Početna Pogled Dr Zoltan Magyar: Nova šansa Zelenike

Dr Zoltan Magyar: Nova šansa Zelenike

1

Da se zna sasvim sažeto: nazad nekoliko godina pojavili se veliki hotelski brodovi u Boki, ali samo u prolazu pred Zelenikom, put Kotora. No, ukraj ove sezone, evo, nostalgične slike usidrenog velikog broda opet pred Zelenikom. Nije to bio ni teretnjak niti neka topovnjača, kao nekad, nego sjajni krstaš-crucero ili već obligatno engleski rečeni „cruiser“ – jedan takav ploveći hotel.

Pa, se zarojiše njegovi crveno nabojeni motorini sa turistima ovamo na Mulo. Otkud to iznebuha? – a, evo, kako: Za kraj sezone zapuvala bura kroz Kotor, pa kapetanija luke tamo javi nadolazećem kružeru „Crown Princess“ da ga ne prima na sidro. A neko odmah požuri sa preoprukom za Bar, ali menedžmentu broda se to ne dopadne, pritom se pita i kapetan. On gleda u pomorske karte – Budva ne valja – ostaje Herceg Novi, jer tu ima i neka oveća luka. Zelenika dakle! – i jave oni to dva dana prije. A doček kao po šnuru: turistički štand na Mulo sa flotom autobusa. Pa, u Novi, gužva po skalinima pod satom, za viđet štogod sa vrha tornja i kroz Stari grad. No, pri tome je za turistički menadžment Zelenika postala pravo otkriće: Izvrsni pristan sa širokim prostorom za pregledni prijem i razvoz turista, ali i neposredni pristup sa otvorenog mora za veliki brod i to po udobnom akvatorijumu. Čime se uštede dva sata pilotaže kroz tjesnace do Kotora i još druga dva za povraćaj – četiri dobitna časa za turistička poslovanja. Uz to direktne komunikacije za Nikšić i Trebinje, a sa brodicama može posvuda i kroz zaliv. Time Kotor, ipak, ostaje žiža za Cetinje i Budvu. A Zelenika – turističko čvorište svega toga.

Istorijski datum ovakvog novog turizma u Zelenici je 11. 09. 2018. Doduše sa zavlačenjem takvog posla do 2020. godine, zbog dvogodišnjih rezervacija za već naručena krstarenja. U međuvremenu treba legalizovati Mulo i za ovakav saobraćaj. Ali, centar naselja po starom? – turist ne može iskoračiti sa Mula, bez da ga udari neki auto po tranzitnoj magistrali. Pa, sad tu još treba da iskrivudaju i svi oni autobusi. Najlakše je, dakle, pozvati se na Dubrovnik, gdje se zbog pojačane gužve sa mora već i odbija prilaz kruzera. No, Zelenika nije Dubrovnik, nego jedna javno zanemarena selendra samo sa jednim ruševnim hotelom, ali nekadašnja kolijevka današnje glavne privredne grane u državi. Pa, se baš sad i po drugi put prikazuje sa ovakvom šansom.

1 komentar

  1. I sad cekamo dvije nedelje da luka Zelenika odradi svoj dio posla ‘formalnost’ kako bi dosli iz Ministrstva za saobracaj i luci dali zeleno svijetlo da radi i prihvata kruzere. Juce u Kotoru cetiri kruzera a mi slijepo crijevo..masemo kruzerima.

    12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code