Početna Kultura Dr Vladimir Roganović na Lomonosovu: „Mediteraske zime Iva Andrića (hercegnovske godine)“

Dr Vladimir Roganović na Lomonosovu: „Mediteraske zime Iva Andrića (hercegnovske godine)“

17

Na moskovskom državnom univerzitu Lomonosov (Filološki fakultet) književni istoričar i leksikograf dr Vladimir Roganović održao je predavanje pod nazivom „Mediteranske zime Iva Andrića (hercegnovske godine)“. Predavanje (referat) održano je po pozivu, u okviru međunarodnog naučnog projekta „Ivo Andrić u evropskom kontekstu“ u organizaciji Katedre za slovensku filologiju Filološkog fakulteta Univerziteta Lomonosov i Instituta za slavistiku Univerziteta „Karl Franc“ iz Graca.

Iznoseći dio nastavka svojih naučnih istraživanja djela i biografije jedinog nobelovca među Južnim Slovenima, Roganović je dao viđenje Andrićevog odnosa prema predjelima i ljudima Mediterana koga pisac nerijetko vidi poput Fernana Brodela: kao „hiljadu stvari u isti mah“ i kao „ne jedan – nego bezbroj pejzaža“. U okviru predavanja naročito je analizirano nekoliko piščevih zapisa iz „Znakova pored puta“, nastalih kao plod Andrićervog promišljanja o zimskim i ljetnjim mediteranskim pejzažima Herceg Novog i Boke Kotorske.

Slušaoci su na Lomonosovu imali priliku da se upoznaju i sa podatkom da je Andrić 1963. i „adresom“ postao svojevrsni „mediteranac po vlastitom izboru“ s obzirom da je tada sagradio kuću na Toploj koja je bila lokus nastanka više Andrićevih poznih pripovjesti.

U svojstvu rukovodioca stručnog tima za revitalizaciju Kuće nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom, Roganović je boravak u Moskvi iskoristio za dalje produbljivanje kulturnih i literarnih veza sa predstavnicima značajnih kulturnih institucija Moskve, posebno sa upravnicom čuvenog Muzeja i pozorišta Mihaila Bulgakova, Natalijom Sklarovom, kao i sa više evropskih naučnih i kulturnih poslenika.

17 Komentari

 1. Predlog za buduće radove:
  Uticaj Exoudusa na Andrićeve noćne more i nemogućnost pisanja u Herceg Novom.
  Frustracija Andrića zbog susreta sa Lalićem na šetalištu.
  Novi kao kontrapunkt Andrićevim motivima bosanskog karakazana.
  Andrićev strah od humora.

  6
  3
  • Bravo, u sred centra! Ja već ko zna koliko puta komentarišem da je Ivo Andrić bez humora i da je njegova greška bila doći u grad škerci i maškara. Nikakvo čudo da je redovno hodao namćorastog izgleda lica kroz grad u koji ga je dovela njegova žena …

 2. Novljani od Nobelovca prave drugog Marka Kraljevica. Bilo bi najbolje da se narodu objelodani sta je Ivo napisao o Novljanima. Vjerujem da bi se mnogi konacno otrijeznili.

  2
  2
 3. Ima li Srbija Copyright na ime Ivo Andric? Da se ne desi da da to neko patentira pa ozalostio Srbadiju. Srbija moze proizvoditi automobile Tesla jedino ako im to Amerikanci dozvole. Vjerujem da bi se prije Hrvatska dokopala tog pririteta…

  2
  1
 4. Ja mislim da je Nobelovac dosao u Herceg Novi na Srpsko primorje a ne na Mediteran. Inace je mogao otici i u Opatiju, Dubrovnik, Veneciju, Drač, Marsej, Solun, Aleksandriju… Sve je to na Mediteranu. Cisto sumnjam da bi Nobelovac bio dosao u Herceg Novi koji je u NATO drzavi Crnoj Gori.

  4
  8
 5. dr Marčetić:
  “Roganovic je istoričar i teoretičar književnosti a Malovic je pisac. To se ne poredi. Pisci stvaraju, a teoretičari prebiraju i mudriju…”
  Citao sam Andrica ali ne i dr Roganovica. Veoma me interesuje da li je dr Roganovic u knjizevnom opusu Iva Andrica otkrio makar zrno humora.
  Ja sam zrno crnog humora otkrio samo u pripovjetci Nobelovca “Aska i vuk”. Jagnje koje plesom opcini vuka ga ga on ne prozdere……
  Moze jagnje Balkancima plesati koliko ga je mila volja – oni će jagnje ipak zaklati, ispeci na raznju i uslast pojesti! Ispada da su vukovi milosrniji od Balkanaca. Mozda to i nije daleko od istine…

  4
  2
 6. Gledam regale u novskim supermarketima: te vino Car, te vino, Carica, pa onda Arhiepiskop, pa Vladika…
  Kako to da jos nema vino ili vinjak NOBELOVAC??? Ili Na Drini cuprja? Sta bi falilo vinu IVO?!
  Nas narod ce radije dati novac da popije dobru kapljicu nego da kupi knjigu koju ionako nece nikad procitati.

  2
  2
 7. Da je neko sredinom devedesetih godina bio prorokovao Srbima da će kroz dvije decenije prodati PKB Arapima, sigurno bi ga bili linčovali. Zbog toga se ne usuđujem iznijeti moju strepnju u vezi sudbine kuće Iva Andrića…

  5
  2
 8. Ivo je bio ljut na Novi jer je sa terase hotela Topla ljeti dopirala za njega nesnošljiva buka. Ali, o tome se ne priča i ne piše jer ne odgovara današnjem marketingu sa Nobelovcem.

  9
  8
 9. Svaka čast za Vladimira. Veoma obrazovan čovjek koji može puno toga uraditi za kulturu Herceg Novog. Samo naprijed!!!!! Uvijek pozitivan, umjeren, jasan….. Za razliku od utripovanog pisca Malovica. Mada mi nije zaista namjera da ih poredim. To je nemoguce.

  15
  12
  • Roganovic je istoričar i teoretičar književnosti a Malovic je pisac. To se ne poredi. Pisci stvaraju, a teoretičari prebiraju i mudriju o onome što su drugi napisali. Meni je fascinantna tema izlaganja opis pejzaža Novog i Mediterana što su margine Andrićevog pisanja, skoro pa fus note. Sledeće je upotreba tačaka i zareza u nevelikim bilješkama Andrića o Novom.

   10
   5
 10. E kad bi ovi nasi znali da iskoriste ovo u svrhu turisticke promocije kuce Iva Andrica, da se HN profilise kao kulturno-turisticka destinacija koja ne zavisi od ljetne sezone…

  17
  9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code