Početna Sport Druga etapa regate Hiljadu ostrva: Prva od Rijeke do Tivta „Vento Cadela“

Druga etapa regate Hiljadu ostrva: Prva od Rijeke do Tivta „Vento Cadela“

0

U sklopu prve etape sedme regate Hiljadu ostrva (Thousand Islands Race) od Rijeke do Tivta prva na cilj u Porto Montenegro stigla je jedrlica „Vento Cadela“. Sa skiperom Christian Pfann-om i sjajnom austrijskom ekipom prejedrili su 277 milja i stigla na cilj regate za 69h 44 minuta i 28 sekundi.

 – Regata Hiljadu ostrva je naša omiljena regata, i zato ćemo i naredne godine je jedriti – istakao je skipper Pfann, u ime svoje pobjedničke ekipe.

Drugo mjesto osvojila je slovenačka jedrilica Macropus sa skiperom Ziga Rebek koji su uplovili u Porto Montenegro deset minuta nakon pobjednika, a treće jedrilica Atame, pod britanskom zastavom, sa skiperom Bepe Bisotto.

Prva etapa sedme regate Hiljadu ostrva, mogla bi se ukratko opisati kao: „od bonace do bonace“. Međutim, između dva zatišja na startu i u cilju, jedriličari su duž rute imali sve uslove koji offshore regate čine zanimljivima, te se još jednom pokazalo zašto ruta ove regate slovi za jednu od najljepših koje je priroda dizajnirala.

Četiri plovila – slovenački Makropus, austrijski Vento Cadela, slovačka Lucia X i britanska Atame s italijanskom posadom na brodu su razmjenjivali vođstvo. Vremenski uslovi su bili gotovo idelani do Dubrovnika i Cavtata, kada su brodovi ponovo upali u bonacu koja ih je većinom pratila do uplovljavanja u Porto Montenegro. Gotovo cijelu noć od utorka do srijede prije i nakon ulaska u Boku Kotorsku brodovi su puzali brzinom od 1-2 čvora. Za posljednjih NM-a trebalo im je više od tri sata. Slovenski Macropus i austrijski Vento Cadela jedrili su match race koristeći svaki dah vjetra. Na kraju je Macropus prvi put prešao cilj u 09:34:13 nakon više od 69 sati jedrenja, što ovu etapu čini najsporijom u istoriji regate Hiljadu ostrva. Austrijanac Vento Cadela s Christianom Pfannom na čelu prešao je liniju 12 minuta kasnije i to je bilo dovoljno za pobjedu u trci u korigovanom vremenu.

Regatu jedri i crnogorski tim koji jedri za JK Delfin, na jedrilici Sofia za čijim je kormilom biti Jeremija Kurbanović.

Dugotrajna prva etapa regate uzrokovala je otkazivanje revijalne regate u Boki – 1000+2, jer je odmah krenuo start druge etape regate od Tivta prema Rijeci.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code