Početna Eco Drugi bjeloglavi sup koji je stradao u Crnoj Gori

Drugi bjeloglavi sup koji je stradao u Crnoj Gori

6

Fojiška, bjeloglavi sup sa Cresa, druga je u krivolovu odstrijeljena jedinka u Crnoj Gori, nakon Peruna koji je nastradao na Ulcinjskoj solani. Obje ptice bile su opremljene satelitskim odašiljačem, radi praćenja uspješnosti migracije.

Foto: CZIP

Naime, prošlog mjeseca sup Fojiška, takođe opremljen satelitskim odašiljačem, uputio se s Kvarnera prema jugu prateći rutu jesenske migracije supova prema Grčkoj, Turskoj, Bliskom Istoku i Africi. Crna Gora česta je i gotovo nezaobilazna tačka na ovoj ruti. Sup se zaustavio i boravio neko vrijeme na području Pive, gdje se sumnja da je pogođen, a nakon čega su ornitolozi CZIP-a obišli lokalitet na kojem se nalazio.

– Supa ipak nismo uspjeli pronaći, jer je ptica u međuvremenu krenula dalje. Tih dana dobili smo snimak bjeloglavog supa, na bankini pored puta u noći, da bi kasnije uvidom u podatke utvrdili da se radi o istoj ptici. Sljedeći put, ptica je primijećena na Skadarskom jezeru, gdje se ponovo zaustavila na kratko. Kako su podaci sa odašiljača pokazali da se ptica ne pomjera, opet smo izašli na teren i nažalost pronašli Fojišku sa nekrotičnom ranom i otvorenim prelomom krila! Ptica je prevezena kod veterinara, a RTG snimak pokazao je balinu u krilu, koja je dovela i do preloma. Zbog stanja u kojoj je ptica pronađena, a uz saglasnost Beli Visitor Centar sa Cresa koji je pratio Fojišku, ova jedinka je nažalost morala biti eutanazirana- navode iz  CZIP-a.

Podsjećaju da je bjeloglavi sup Perun takođe sa Cresa, 2018. godine odstrijeljen na Ulcinjskoj solani, što je potvrđeno snimkom pronađenog dijela krila koje je sadržala veliku količinu sačme. Odašiljač nikada nije pronađen.

Podatak da su čak dva supa nastradala na našoj teritoriji upozorava nas na problem krivolova sa kojim se suočavaju ove ugrožene i zakonom strogo zaštićene ptice. Ostaje pitanje koliki je stvaran broj uginuća i u kojem je stepenu Crna Gora smrtonosna zamka za migraciju lešinara, zaključuju iz Centra za zaštitu ptica.

6 Komentari

  1. Podatak da se konstantno ovakve stvari desavaju i da ova dva nesretna bjeloglava supa nisu izuzetak, govori o tome da se apsolutno nista ne radi po pitanju krivolova i da pocinioci nisu adekvatno kaznjeni. Ukoliko uzmemo u obzir da zlostavljaci zivotinja prolaze nekaznjeno, da se trovanje zivotinja vrsi nemilosrdno, otrovi posipaju cak i tamo gdje se djeca igraju, i da nadlezni zatvaraju oci na ovakve zlocine iako je bar danas pocinioce lako pronaci, dolazimo do zakljucka da zivimo u jednom kancerogenom drustvu.
    Jutros sam naletila na sliku kamiona sa razapetim tek ubijenim vukom, cini mi se da rekose da je slikano u Risnu. To divljastvo je nasa svakodnevnica. Nema nikakve razlike izmedju nekoga ko je u stanju na tako monstruozan nacin ubiti zivotinju i onoga koji ubije covjeka. Ubica je ubica i svi oni trebaju kao takvi da se tretiraju i sto strozije kazne.

    20
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code