DRUGA NAGRADA U IZRAELU ZA STRASTVENOG I POSVEĆENOG CRNOGORSKOG REDITELJA, IVANA...

DRUGA NAGRADA U IZRAELU ZA STRASTVENOG I POSVEĆENOG CRNOGORSKOG REDITELJA, IVANA MARINOVIĆA

196
0
Podijeli

Scenario crnogorskog reditelja i scenariste, Novljanina Ivana Marinovića, za dugometražni igrani film “The Black Pin”/”Igla ispod praga” osvojio je drugu nagradu i 20.000 dolara na prestižnom internacionalnom takmičenju Jerusalem Film Lab-a, pod pokroviteljstvom Izraelskog filmskog fonda i Filmske škole Sema Špigela.

U obrazloženju žirija za “Iglu ispod praga”, navodi se da je projekat nagrađen zbog originalnosti i poetičnosti glavnog junaka, kao i zbog humora i apsurda kojim scenario obiluje, te sjajne prezentacije koja daje odličan uvid u svijet ovog filma.
– Odlučili smo da nagrade dodijelimo strastvenim i posvećenim autorima koji posjeduju jedinstven izraz, originalnost i umjetničku hrabrost – izjavila je na završnoj svečanosti predsjednica žirija, francuska producentkinja i distributerka, Michele Halberstadt.
Od dvanaest prezentovanih takmičarskih projekata, prvu nagradu je osvojio scenario „Fig Tree” Etiopljanke Alamourkh Marsha, a treću „Echoes” Izraelaca Assafa Snira i Amikama Kovnera.
Kako je za Radio Jadran rekao Marinović, žiri su činili ugledni i svjetski priznati filmski producenti i kritičari, među kojima su i umjetnički direktor kanskog Critics’ Week-a Charles Thesson, potpredsednik ARTE-a Remi Burah, direktor njemačkog MDM fonda Manfred Schmidt, i berlinska filmska autorka Pia Marais.
„Igla ispod praga” je priča o seoskom svešteniku koji nakon što se suprotstavi velikoj prodaji zemljišta, ulazi u sukob sa stanovnicima svoje parohije. Pored crnogorskog autora Ivana Marinovića, u ovaj projekat su uključeni i srpska rediteljka i producentkinja Mina Đukić (“Kiselo Dete”), hrvatski glumac i producent Leon Lučev (“Živa Produkcija”), kao makedonski producent Robert Jazadžiski (“Kaval Film”).
Da podsjetimo, scenario za film “Igla ispod praga” je 2013. godine osvojio prvu nagradu na crnogorskom nacionalnom filmskom konkursu, a 2014. godine je pobjedio na manjinskom konkursu Filmskog Centra Srbije.
Snimanje filma prema Marinovićevim riječima moglo bi početi u septembru, a on je ranije najavio da bi premijerno bio prikazan na Montenegro film festivalu 2015. godine u Herceg Novom.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code