Dragoljub Đuričić na Škveru: Novljani mogu najviše da pomognu Novom

Dragoljub Đuričić na Škveru: Novljani mogu najviše da pomognu Novom

4031
11
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2014_kultura_dragoljub_djuricic_int1Originalni i energični novski perkusionista, Dragoljub Đuričić, nakon godinu i po od posljednjeg koncerta u Herceg Novog, nastupiće večeras pred domaćom publikom. Koncert će kao i posljednji put biti upriličen na Škveru, od 18 h.

–  A što znam, valjda to tako treba da bude. Jer, evo Vlado i Rambo su kao mlađi bili na Kanli kuli, a ja sam kao stariji, je li, odlučio da se onda spuštim na Škver, priča za Radio Jadran, Đuričić.

Picerija i restoran

Primjećujemo da sva trojica muzičara uvijek ostave rodni grad za kraj koncertne turneje, jer ih nastupi od sezone do sezone vode u različitim smjerovima. Samim tim, i njihove karijere i studijski rad nikako da rezultiraju zajedničkim projektom, o kojem je Đuričić već ranije dosta govorio. Ali ta želja jednako i danas titra u njemu, uz nadu da će jednog dana sve to krunisati pjesmom ili nekim drugim oblikom saradnje, a ne samo međusobnim gostovanjima na koncertima:

–  Moram da priznam da ste u pravu i da budem iskren, to je tačno. Trenutno, mislim da se stvari za nijansu mijenjaju i da su došli neki novi ljudi koji razmišljaju tako da bi pažnja malo više trebalo da se obrati i na izvođače iz Herceg Novog. Malo koji grad može biti ponosan, ne mogu naravno reći samo na nas troje – daleko od toga. Ali, recimo, malo je bendova u svijetu koji imaju tradiciju od 50 godina, kao naši Exodusi, što je fascinantno. Naravno, ne želim da govorim o karijeri Rambovoj koja je u jednom smjeru totalne avangarde, onda Vlado koji je trenutno jedan od najkomercijalnijih pjevača sa ovih prostora, na kraju ja koji radim nešto sasvim deseto, što ne radi niko. Bio sam gost na Vladovom koncertu i drago mi je što smo se nekako počeli više uvažavati, priča Đuričić.

Podsjeća da je odavno inicijator da Novljani Novljanima nešto naprave i upravo zbog toga je odlučio da napravi malo drugačiju koncepciju večerašnjeg koncerta:

– Hoću ovog puta da se pojavim sa uličnim performersima. Dakle, to nijesu koncerti nego ulični performersi – dođemo, instaliramo se i udri. Tako smo napravili i u Igalu prije neki dan. Posljednji put, to za Novu godinu, kad je bilo  najhladnije u Herceg Novom, došao sam sa sasvim drugačijim bendom. U ovom gradu sa bubnjarima nisam svirao možda 7-8 godina. Napravio sam sve da to izgleda, za nekih mjesec – mjesec i po kao ponuda grada za izbor Evropske prijestonice kulture. Sada vam ne mogu konkretno reći što to podrazumijeva, jer će to zavisiti još od hiljadu drugih faktora. Ja odavno zagovaram ideju da nešto zajedno uradimo svi za Novi, mene kao tu najstarijeg ne mogu da kažem da uvijek slušaju, ali još uvijek mogu da „udarim šakom o’sto „ i kažem „ajde, bre, da radimo nešto. Mada, znate i sami, tu uvijek postoje oni – „što će nam ovo?“. Jer, evo, doživio sam u Novi u posljednje vrijeme da mi je maltene neprijatno proć’ ulicom, jer svi sjede i „pušti me stat“. A nama, koji ‘oćemo da radimo, samo nam se noge zapinju. Jer ni Rambo, ni Vlado niti ja, u to sam siguran, jer se družim s njima, nijesmo zvijezde kad dođemo u Novi, no obični građani, smatra Đuričić.

Stoga, kako je ocijenio, sasvim drugačije moraju da pristupe ljudima koji o tome odlučuju:

–  Nešto se za nijansu mijenja nego kako je bilo ranije. Ja sam se 4 godine sam borio sa koncertima bubnjarskim na Kuli, i ti se koncerti prepričavaju i pamte.  Onda nisam mogao više da izdržim, jer mi niko nije pomagao, otišao sam u Cuce. Gore su me zatvorili, jer neće niko da radi, a ja ne mogu sam. Sve u svemu, očekujem da ćemo svi mi – od mladih pjevača, grupa, klapa, pa do nas starijih, Exodusa, mene i tako dalje, uspjeti da napravimo jednu ozbiljnu prezentaciju ovog grada. S druge strane, ja sam debelo u sedmoj deceniji  i valjda mi neko vjeruje sa ovim godinama da kad kažem da ću nešto da uradim da ću to i da uradim – navodi on.

On ističe da smo 60-tih godina, kao grad imali „kompleks“ od Dubrovnika i Dubrovačkih trubadura, ali smo ih prevazišli, jer smo bili avangardniji i slobodni. Niko nam nije određivao kojim ćemo putem da idemo nego smi birali sami, prisjeća se Đuričić:

–  I zato je odavde nastao jedan Rambo, jedan Vlado, i na kraju ja, kao jedini bubnjar  u Evropi koji solo drži bubnjarske koncerte, već evo 15 godina. Da pojasnim, ne kažem da sam ja najbolji, nego koncepcijski niko ne drži takve koncerte – da ja znam.

Đuričić dodaje da će koncert na Škveru napraviti sa 5 bubnjara, „na sred puta“, jer to niko ne radi, a i u terminu koji odgovara svima, ponajviše zato što je prije svih izvođača koji su, kako kaže „komercijalno ulećeli u program ponude za ovo ljeto“.

Komentarišući ovosezonsku „ponudu“ muzičkog programa po gradu i kupalištima, Đuričić, u svom, duhovitom, pomalo ironično-satiričnom maniru odgovara:

–  Znate šta… Imam oca koji ima skoro sto godina i kuću koja, ko zna đe živim jedina ne gleda na more, no u brdo, tako da svi ti zvukovi me nekako zaobilaze i idu neđe gore. Sjedim s ocem na balkon, slušam i ne znam šta je to. Evidentno je da se komercijalizacija muzike i histerija zarade  spuštila na najniže grane. Ono što meni smeta je, da ako je Igalo po tome prepoznatljivo i to je tradicija, neka to ostane tamo, ali zašto se to „dozvoljava“ da prelazi tunel ‘vamo ? Mislim da bi neko zaista o tome trebalo da povede računa, uočava Đuričić.

Kako dodaje, imao je puno prijedloga, jer Herceg Novi je mali grad, a ima toliko različith lokacija – od Škvera, do centra grada, do parka Boke, za koji kaže da ima ideju kako da ga oživi za vrlo malo novca 40 dana tokom ljeta.

– Nisam siguran da je dobar put ovo što radimo. Jer gledajte nama je Budva napravila uslugu. Jer, ako oni sa svojim izborom pjevača „povedu“ jednu publiku tamo, mi na sasvim drugi način, bez ikakve uvrede, imamo prostora za jedan sasvim novi program i u tom smislu ne treba da jurimo Budvu nego da njegujemo kulturu koju je ovaj grad imao prije 40-50 godina, zaključio je Đuričić.

11 Komentari

 1. Sigurno je da je moja porodica medju 100 najstarijih postojecih porodica u Herceg Novom,zbog toga mislim da sa punim pravom mogu da komentarisem u vezi Herceg Novog. Zalosno je to sto vi niste sposobni da shvatite da je “KRUSEVICE CITY” parodija na trenutnu Krusevacku dominaciju u Hercegnovskoj Opstini i izvrsnoj vlasti grada.
  0  0
 2. Sigurno je da je moja porodica medju 100 najstarijih postojecih porodica u Herceg Novom,zbog toga mislim da sa punim pravom mogu da komentarisem u vezi Herceg Novog. Zalosno je to sto vi niste sposobni da shvatite da je “KRUSEVICE CITY” parodija na trenutnu Krusevacku dominaciju u Hercegnovskoj Opstini i izvrsnoj vlasti grada.
  0  0
 3. Kruso je uvijek u grad bio pogrdan izraz,novokruso je u pravu,Ponosite se vi danas ako imate s cim,a ubrzo i ako budete imali s kim.Dule Spilberg je kratkoga vijeka,a vi udrite po mrkvi i krtoli,i to je nesto ako je pravo.
  0  0
 4. Nije slucajno Dobrota otvorena u blizini Novoga.Fabrika se otvara dje ima sirovine.KRUSEVICE CITY je ocigledno dobio izlaz,pa komentarise.Da njih nije ni Dobrote bilo ne bi.Ali je internet svaciji,sta cemo.
  0  0
 5. KRUSEVICE SITI,ti si novljanin koliko sam ja maltezanin,a moji su ovdje mnogo duze nego tvoji,vi ste od 1908 izasli iz otomanske imperije,nakon aneksije.Ne vuci nas za jezik sta ste vi i sta je prije 30 godina znacilo nekome rec da je kruso. To ti je sunce moje bilo p[ogrdno i tuce su oko toga izbijale.Bolje da ucutis.
  0  0
 6. “hn” i “Leskovac” su u pravu.
  Ne Zanosimo se, jer se ovdje pitaju oni kojima je život prošao na relaciji Kamenari – Debeli Brijeg, samo mi nije jasno kako takav kadar nađe svaka novska vlas (i ova i prošla).
  Više su sluha imali “Titovi pioniri”.
  0  0
 7. Nisam ljubitelj ni Vladove ni Rambove muzike, ali je zato Dragoljub car. Koncert je bio fenomenalan. Onako skakat i lupat u bubnjeve na ono vrucine dvije ure…svaka mu cast. I on i momci koji sviraju sa njim su fenomenalni.
  Hvala im na odlicnom provodu.
  0  0
 8. OVO SU TI DRAGOLJUBE SVE PRODATE DUSE U TITOGRAD. NI KULTURAN KOMENTAR, AKO JE SUPROTAN VLADAJUCOJ STRUKTURI NE MOZE POSTEN COVJEK DA ISKAZE U OVOM SVIJETLOM DEMOKRATSKOM DRUSTVU U CRNOJ GORI. ONDA NAS SVI KRITIKUJU I PREBACUJU DA SE OKRECEMO SRBIJI, HRVATSKOJ ILI NEKOJ DRUGOJ DRZAVI KOJA BAR MINIMALNO POKAZE INTERESOVANJE DA SASLUSA I NAS OBICNE NOVLJANE.
  0  0
 9. prvo će na koncertu da se pojavi komunalna policija da “utvrdi” uzurpaciju javne površine pa morsko dobro da premjeri koliko je “njihove”površine neovlašteno zauzeto i na kraju će se pojaviti interventna jedinica jer se ugrožava “normalan” rad admirala i la bambe
  0  0
 10. Moj dobri Dragoljube, nema u Herceg Novom tog mirisa Mediterana po kojim je nekad grad bio prepoznat. Ovim nasima izgleda vise prija miris krmetine sa setalista nego miris Mediterana.
  0  0

Ostavite komentar

*

code