Početna Pogled Dr. Zoltan Magyar: Zaobilaznice, Herceg Novi, Zelenika, Bijela?

Dr. Zoltan Magyar: Zaobilaznice, Herceg Novi, Zelenika, Bijela?

8

Ko ovo još razumije – molim? Onomad: zaobilaznica Herceg Novog sa svim razvaljivanjem kroz Zeleniku, zarad tunela pod more. Jer, da je to kao neki džabaluk prema trošku za most kod Veriga – a ministarsko-planski je to i usvojeno, kao alternativa. No, Budvane ministar ne pita, ali i oni ‘oće zaobilaznicu.

Dakle: poviše Novog, pa nizbrdo i pod more, a onda neđe iz Grblja opet naviše u Lovćen. Nije nego: Ima generalni plan jedne „brze saobraćajnice“ od Hrvatske do Albanije, pa se već sastaju hrvatske i crnogorske komisije, da na Debeli brijeg odrede mjesto graničnog prelaza. Te da se uradi idejni projekat trase – normalno – dreto preko mosta. Ali, Novljani na svoju ruku – ‘oće neku naročitu zaobilaznicu, tu u isto brdo, pa opet dolje na Zeleniku – makar i sa catarom na Rose. Stavili to još 2005. u Prostorno urbanistički plan PUP, da se napravi do 2020. A, eto, ništa, te sad prave novi PUP do 2030. – Podgorica im to vraća treći put na ispravke – a veli se još: zaobilaznica od Zelenike do Bijele. Ali kako od Zelenike?

Nego ozbiljno: ovaj novi PUP je bio u maju zakonski stavljen u javnost, moglo ga se pogledati i stavljati primjedbe. Primjedbe više nisu moguće – trebalo je prije misliti – ali pogledati se može, makar za razumjeti. Činjenica je pak, da se po magistrali već jedva može živjeti, ma da je ova tek od nazad pola stoljeća bila baš građena kao zaobilaznica austrijske ceste – a ona tada od nazad jednog stoljeća. Tu magistralnu zaobilaznicu imaju Igalo-Meljine kao i Kumbor-Bijela. Samo je Zelenika nema. Težište problema, dakle, nije u Herceg Novom – nego u Zelenici.

Pa otuda i treba početi misliti. Dodatni problem Zelenike: nema uređenih ulica za pojačano naseljavanje vrlo prostrane vale u pozadini, a i taj prostor razdvaja široko korito jedne bujice. Drugim riječima, ni dvije bujične strane nemaju međusobnu saobraćajnu vezu, nego treba tražiti dva periferno udaljena mosta – dakle, izlaziti i na magistralu – pa još više opterećivati taj tranzitni pravac.

Zato je za generalno urbanističko rješenje Zelenike bitno sprovesti jednu paralelnu ulicu sa magistralom: polazeći od meljinske strane u Lalovini, pa niskim stranama Dragomira, pravac Klub penzionera, tu novim mostom preko rijeke Zelenike i dalje postojećim ulicama do starog konjskog puta za Kumbor, ali sa skretanjem ka magistrali na Zmijici.

No, kako ovo obrazložiti sa pustim novskim željama, za njihovu zaoblaznicu baš do Zelenike? Sjetimo se namah one planirane „brze saobraćajnice“: iz Sutorine, tačno po volji Novljana, do Poda, onda poviše Sasovića i Kuta zaobilazak Zeleničke vale, pa kroz Devesilje pod Kruševice i niz Bijeljsku valu na Jošice. Famozni most tek ovako stiče svoj pravi smisao. Karakter ove saobraćajnice sličan je autostradi, sa četiri trake i sa deznivelisanim raskrsnicama. Predviđena su dva takva raskršća: Pode – već sa vezom za Meljine – i kod Bijele ispred mosta. Na vrijeme je još da se predloži i treća raskrsnica sa kratkim prilaznim putem naviše, od magistrale između Tople i Igala.

Prigovor: kad će se izgraditi ta brza saobraćajnica? Jer, preša je za novsku zaobilaznicu. Pa, eto: može se izgaraditi provizorna „brza“ dionica, samo sa pola širine, tačno na predviđenoj visini poviše Tople do Poda. Tu, pored meljinskog prilaza, onda sa novim zeleničkim prilazom do Mula – i eto željene novske zaobilaznice preko Poda.

Ostaje pitanje lokalne zaobilaznice dalje do Bijele, a za to se mora isto kroz Zeleniku. Za to neizostavno treba onaj novi most kod Kluba, pa dalje kroz postojeće ulice, ali propisnom izgradnjom kao dionica rečene ulice paralelno sa magistralom i pravac Kumbor preko Zmijice.

Zelenika ovako doduše dobija još jednu tranzitnu saobraćajnicu, ali pod uslovom izgradnje dvije perfektne ulice sa širokim trotoarima, sadnicama i sa javnom rasvjetom – sve arhitektonski oblikovano – i to zajedno sa onim i sada vrlo nužnim mostom. A pri ovolikoj infrastrukturnoj investiciji treba zahtjevati i perfektnu rekonstrukciju brutalne magistrale kroz centar mjesta. Jer, Novljani pomalo treba da shvate: Žiža ove Opštine nisu njihove skalinade – nego zelenička prostranost.

A jednoga dana, izgradiće se i ona široka brza saobraćajnica, gore u brdo, da sasvim preuzme tranzitni saobraćaj – preko tog famoznog mosta. Jednoga lijepoga dana: kao što je od austrijske ceste do magistrale trebalo 100 godina, a magistrala do danas ima već 60…

8 Komentari

 1. U evropskim koridorima auto put od Hrvatske ka Albaniji ide : Neum, Mostar, Trebinje, Niksic, Podgorica, Bar, Ulcinj. Na trasi puta Bar-Boljare kod podgorice je projektovana i gradi se petlja koja se spaja ka Niksicu.

 2. Čitav PUP je smješno – tragičan planski dokument, rađen diletantski. Ima milion problema. kuku bez PUP-a, kuku s njim, takvim. Profesorica, koja je vodila plan, nije dozvolila nikome sa drugačijim stavom od njenoga, ni da se primakne planu, a kamoli da joj se mješa u posao. Sad, Novljani, gledajte šta smo dobili ! Plakanje ne pomaže.

 3. Kako preko Veriga? Meni je licno lijepi most kudikamo atraktivniji od podvodnog tunela. Kazu da je tunel preduslov UNESCOa inace Boka ispada iz kluba.
  Pred ulazom u slavni Luvr u Parizu je prije koju deceniju napravljena staklena piramida. To nije bio razlog da izbrisu Luvr sa liste svjetske kulturne bastine.

  5
  2
 4. Mislim da bi bilo pametno napraviti oveci reljefni prikaz situacije terena Boke, recimo 3×3 metra i izloziti ga javno (Dvorana Park) kako bi gradjani shvatili koji sa kakvim problemima se susrecemo. Opstina Herceg Novi bi mogla dronovima snimiti teren i staviti snimke na neki sajt. Ne kaze narod uzalud:
  “Bolje je jednom vidjeti nego sto puta slusati!”

  13
 5. Ko zna kad ce bilo kakva zaobilaznica.Zelenika je cep.Ljeti pogotovo.U HN nema para ni za sto.Cekaju sve od Vlade a po Vladi samo bapaju.Sto se ne ugledaju na Dejana Mandica…

  10
  9
 6. Gospodine Magyar, potpuno ste u pravu. Ali, zar “strucnjaci” koji su radili PUP i predvidjeli zaobilaznicu nijesu znali da se uveliko realizuje autoput od Hrvatske ka Albaniji koji ce, naravno, prolaziti i kroz Crnu Goru pa da novsku dionicu “ubace “u PUP. Ne ulazim u to sto je vaznije bilo za Crnu Goru: autoput za povezivanje sa Srbijom (Bar-Boljare) iako postoji zeljeznicka linija koja prima i predaje svu “barsku” robu ili autoput od Debelog Brijega (Novi) do granice sa Albanijom kao spona Hrvatske sa Albanijom. Evropa ce, perspektivno, ici tim autoputem ka Grckoj i dalje ka Turskoj i Bliskom Istoku.Kroz Grcku je vec izgradjen a i Hrvati ga ubrzano grade. Ovim novim pravcem ce se marginalizovati postojeci autoput koji od Austrije, preko Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije ide za Grcku i dalje.

  14
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code