Početna Društvo Dr Vlado Popović: Najveći izazov sačuvati “čistom” bolnicu u Risnu, njeno osoblje...

Dr Vlado Popović: Najveći izazov sačuvati “čistom” bolnicu u Risnu, njeno osoblje i pacijente

11

Specijalna bolnica za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju Vaso Ćuković u Risnu, koja je i u drugom talasu epidemije korona virusa određena kao „čista“ bolnica, već 6 mjeseci gravitira kao stacionar za zbrinjavanje ortopedske i neurohirurške patologije pacijenata iz cijele Crne Gore.

Izazovi su brojni, počev od deficita u kadru, ali do sada, medicinsko osoblje uspješno odolijeva i servisira sve korisnike. Zahvaljujući strogom poštovanju epidemioloških mjera, u bolnici nije bilo slučajeva inficiranja novim virusom, osim tri lakša slučaja,  što je u ovakvoj situaciji najveći izazov, ocjenjuje u razgovoru za Radio Jadran  direktor ove zdravstvene institucije, dr Vlado Popović.

„Najveći problem je upravo sačuvati taj epitet „čista“ bolnica, s obzirom na činjenicu da broj zaraženih itekako raste. Svakodnevno imamo 5 – 10 prijema pacijenata koji moraju biti što hitnije zbrinuti, dok su zaposleni svakodnevno izloženi riziku zaraze. Jer, ako i jedan od zaposlenih „ispadne“ – „ispada“ čitav tim. Takva presija rad čini još težim“, naglašava dr Popović.

Nedostatak srednjeg medicinskog kadra uvijek je problem, ali su kako kaže, ove godine tražili dopunu sistematizacije:

„To je jedan od najtežih i najzahtjevnijih poslova. Teško je motivisati i stimulisati mlade da se tim bave u uslovima kada to ekonomski nije nagrađeno onako kako bi trebalo. Ima nas, ne u dovoljnom broju, ali posao ne trpi, sve službe su pokrivene maksimalno“, tvrdi dr Popović.

Hitni pacijenti dolaze iz svih gradova

Zbog izmijenjene dinamike rada, hospitalizuju se hitni traumatizovani pacijenti, dolazi veliki broj pacijenata iz Podgorice i sjevernih opština, Bijelog Polja najviše, s obzirom da je OB Berane uspjela da zbrine sve svoje pacijente i pored toga što je covid bolnica:

„Za ovih 6 mjeseci došla su 3 – 4 pacijenta iz Berana. Na dnevnom nivou bude od 5-7, na nedjeljnom 40-ak pacijenata ortopedskih i neurohirurških, iz drugih gradova koje operativno zbrinjavamo. Danas je u bolnici 102 pacijenta, koji su ili operisani ili čekaju operaciju. To su „teški“ pacijenti koji traže maksimalnu njegu, uz angažman srednjeg medicinskog kadra, terapeuta…“, pojašnjava naš sagovornik.

Tri “sporadična” slučaja oboljelih od Covida 19

 Ističe da su svi zaposleni maksimalno angažovani, te da su rijetki slučajevi bili kad je neko od zaposlenih iskoristio godišnji odmor ili bolovanje. Poštovanjem epidemioloških mjera, mogućnost inficiranja smanjena je na minimum:

„Imali smo svega tri sporadična slučaja zaraze među zaposlenima. Na svu sreću to su bili vanhospitalni kontakti. Radnici su se oporavili i nijesu imali težu kliničku sliku i vratili su se na posao“, kaže dr Popović.

Ambulantni pregledi samo u hitnim situacijama    

S obzirom da su ambulantni pregledi i kontrole, u skladu sa preporukama NKT trenutno obustavljeni, u risanskoj bolnici zbrinjavaju se hitni slučajevi i ambulante za njih rade. Međutim:

„Ono na što stalno apelujemo jeste da se ne stvaraju gužve koje u ovom momentu nikome nijesu dobrodošle, jer samo povećavaju rizk od širenja virusa. Dosta pacijenata može preglede obaviti telefonskim putem, naše službe su na raspolaganju. U stalnoj smo komunikaciji sa Domovima zdravlja“, dod je on.

Posjete pacijentima su do daljnjeg zabranjene, a porodica, rodbina i prijatelji se za zdravstveno stanje pacijenata mogu informisati posredstvom telefona, koji su dostupni na sajtu bolnice.

Obnova bolnce nije stala

Nepovoljna zdravstvena i ekonomska situacija za sada nije bitnije uticala na rekonstruisanje i obnovu pojedinih dijelova bolnice. U toku je rekonstrukcija krova i fasade i koji se obavlja nesmetano. Drugi veliki projekat je rekonstrukcija prijemnog bloka i bolničkog kruga, koji je ušao u kapitalni budžet, ali će realizacija najvjerovatnije biti tokom sljedeće godine.

„Dobro je što ovih dana krećemo sa rekonstrukcijom liftova koji su zaista dotrajali. Sanacijom krova i fasade obuhvaćena je i izmjena unutrašnjih plafona i kada se to završi, bolnica će poprimiti drugačiji izgled, pa se iskreno nadam da ćemo tokom naredne godine realizovati ovaj drugi projekat“, ističe dr Popović.

Rekonstrukciju fasade i krova finansira Svjetska banka kroz program energsteke efikasnosti. Rekonstrukcija prijemnog bloka i bolničkog kruga vrijedna je 1,2 miliona eura i finansiraće se iz budžeta Vlade.

11 Komentari

 1. Veliki pozdrav za osoblje bolnice
  Pre 9 godina sam operisala duskus operaciju je radio Milic Jaukovic u Rusnu ,operacija je uspesno odradjena zahvaljujuci najboljem timu lekara
  Sve pohvala za osoblje

 2. Malo je reci porodica Popovic!!!!Za dr.Vlada Popovica vec svi znaju Ali jedna divna slozna I nasmijana porodica puna ljubavi I razumjevanja.Divna mama Slavica I otac Danilo koji su dijecu izveli na put na koji su sada I oni ponosno uzivaju uz svoju dijecu I unucad.Svaka cast Popovici I da ste svi zajedno zdravi I uspijesni….

  53
  4
 3. Teško tome kome treba bolnica, a kad tad svakome zatreba za nekoga.Sve bi bilo dobro kad bi osiguranje moglo da podmiri potrebe građana, pa da se zna procedura za sve ista.Operaciju majke u Risnu pamtim zavazda.

  9
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code