Početna Društvo Dr Radojević: Još najmanje dvije godine borbe protiv korone

Dr Radojević: Još najmanje dvije godine borbe protiv korone

2

Bivši pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dr Nemanja Radojević, saopštio je kako i dalje smatra da nas čeka još najmanje dvije godine borbe sa korona virusom.

On je na Fejsbuk profilu napisao kako smo na pragu novog talasa epidemije i prijetnje delta soja, te da bi trebalo imati u vidu da su okolnosti sada bitno drugačije nego prije samo pola godine, a kamo li u odnosu na prethodnu godinu.

“Te nove okolnosti traže novu i drugačiju akciju. Naime, nakon ovakvih ili onakvih peripetija, vakcine su sada široko dostupne i masovna imunizacija je trenutno, čini se, jedini mogući odgovor na epidemiju”, istakao je Radojoević.

Podsjeća da su u okolnostima nepoznavanja bolesti, nedostatka vakcina, zaštitne opreme i medicinskih aparata, restriktivne mjere ograničavanja kretanja i zabrane okupljanja bile nužnost i jedini mogući odgovor.

“Uvođenje bilo kakvih restriktivinih mjera danas nema smisla, niti relevantnog medicinskog opravdanja. Da ne govorimo o psihološkom i ekonomskom aspektu. O obaveznoj imunizaciji ne treba razmišljati, jer se takav pristup kosi sa elementarnim bioetičkim principima i ljudskim pravima”, rekao je Radojević, prenosi RTCG.

Smatra irelevantnim pisati o predrasudama po pitanju vakcina, rizika od vakcinacije i sl. onih koji informacije sakupljaju iz žute štampe, kojekakvih internet portala i rekla-kazala “dokaza”.

“Vakcina nosi određene rizike, ali isti nenadmašno prevazilaze rizike koje nosi COVID-19 oboljenje. Uostalom, kao i bilo koja druga vakcina. Osim navednog, a takođe oslanjajući se na sadašnju situaciju u državi, mišljenja sam da treba postepeno prestati sa rutinskim PCR testiranjem sumnjivih slučajeva, jer je to sada beskorisno i skupo, osim za osobe sa teškom formom bolesti (zapaljenja pluća i sl.) i za nevakcinisane osobe (o njihovom trošku naravno, npr. za potrebe putovanja, ulaska u zatvorene prostore i sl.), te javno objavljivati samo broj teških i smrtnih slučajeva. Nažalost, i dalje smatram da nas čeka još najmanje 2 godine borbe sa koronom”, rekao je on.

2 Komentari

  1. Uvazeni dr.kako objasnjavate najnoviju obavjest u “Lansetu”da poslije druge doze Pfizera I Astra zeneke je mali broj antitjela,pa treba racunati na trecu dozu.Kad cemo imati prave efekte vakcinisanja,koje ce nas zastiti od virusa.Mozda bi preventivni ljekovi bili bolja I sigurnije zastita,manje straha,vise efekta?

  2. I vise od dvije godine moj doktore.I vise.Nego reci ti meni jeste li vi slucajno kontrolisali sinoc na ” La Bambi” koje vakcinisan a ko nijr? I je li i ona mala od Lepe Obrenije snajka vakcinisana ili ne.Ko to uopste proverava? Ukinuo bih ja onaj PRC test ko uslov za ulazak u kafice i restorane i plazne barove i kukturno umjetnicke ustanove.Jer je dosad svako ko je muzicirao na La Bambi a i posetioci os Leskovac Stajkovac Alesinac i Nis reko da je negativan po pitanju PRC testa.A nije da je bas sve tako.O Banjolucanima da se i ne prica.I sta sad? Jedan koji je PRC pozitivan zarazi 5 PRC negativnih.Pa sad racunali ovako ili onako izgleda da smo …. zbig muzicke kulture.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code