Početna Eco Dr Vesna Mačić: U Bokokotorskom zalivu 68 vrsta puževa golaća

Dr Vesna Mačić: U Bokokotorskom zalivu 68 vrsta puževa golaća

1

Predstavnici Instituta za biologiju mora učestvovali su na XIII Hrvatskom biološkom kongresu u Poreču, od 19.-23. septembra. Kongres je bio posvećen predavanjima na temu genetike, ćelijske i molekularne biologije, filogenije i biogeografije, biologije mora, kopna i kopnenih voda kao i konzervacione biologije i zaštite prirode.

Kongres je okupio blizu 400 učesnika od čega je preko 150 njih predstavilo radove kroz usmena izlaganja – plenarna predavanja i prezentacije, dok je 200 učesnika naučne rezultate predstavilo u vidu postera.

Picerija i restoran

Jedna od učesnica kongresa, naučna saradnica kotorskog Insituta, dr Vesna Mačić predstavila je zajednički rad Instituta i kolega iz Slovenije, a riječ je o projektu popisa puževa golaća, jarkih boja, sa rudimentiranom ljušturom ili bez nje.

„Polazna tačka“ bio je magistarski rad Milice Jovanović, odnosno popis puževa u Boki, pa je lista proširena za 13 vrsta koji ranije nijesu evidentirani u Boki i Crnoj Gori, objašnjava dr Mačić za Radio Jadran:

„U zalivu sada imamo 68 vrsta puževa golaća, na različitim dubinama i podlogama, najviše na stjenovitim, gdje ima algi, detritusa i korala. Uglavnom su karnivori (mesojed) i tamo gdje se hrane tu ih je najlakše i naći“, kaže dr Mačić.

Za vrste koje su pronađene, ipak, ne znači da ih ranije nije bilo u zalivu, samo, prema njenim riječima, niko se tim ranije nije bavio, zbog nedovoljnog kadrovskog potencijala:

„Zato smo daleko od toga da imamo dobro izučenu ovu grupu organizama i nadam se da će nekim narednim projektima biti prilike za njihovo detaljnije istraživanje. U Mediteranu ih ima za sada 230, dok ih je u Jadranu između 150 i 200 vrsta“, dodaje ona.

U Igalu posljednjih godina pronađene tri vrste puževa

Među pronađenim vrstama postoje endemske, rijetke, ali i vrste koje žive u koralima, kao što je recimo slučaj kod Rta Svete Neđelje. Osim toga posljednja istraživanja i popisom poboljšano je poznavanje biologije, ekologije i distribucije tih vrsta, a pronađene su i tri vrste koje su unesene u zaliv:

„Jedna od vrsti aplysia tačkasta nađena je u Igalu prije pet ili šest godina ali se više nije pojavljivala. Druga dva puža koja su se ovdje odomaćila su bursatella lexie i melibe viridis. Razmnožavaju se i povremeno su im brojne populacije. Nijesu opasni za ljude niti otrovni, ali svakako će uticati na živi svijet u našem moru. Ali tek nam predstoji izučavanje njihovog uticaja na biocenoze u moru“, kazala je Mačić.

Njihova jata najviše su skoncentrisana kod Tivta i dijelu kotorskog zaliva, na muljevitim podlogama, sa dosta materija koje se raspadaju jer im je to hrana, zaključila je Mačić.
Predstavnici Instituta za biologiju mora prikazali su predominantan uticaj koncentracije hranljivih materija u kontroli mikrobne zajednice u crnogorskom dijelu Južnog Jadrana, stanje toksičnih i potencijalno toksičnih i štetnih planktonskih organizama zaliva.
Takođe, na kongresu je najavljen i novi skup “Zaštita biodiverziteta Jadrana” koji će biti održan sljedeće godine u Kotoru, u organizaciji Institita za biologiju mora a u okviru projekta Monteaqua.

1 komentar

  1. Tackasti puz, kao nova vrsta u zaljevu? Da li su tacke cetvrtastog oblika? Meni to vise lici na pretenzije prema Boki. Ako je crveno-bijeli tackasti puz to je dokaz da od Prevlake nesto smrdi. Mozda je mikro podmornica, a mozda i nije? Mozda su unutra Modricevi potomci?

    1
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code