Početna Društvo Drenovik crna eko tačka dok se ne napravi kanalizaciona mreža Igalo-Bare

Drenovik crna eko tačka dok se ne napravi kanalizaciona mreža Igalo-Bare

7

Mještani naselja Drenovik, iznad Igala, godinama ispaštaju zbog neriješenog odvođenja kanalizacije. Septičke jame često prelijevaju i fekalne vode stalno teku uskim ispucalim uličicama kroz naselje. Ljeti je od neprijatnih mirisa i oticanja fekalija, opasnost od zaraze visoka.

Međutim, spajanje Drenovika na sekundarnu kolektorsku mrežu kompleksnije je nego što se misli, iako je dio preduslova za to već ispunjen.

Lokalna uprava, prema tvrdnjama potpredsjednice Opštine, Danijele Đurović, prepoznaje ovaj problem i konstantno radi na njegovom rješavanju. Prilikom obilaska naselja, mještane su u nekoliko navrata informisali o teškoćama koje je neophodno prevazići da bi se problem riješio.

Izgradnja i spajanje kompletne kanalizacije za naselje Drenovik ne može biti izvedena dok se ne ispuni osnovni preduslov – završetak projekta izgradnje kanalizacione mreže Igalo – Bare, na koju kanalizacija Drenovika kasnije treba da bude priključena, istakla je potpredsjednica Đurović za Radio Jadran.

„Kada je riječ o projektu Igalo – Bare, već godinu traje postupak regulisanja imovinsko-pravnih odnosa sa privatnim licima radi dobijanja saglasnosti za realizaciju izgradnje kanalizacione i vodovodne infrastrukture. Takođe, tokom protekle dvije godine dva puta je rađena izmjena projekta radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Opština Herceg Novi opredijelila je 226 hiljada eura iz budžeta za ovaj posao“, istakla je Đurović.

Ona je podsjetila da su krajem 2017. godine betonirane dvije saobraćajnice u Drenoviku a u trupu puta postavljene kanalizacione cijevi i izvedeni šahtovi. Tada je i urađen geodetski snimak tog dijela naselja.

„Dio projektne dokumentacije za izgradnju kanalizacije u Drenoviku već postoji, ali preostaje da ga uskladimo sa novim geodetskim podlogama i sa važećim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Nakon tog usklađivanja moći ćemo preciznije da govorimo o broju domaćinstava koja bi trebalo da budu priključena na kanalizacionu mrežu, kao i o vrijednosti projekta“, dodala je ona.

Lokalna uprava planira nastavak sanacije dijelova putne mreže u Drenoviku, a paralelno sa tim u trupu puta postavljanje kanalizacione cijevi, kako put ne bi morao ponovo da se prekopava kad se stvore uslovi za spajanje Drenovika na kanalizacioni sistem Igalo – Bare.

Do konkretnog rješavanja problema, mještanima Drenovika ne preostaje ništa drugo nego da kao i do sada, o svom trošku, redovno prazne septičke jame. Za angažovanje cistijerne hercegnovskog Vodovoda i kanalizacije potrebno je izdvojiti oko 70 eura, što mnogi ne mogu da izdvoje.

Izgradnja kanalizacione mreže u još tri naselja

Kako navodi Đurović, pored projekta Igalo-Bare lokalna uprava aktivno radi i na ostvarivanju preduslova za početak izgradnje kanalizione mreže u drugim naseljima. Projekti koji su trenutno u fokusu i koji se, kao i projekat Igalo-Bare, nalaze u planu javnih nabavki za ovu godinu podrazumijevaju izgradnju kanalizacionih kolektora: Kutsko polje, Kumbor-Olimpija i Kumbor Amaro:

„Sva četiri projekta investicija su Opštine Herceg Novi, a prema planu javnih nabavki njihova procijenjena vrijednost je ukupno skoro pola miliona eura. Ovi projekti nastavak su ulaganja lokalne uprave u izgradnju kanalizacione infrastrukture u prigradskim naseljima, što su poslovi koji se izvode uz podršku i saradnju građana. U proteklom periodu izgrađeno je preko tri kilometra nove kanalizacione mreže: u naselju Topovi na Podima kilometar i po, u naselju Modra ploča-Čela 650 metara, a u Nemiloj, Kumboru i Bijeloj po oko 500 metara“, kazala je Đurović.

7 Komentari

 1. Znaci moguce je renovirati put i postviti kanalizacione cevi unapred???Zasto onda to ne uradite???Konkretno za naselje donji drenovik u koje se i sliva sva otpadna voda jer nivo takav??Nama ste do sada govorili da ne mozete renovirati put dok se ne sredi kanalizac.sistem a sada govorite da ste postavili unapred u sredjenim ulicama??a povrh svega natovarili nam i rome koji voze 24h dnevno i rezvalise i ovo malo puta!!!SRAMOTA!

 2. Sramota ziva! Put u Drenoviku se toliko raspada, rupe su svuda, asfaltiraju se razna naselja, dok je Drenovik uvijek na cekanju. A da ne pricam o kanalizaciji koja se izliva po putu i u kojoj djeca malte ne odrastaju. Pa to je bruka i sramota. Slikajte ulicu, pa prilozite da se vidi na sta lici, pokrivena vodom, odnosno fekalijama. Toliko od Opstine i pomoci da se to sto prije realizuje. Mozda za nekih 20godina. Sramota!!!

 3. Danijela shvati ti si prošlost SNPa! Stara garnitura sa Obradom, Stevom, Milanom, Dejanom i sa tobom je prošlost! Pusti mlade, školovane ljude da preuzmu SNP.
  Evo nisi u stanju da organizuješ završetak kolektora 10 godina!!
  Znamo da ti je sad glavni cilj da postaneš poslanica u oktobru, i budi, ali daj šansu mladosti, svela si partiju na 5-6 tvojih mezimaca u Novome. Opet će biti 900 glasova.

  7
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code