treba ujediniti.
“Mi imamo dosta dobrih malih hotela koji su prodajno razjedinjeni koje treba neko da ujedini u prodaji. Ali ne da prenesu firmu na drugoga, nego da osnuju zajedničku firmu za prodaju i nastupaju zajednički. Trebalo bi na tržištu da budu zastupljeni kao veliki hotel sa 5-6 hiljada soba, a ne pojedinačno sa 10 ili 15 soba, jer kao takvi nisu interesantni turoperatorima, niti se sezona može produžiti bez organizovanog prometa.”
To bi ujedno značilo povratak na tržišta koja generiraju dobru popunjenost i rezultate. Nakon toga trebalo bi i destinaciju definisati po zahtjevima zapadnoevropskog gosta, što je takođe jedan od dugogodišnjih problema crnogorske obale.
“Moramo eliminisati otvorene šankove, vašarske elemente, buku, reorganiziovati kupališta jer ne bi trebalo na silu tjerati gosta da uzme ležaljku ako to ne želi, već i da leži na svom peškiru ako tako hoće.”

Naš sagovornik smatar i da bi za produženje sezone takođe trebalo ukinuti građevinske radove već od aprila.
Povodom Svjetskog dana turizma na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi biće organizovano predavanje zamjenika direktora TO Budve Aleksandra Armenka. Ove godine na globalnom nivou Svjetski dan turizma biće obilježen pod motom “Tourism & Community Development” – razvoj zajednice i turizma.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code